Okul öncesi eğitim kurumları zor durumda

Okul öncesi eğitim kurumları zor durumda

ÖNCE-EĞİTİM-DER Başkanı Özcan Dalgıç, okul öncesi eğitim kurumlarının çok zor durumda olduğunu belirterek, sektörün ayakta kalabilmesi için desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi

Okul Öncesi Eğitim Kurumları Çocuk Kulüpleri ve Eğitimcileri Derneği (ÖNCE-EĞİTİM-DER) Başkanı Özcan Dalgıç, “Covid 19 sürecinde, 4 duvar arasında kalmış, akranlarıyla buluşamamış, temel eğitimi alamamış, güneşle, toprakla buluşamamış bir neslin heba olmaması için doğru adımlar atmalıyız. İlgili bakanlıklar, kurumlar ve aileler bu çocukların eğitiminin aksamaması için tüm çabayı göstermelidirler” dedi.

KURUMLARDA TÜM ÖNLEMLER ALINDI

Okul öncesi eğitim kurumları ve çocuk kulüplerinde alınan covid-19 tedbirleri hakkında da bilgi veren Dalgıç, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokullarımız ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bağlı kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerimiz, Covid 19 ile ilgili bakanlıklarımızdan gelen genelgelerde bildirilen talimatlara, çocuklarımızın sağlığı için gereken tüm hassasiyet gösterilmektedir. Hizmet verilen yaş gruplarında, çocuklara yönelik Corona virüsün olumsuz etkisi olmadığı raporlarda belirtilmektedir. Buna rağmen kurumlarımızın, çocuklara yönelik geçmişten gelen titizlikleri nedeniyle çok çabuk bir şekilde uyum sağlamışlardır. Gereken hijyen ve kontrol şartlarının kurumlarımızda sağlandığını biliyoruz. Okulların çocuklarımız için dışarıya göre daha güvenli olduğunu ifade ediyoruz. Çünkü kurumlar denetim mekanizmasının olduğu yerler. Çocuklarımız okula geldikleri anda ateşleri ölçülüyor. Elleri ve yüzleri yıkanıyor. Kurumlar içerisinde çocuklarımızın sürekli kontrolleri gerçekleşiyor.”

FİYATLARIMIZA 3 YILDIR ZAM YAPMIYORUZ

Okul öncesi eğitim kurumlarının neredeyse 3 yıldır fiyatlarına zam yapmadığını hatırlatan Dalgıç, “Kurumlarımız, 3 yıldır gelen zamları fiyatlarına yansıtamadıkları gibi, birde pandemi sürecinde kapalı kalmışlardır. Yaz döneminde ise kapasitelerinin çok altında çalışmalarından dolayı 6 aydır zarar etmişlerdir. Okulların kontenjanlarının düşmesi ve maliyetlerin yükselmesiyle birlikte, bu zamları kurumların subvanse etme imkanları bulunmamaktadır. Derneğimizce yapılan maliyet hesaplamaları nedeniyle kurumlarımızın, minimum eğitim maliyetleri 900-1000 TL bandından aşağı olmaması gerekmektedir. Bu maliyet kimi kurumlarımızda 1400-1500 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bu maliyetin altında hizmet verilmesi durumunda, çocuklarımızın eğitim, yemek, ısınma, vb… hususlarda olması gereken kalite düşecektir” diye konuştu.

RUHSATSIZ KURUMLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Ruhsatsız kurumların kendilerini çok zor durumda bıraktığını dile getiren Dalgıç, “Milli Eğitime bağlı kurumlar “4-6 yaş anaokulu”, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlar “0-2 yaş kreş, 3-6 yaş gündüz bakımevi ve 7-12 yaş çocuk kulübü” olarak hizmet vermektedir. İlgili bakanlıklardan ruhsat almadan çalışan, evde bakım altında çocuk grupları oluşturmaya çalışan illegal yapılar, eğitim ve bakım hizmetlerinin kalitesizliğinin yanısıra, yeteri kadar okul öncesi çocuk eğitimine yönelik ehliyetleri olmadığı için pedagojik açıdan zarar vermekte, çocuklarda travma meydana getirmektedirler. Bu ruhsatsız, kaçak, gayr-ı resmi yapılar, ilgili bakanlıkların denetiminden, kontrolünden kaçarken, çocuklarımızın eğitiminden, yemesinden, içmesinden, ısınmasından, personelin SGK’sından, devletimizin vergisinden çalmaktadırlar. Anne ve babalarımız yetkililerin uyarılarını dikkate alsınlar. Kaçak çalışan, gayr-ı resmi kurumlara çocuklarını teslim etmesinler.” dedi.

KURUMLAR KAPANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

“Bu maliyetlerin altında hizmet veren kurumların, yüzde 40’a yakın kapatma veya devretme oranlarının, yüzde 50-55 bandına kadar çıkma ihtimali bulunmaktadır” diyen Dalgıç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ “Okul Öncesi kurumları olarak devletimizden SGK ötelemeleri ve personel maaşları hususunda destekler aldık. Kurumlarımız 3 ay kapalı kaldı. Yaz döneminde açılan kurumlar ise kontenjanlarının yüzde 15-25’i oranında hizmet verdiler. Ailelerimizin tedirginlikleri devam ediyor. Kurumlar bu şekilde çalışmaya devam ederse, kurumlarımızın ayakta kalabilmesi oldukça zor. Sektörümüzde kurumların birçoğu şu anda kapatma durumunda ya da devren satılık. Sektörümüzde istihdam sayısı oldukça fazla. Bu süreçte özel okul öncesi eğitim kurumlarının ayakta kalabilmesi için devletimizden, öğrencilere yönelik teşvik desteği bekliyoruz. 16 Mart'tan bu döneme kadar olan süreç dikkate alınarak, kira ödemeleri ve giderlerimizi karşılayabilmek için, sınıflarımızda azaltılan kontenjanlar doğrultusunda öğrenci desteği bekliyoruz. Ülke genelinden 12 Okul Öncesi Derneği Ankara’da bir araya geldik. Sektörümüzün sıkıntılarını masaya yatırdık. Sektörümüzün ortak sıkıntılarını, dernekler olarak hazırladığımız raporları Ankara’da ilgili bakanlıklara, yerelde de il müdürlüklerine sunduk. Devletimizden üzerinden büyük bir yük alan eğitim sektörünün kurumlarımızın sıkıntılarını görmesini talep ediyoruz.”

MESUT TURAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.