Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Nihayet Tamam-la-nıyor!

Nihayet Tamam-la-nıyor!

Başlık üç anlamı içermekte. Konumuz ise Devlet yollarının Bölünmüş (Duble - Çift) hale gelmesi.

Her Bölünmüş Yol, karşılıklı kazaların olmaması ve sollaşmalar da rahat geçilmesi içindir ama!.

Yinedee.. Teknik hataların meydana getirdiği dışında…

Kültürsüzlükten değil! Çünkü profesör bile olsa. “Ben iyi kullanırım. Arabam çok iyi hızlı giderim” gibi övünenler(!) ile bakar kör kamyon şoförlerinin aradaki çelik kuşağı da atlayıp karşıya geçebilme veya sollarken sıkışıklık meydana getirebilmeleri ile yaptıkları kazalar maalesef devam da!

***

Başlıktaki kısa görünüm olarak Bölünmüş yolların bazıları tamam, bazılarının tamamlanma isteği yanında tamamlanmakta olduğuna ilişkin müşahedemi sunmak isterim.

Önce Nostalji diyebileceğimiz geçmiş yıllardan başlayalım.

Birçok yerde olmakla beraber daha çok acımıza sebebiyet veren Konya - Ereğli yolunun 120. Km civarında meydana gelen kazada yanarak hayatını kaybedenler sonucu “birçok kazaya sebebiyet veren bu yolun acilen genişletme veya bölünmüş yol haline getirilmesi” vatandaş ve medyadan da öte ilgililerce bile öne sürülmüştü.

Bu arada olan işlemleri 24.01.2003 günlü yazım da;

“…Başlanan veya başlayacak olan Duble yolların yapımı, medyada okuyup gördüğümüz, bazı valilerin kendi düşüncesi olarak başlanıldığı iletili haber olmadığı gibi, muhalefetin ‘...Yandaşlara iş!..’ diye konu yaptığı ihale suretiyle de değil.

Sayın Valimiz Ahmet Kayhan’ın Medya da olduğu kadar, bendenize de belirttiği gibi, Bayındırlık Bakanınca bütün valiliklere gönderilen, 19.12.2002 gün ve 1207 sayılı genelge ışığı altında olmakta….” Derken;

Bazı valiler “ben düşünüp yaptırıyorum…” beyanatlarının yerinde olmayıp, bilhassa iş işlemi dışında atıl kalan Köy İşleri, DSİ ve TCK yapı makinelerinin birleşimi olarak Karayolları Bölge Müdürlüklerinin yürütümü ile Pür emanet ve Emanet yolu ile yapılmakta olduğunu vurgulamıştım.

***

Konya Bölgesin de yapılmakta olan bu işlemde, değerli valilerimizden Sayın Ahmet Kayhan’ın ilerleme kaydetmek için bizzat sık kontrolleri yanında TCK 3. Bl. Müdürü Sayın Haşmet Oğuzalp ve ekibinin büyük gayretlerini müşahede etmiştim.

Nitekim hemen başlanan yollar olarak Konya – Karapınar arası 80. Km ye kadar. Konya – Ankara yolu 60. ve ilerisi olan 100 – 140. Km. arası. Konya – Karaman Yolunun 40 – 90. Km.ler arası bir yıl içinde alt üst yapı tamamlanıp ertesi yıl kaplanıvermişti.

Öyle olmuştu ama elim kazalara sebebiyet veren Konya - Ereğli yolunun devamı olan Karapınar – Ereğli arasına hiç mi hiç ilgilenen yoktu. Kusura bakmasın Konya yerel Medyamız bile sanki kazaya sebebiyet veren yerler yapılmış havası içinde(!) haber ve siyasilerimizin konuşmalarını manşet yapıyordu.

Bu durumu, o zamanlarda ki yazılarımda işlemem yanında bizzat Karayolları üst ilgililerine de duyurmuş, bendenizin yol yapımı kontrollerinde o yerden gelip geçerken sıkça karşılaştığım “vasıtayı devirme gücüne yaklaşan sert rüzgâr kanalı” bulunduğunu da belirterek dikkatlerini çekmiştim.

***

Ne yazık ki tarihi olan, “işe adam değil, benim adamım olmalı” düsturu içinde işimize gelmeyen bürokratlar değerli de olsalar, yerlerini değiştirtme işlemimiz nüksetmişti.

Politikacı(!) siyasilerimiz çalışkan Sayın Kayhan’ı, Sendika, Belediye Başkanları ve yine siyasilerimizin istekleri ile olsa gerek Sayın Oğuzalp ve ekibini gönderivermişlerdi.

Gönderince, yeni gelenler işi daha ilerletti mi? Aslında öyle olması lazım ama birde atasözümüz var.

“Gelen gideni arattırır” deyimi bilmem geçerli mi ama bu minval de olabildi.

Yeni gelenler nedense bölünmüş yolda olsa normal ihaleli yol da olsa sıfırda devam ettiler.

O kadar ki 37 yılda tamamlanabilen 52 Km.lik Konya – Akseki kavşağı yolunun kalan 700 km. değil metrelik yeri bile iki yılda yapılamadı.

Konya Millet Vekilimizden ora ile sıkça ilgilenen kardeşimizin bile bitti (!) beyanı vermesine karşın!

***

Bölünmüş yolların Emanet usulü yapılmasında ki zorluklar bunların ihale yolu ile yapılmasını meydana getirdi.

Sayın Kayhan geri gelemedi ise de yeniden gelen Sayın Oğuzalp koyduğu yerden ileri adımlarla ilerlemesini bildi. Geçen yıl yazımda belirttiğim gibi Genel müdürlükteki ilgililerin “Eşik aşındıran müdürünüz var…” demeleri yanlış olmamalı ki, TCK Genel Müdürü ve Ulaştırma bakanının da ilgisi ile bir yıl içinde Konya – Kulu ayrımı tamamen bitirilmiş oldu.

Karapınar – Ereğli yolu iki kısım, Ereğli - Çakmak arası bir kısım olarak ihale edilerek bu yıl ki sezonda Ereğli’ye kadar alt yapı tamam. Böyle olunca Bitümlü asfalt üzerinden kayarak gitmiş olacağız.

Ereğli – Çakmak yani Ankara – Adana yoluna bağlantısı olan kısım da, bu yıl alt yapısı tamamlanıyor Asfaltı gelecek sezonda inşallah.

Konya üzerinden Akdeniz’e inilecek çeşitli yollara bağlantısı olan Konya – Belören – Hadim – Ermenek güzergâhında sadece Göksu Eğiste boğazı ile Hadim arası yapmaya devam. Diğer kısımlar bitirilmiş vaziyette.

Vaziyette ama kalan kısma gerekli acilen ek ödenek gerekiyor.

Çok çalışkan ve ilgilerini daima Medyada bizlere sunan değerli(!) vekillerimiz öneme alıp herhalde halledeceklerdir.

Yapımı devam edenler olarak Konya – Afyon yolunun Ilgın – Çay arası devam ederken diğer kısım asfalt kaplaması, Eğe bölgesini doğuya bağlayan Konya – Aksaray yolu üst yapı tamamlanmış olup Asfalt kaplaması bu sezonda tamamlanma imkânında.

***

Geçenlerde yazdığım gibi başarı içinde olan bürokrat elemanlarımız da eksik değil.

Meşhur “Sallabaşını. Al maaşını” düsturunun kaybolmaya başladığı, diğer dairelerde de görülmekte.

Bugün Yol üzerindeki çalışmaları sundum. Gelecek yazımda yine başarı sağlamaya çalışan bürokratları da beraber izleriz inşallah…

***

Sağlık ve esenlik içinde yaşam dileğimle… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR