OECD’ye baktık tablo yine kötü!

OECD’ye baktık tablo yine kötü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide OECD verilerine atıfta bulunarak toz pembe bir tablo çizerken, OECD verileri ise söylenenlerin aksini ortaya koyuyor.

Türkiye, asgari ücret konusunda OECD ülkeleri sıralamasında en altlarda bulunurken, hane halkı harcanabilir gelir oranında da OECD ortalamasının çok çok altında kalıyor.

Önceki gün Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin “ Askıda Ekmek” çağrısı ile ilgili gazetecilerden gelen soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de evine ekmek götüremeyen vatandaşın olduğuna inanmadığını söyleyerek ekonomide toz pembe bir tablo çizdi. OECD verilerine atıfta bulunarak konuşan Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik anlamda iyi bir konumda olduğunu iddia etti. Cumhurbaşkanı’nın atıfta bulunduğu OECD verilerine bakıldığı zaman ise Türkiye’nin ekonomik görünümü bahsedildiği gibi durmuyor. Hatta bu veriler, sadece ekonomi için değil diğer alanlar için de iyi bir görünüm sergilemiyor.

HANE HALKININ HARCAYACAK GELİRİ KALMADI

OECD üyesi ülkelerde kişi başı ortalama hane halkı harcanabilir gelir yıllık 33 bin 604 dolar iken, döviz kurlarında önü alınamayan artışlar Türkiye’deki hane halkı gelirini eritti. TÜİK tarafından Eylül ayında açıklanan veriye göre Türkiye’de hane halkı kullanılabilir geliri 59 bin 873 TL yani yaklaşık 8 bin dolar olarak kaydedilerek OECD ortalamasının çok çok altında kaldı. Asgari ücret oranında da OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer alan Türkiye’de asgari ücretin alım gücü de dövizde yaşanan artışlar ile iyiden iyiye kayboldu.

İSTİHDAM ORANI ORTALAMANIN ALTINDA

İktidar, “Türkiye büyüyor” açıklamaları yaparken bir ülkenin büyüme göstergelerinden biri olan istihdam verileri de iktidarın açıklamaları ile örtüşmüyor. OECD Daha İyi Yaşam Endeksi verilerine göre, Türkiye’de çalışma hayatına katılım yaşı olan 15 ila 64 yaş arasındaki kişilerin yüzde 52’si ücretli bir işte çalışıyor. Ancak bu oran OECD ortalamasında ise yüzde 68.

EĞİTİM ALANINDA DA ORTALAMANIN ÇOK ALTINDA KALDIK

OECD ortalamasında 25-64 yaş arası grupta lise eğitimini tamamlama oranı yüzde 78 iken, Türkiye’de ise bu oran 39. Eğitim verilerinde OECD ortalamasının altında kalan Türkiye, vatandaşlarının yaşam memnuniyetinde da ortalamanın altında kaldı. OECD üyesi ülkeleri yaşam memnuniyeti ortalaması 6,5 iken Türkiye’deki vatandaşların memnuniyet oranı ise 5,5 olarak kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.