Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

“Sefer İptal Olup 4 Saat Sonraya Alındı” (*)

“Sefer İptal Olup 4 Saat Sonraya Alındı” (*)

Böyle bir oluşuma 19. Yüzyılda değil belki 18. Yüzyılda karşılaşabilirdiniz ama ne yazık ki 21. Yüzyılda karşılaşıyorsunuz.

***

Olayı anlatmadan evvel gelin şöyle bir otobüslerle seyahat nostaljisine gidelim ve yaşamımda gördüğüm 19. Yüzyılın otuzlu yıllarından başlayalım.

***

Otuzlu yıllarda Antalya’ya otobüs diye bir şey yoktu. Trenle Burdur’a kadar gider Allah ne verdi ise onunla gidebilirdiniz. Keza Antalya’dan da Burdur’a gelebilir trenle istediğiniz yere giderdiniz.

***

Konya’dan Ankara ve Bursa’ya otobüsler vardı. İstanbul Caddesi’ndeki zamanın Bursa Hanı’ndan haftada üç gün güneş doğumunda kalkardı. Erken gelen oturur dolunca hareket ederdi.

***

Ellili yıllarda yollar yapılıp bir de asfaltlanınca otobüs firmaları çoğaldı. Yine erken gelen oturur dolunca hareket ederler altı saatte varılırdı.

***

Yanlış hatırlamıyorsam 1953’de Konya Otogarı yapılınca, Oto Nakliyat ismiyle bir firma kuruldu.

 Bu firma ciddiyet içinde saatinde kalkıyor, yolcular yer bileti alıyordu. Tabii bunu diğer firmalarda yapmak mecburiyetinde kaldı.

***

Şimdiki Kule Site yerindeki otogarda dakikasında kalkmayana ceza olunca ciddiyet yerini buldu.

Keza Antalya Yolu yapılınca buradan da Konya - Antalya Yolu’nda otobüs firmaları sefer yapmaya başladılar.

***

Gün oldu firmalar rekabet dolayısıyla önce çay kahve ikramı sonra TV seyretme ve internet bağlantısını bağladık reklamını yaptılar.

Ama ne yazık çok sürmedi. İnternette aksamalar oldu ve var iken yok oluverdi.

Bunu daha önce konu etmiştim. Halende sürüyor.

***

Daha ileri gidildi. Bilgisayarı olanlar için internet onlineden bilet alma imkanı çıktı. Kendiniz yer seçip kredi kartı ile biletinizi alıyorsunuz. Firma da hemen mesajla onaylıyor.

***

Gelelim, hayret içinde, yirmi birinci yıldan 18. Yıla dönüş konusuna.

***

Antalya Serik İlçesi’nden Konya’ya hareket için bir hafta önce internetten bir firmanın Online’yi tıklayıp 03.11.2013 günü saat 11.45’de kalkacak otobüs için bilet almış oldum.

Günü gelince 11.45’den 15 dakika evvel otogara gitmeye kalkarken bir yakınım da iştirak isteyip bilet almak için telefon ettiğimde…

“Aman efendim otobüs 11.15’de gelip gidiyor. Seferi geri saate almışlar. Taksi ile yakalayın” demezler mi!?

Nasıl olur bu asırda. Yolcuya mesajla onayladıkları 11.45 durumunu iptal ettiklerini haber vermeden derken taksi ile yakaladık otobüsü.

Meğer Antalya’dan 11’de kalkacak otobüsü erkene alıp 10.30’da hareket ettirmişler.  Şoför bile bizardı bu işten. “iki de bir oluyor” diyordu.

***

Ne ise biz taksi ücreti ile kurtulmuştuk ama Antalya veya diğer yer yolcuları ne yaptılar bilemem.

***

Bununla yani yarım saatlik erken farkı ile kalsa yine iyi imiş meğer.

Şimdi sıkı durun hayretle okuyun olanları.

Antalya’ya gidecek misafirim için internetten bir firmanın Online’yi tıklayıp 11.11.2013 günü Serik’ten saat 13’de kalkacak otobüs için kredi kartımla dört gün evvel bilet aldım. Anında da firma mesajla onayladı.

***

Minibüsler geç gidebilirler ne olur ne olmaz diye bir saat yani 12’de otogarda olan misafirime “Saat 13’de kalkacak sefer iptal oldu. 4 saat sonra 17’de kalkacak” deyince kaynar sular başına dökülmüş. Çünkü o saatten evvel yerine varmak mecburiyetinde.

Hemen bana telefonla durumu bildirirken, başka bir firmanın saat 12’de hareket etmiş olan otobüsüne o firmaca otogar dışında yetiştirilmiş. İnternette görünen diğer yolcular ne yaptı bilmem.

***

Ya sonrası?

Yıllarca yolculuk edip ciddiyetle çalıştığını bildiğim firmaya ne olmuştu?

Yapılan işlemin ciddiyet dışı olduğunu, niçin haber verilmediğini belirterek, kredi kartı ödemesini iptal edin veya ödeyin müracaatıma “Tamam, üç gün sonra iptal ederiz” demelerine ne yapacağımı şaşırdım.

Yapıp yapmayacakları da belli olmayan işlemde ücreti üç gün kullanmaları da cabası.

***

İşte, hayatımda bu kadar tehirle hiç karşılaşmadığım bu işlem.  

21. Yüzyılda 18. Yüzyıl işleminin geri gelmesi değil mi bu?

İşin tuhaf tarafı “Kış tarifesi olarak iptal ettik” dedikleri saat 13 için, yazımı yazdığım 14 Kasım saat 11 olan şu anda online den saat 13 için kayıt yapılıyor. Ve satış yapılmış. Telefonla yer ayırtma isteğime de yer ayrıldı(!). İsteyen kontrol eder.

Bu ne perhiz…

***

Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

***

(*) Şehirlerarası Otobüs Firması söylemi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR