Konya'da bu kafeler fiyatları abarttı! Çay 25, kahve 150 lira

Konya'da bu kafeler fiyatları abarttı! Çay 25, kahve 150 lira

Bir bardak çayın 25, bir fincan kahvenin 150 lira olmayacağını dile getiren Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, “Merkezi Konya olmayan kafelerde çılgın fiyatlar duyuyoruz. Biraz vicdan” dedi.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden Türkiye genelinde restoran ve kafelere boykot çağrısı yapıldı. Birçok vatandaş, özellikle kafelerin fiyatını yüksek bulduğunu söylerken; çayın, kahvenin, sodanın başta olmak üzere, birçok ürünün liste fiyatından çok daha yükseğe satıldığından şikayetçi oldu. Kafelerin yeterince denetlenmediğinden de dert yakınan vatandaşlar, yetkililere 'önlem alın' çağrısında bulundu. Konya'da da özellikle bazı kafelerden 'yüksek fiyat politikasından' dolayı şikayetler geliyor.

4-3.jpg

BİR BARDAK ÇAY 25 BİR FİNCAN KAHVE 150 LİRA OLUR MU?

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, kafelerdeki fiyat politikasından dolayı başlatılan boykot kararı üzerine Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Başkan Adil, kafelerde fiyatların neden yüksek olduğu konusunda da açıklamalar yaptı.

4-1.jpg

Enflasyonun açıklanan rakamın çok üzerinde olduğunu dile getiren Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, girdi maliyetlerinin ciddi şekilde arttığına dikkat çekti. Esnafın kira, enerji ve personel giderlerinin arttığını ifade eden “Bize bağlı olan kafeci üyelerimiz de var. Ben, kendi üyelerim adına konuşuyorum; bir fiyat çalışması yaptık. Kalitesine ve sınıfına göre fiyatları makul seviyelerde tuttuk. Merkezi Konya olmayan kafelerde çılgın bir fiyat politikası var. Onların maliyeti illaki bizden fazladır. Ancak ne olursa olsun bir bardak çay 25 liraya, bir fincan kahve 150-200 liraya satılmaz” dedi. Başkan Adil, boykot kararı ile esnaf ve vatandaşın karşı karşıya getirilmek istendiğini, bunun doğru olmadığını söylendi.

adsiz.jpg

‘BAŞKAN ADİL'DEN ÇAĞRI: AZICIK VİCDAN!

Bu konuda piyasada yeterince denetim olmadığını düşündüğünü söyleyen Başkan Adil, “Gerçekten bir keyfiyet var. Biz, biraz vicdan olsun istiyoruz. Bir bardak çay için 25 TL dedik ama daha yüksek fiyatları duyduk. Sürekli sahadayız. Gezdiğimiz yerlere 'başkan 150 liraya kahve mi içilir' diyorlar. Biz de 'hakkınızı arayın' diyoruz. Sunum yaparken çayın, kahvenin yanına küçük bir çikolata veya kurabiye veriyorlar, fiyatlar artıyor. Allah aşkına, olur mu böyle bir şey? Özellikle ifade ediyorum, merkezi Konya olmayan kafeler için çok uçuk rakamlar konuşuluyor. Tamam çayın, şekerin kilogram fiyatı yüksek ama bir bardak çay da böyle bir fiyata satılmaz” şeklinde konuştu.

KAFELERİN HEPSİ BİZE BAĞLANMALI MANTIKLI OLAN BU

“Kendimize bağlı olan kafelerde fiyatları biz belirliyoruz” diyen Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bize bağlı olan kafelerde sorun yok. Dediğim İstanbul merkezli kafeler, bizim üyemiz değil. Konya Ticaret Odası'na (KTO) bağlılar. İşin açığı, bu esnaflar KTO'ya değil de bize bağlı olmalı. Bu esnaflarla biz ilgilenmeliyiz. Doğru ve mantıklı olan da bu. Biz, üyelerimizle bu konuda daha rahat iletişime geçeriz.”

PAHALI SATIŞ YAPAN İŞLETMELER ŞİKAYET EDİLMELİ!

İlgili kurumlara olduğu kadar, vatandaşa da bu konuda büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Başkan Adil, kafeye gidenlerin muhakkak fiyat listelerini kontrol etmesi gerektiğini ileri sürdü. Vatandaşın bilinçli olmasının, hakkını aramasının öncelikli görev olduğunu belirten Adil, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Kafeye giden bir vatandaş, öncelikle 'fiyat listenizi bir görebilir miyim' demeli. Kafelerin birçoğunda fiyat listesi yok ama olmalı. İnsanların serbest piyasada rekabet yapmasını anlayışla karşılarız ama belirlenen tavan fiyata da uyulması gerekir. Tavan fiyatın üzerinde hiçbir esnaf satış yapamaz. Fiyatı değerinden çok yüksek bulanlar, fazla hesap ödeyenler işletmeleri şikayet etmeli. Bu işletmelere de caydırıcı cezalar yazılmalı.”

KAFELERDE OLMASI GEREKEN FİYAT LİSTESİ ŞÖYLE:

Çay bahçeleri ve kafelere ait Katma Değer Vergisi (KDV) dahil fiyat listesine Merhaba Gazetesi ulaştı.

O listeye göre fiyatlar şöyle:

Çay (normal bardak): 15 TL
Çay (ajda bardak): 30 TL
Fincanda çay: 40 TL
Bitki çayları: 50 TL
Nescafe-capucino: 60 TL
Türk kahvesi: 60 TL
Salep: 60 TL
Ayran: 25 TL
Su (0,5 lt): 15 TL
Sade soda: 25 TL
Meyveli soda: 40 TL
Sıkılmış meyve suyu: 80 TL
Dondurma porsiyon: 80 TL

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum