Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Rızık nasıl aranır?

Rızık nasıl aranır?

Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın. Her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da yazılı)dır. (Hûd Sûresi(11) 6.)

 

Yeryüzünde yaşayan hiçbir canlı olmasın ki onun rızkı Allah (cc) tarafından verilmiş olmasın. Herkesin dünyada bir nasibi ve bir rızkı olduğu Yüce Rabbimiz tarafından bildirilmiştir. Peki, helal olan temiz olan rızık nasıl aranmalıdır?

*** 

Yunus Emreden nakledilir “ Kader Gayrete Âşıktır.”  Diye. Bu söz çok hoşuma gider. Bu sözü bugün gelin rızık konusunda değerlendirelim. Rızkı verenin Rabbimiz olduğunu biliyoruz. Peki, bu rızkı kazanmak için ne yapmalıyız dediğimiz zaman işte burada öne çıkan, bizim sergilemiş olduğumuz gayretimiz, çabamız mücadelemizdir. Yani : “Rızkı Allah yarattı. Benim çalışmama gerek yok. Ben uzanayım yatayım.” Anlayışı hiçbir zaman dinimizce hoş karşılanmamaktadır. Biz elimizden gelen tüm gayret ve çabayı göstereceğiz ve sonunda ise Rabbimize tevekkül edeceğiz. Asıl olan budur. Bu gayret her türlü işimizde geçerlidir. Kur’an-ı Kerimde ise bizlere vurgulanarak şöyle buyurulmuştur : “İnsan için ancak çalıştığı vardır.” (Necm,39)

*** 

Şimdi gelelim asıl konumuz olan rızkı helalinden arama konusuna. Sana takdir edilmiş bir rızk var bu tamam. Peki, bu rızkı nasıl temin ediyorum? Bu soruyu kendimize sorduğumuz zaman; hem dinen, hem aklen hem de vicdanen ruhumuz ve kalbimiz rahat ise korkmaya gerek yok. Ama az da olsa şüphe varsa hemen bu konuyu sorgulamalı, kendimizin ve ailemizin boğazından geçen lokmanın helal olmasına dikkat etmeliyiz. 

**

Yediğimizin helal ya da haram olması neyi değiştirecek? Diye düşünmeyin. Her şeyimizi etkilemektedir. O bir lokma, amelimiz olur, bedenimize karışır karakterimiz olur, ruhumuza karışır kişiliğimiz olur. Onun içindir ki Rabbimizin koyduğu ölçüleri aşmamak, sınırları çiğnememek gerekir. “Helal-haram ver Allah’ım, kulun doymaz yer Allah’ım” anlayışı unutmayalım ki, kendimizi, ailemizi ve sonunda toplumu etkileyecektir. Ve Kur’an’a kulak verelim : “Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah’a şükredin.” (Bakara Suresi 172)

*** 

Helalinden rızık peşinde koşmayı Rabbim nasip eylesin diyor;

Selam, dua ve muhabbetlerimi sunuyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR