Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Minkârî zade Yahya Efendi

Minkârî zade Yahya Efendi

“Şeyhülislam ve müftilenam” -42-
 

Alaiyyeli (*) Minkârî (**) zade Ömer Efendi’nin oğludur. Babası Mekke-i Mükerrem’e Kadılığı’nda bulunmuştur. Minkârî zade Yahya Efendi rütbeye nail olduktan sonra birçok medreselerde tedrisat ile meşgul oldu. Hicri 1058’’ de Mekke-i Mükerrem’e Kadılığı’na, üçdefa da Mısır Kadılığı’na tayin olundu. Hicri 1069’da İstanbul kadısı, H. 1072’ de Rumeli kazaskeri oldu. Köprülü zade Fazıl Ahmet Paşa’nın sadrazamlığında Sun’ı zade’nin azli üzerine meşihat /şeyhülislamlık makamını kazandı. Duçar olduğu felç illeti fetva vazifesini yerine getirmesine mani oldu. Bir müddet kadar Edirne’de kendi isteği ile ikamet etti.
Yerine Rumeli kazaskeri Ankaralı Muhammed Enin Efendi vekillik etti ise de hastalığının şifa bulmayacağı anlaşıldığından fetva makamından azledilerek yevmiye bin akçe ile emekli edildi (H.1084). Dört sene sonra vefat etti (H.1088).
 Kabri Üsküdar’da medresesi bitişiğindedir. “ Menzili Minkârî zade me’va ola” vefatına tarihtir. Fetva müddeti Sultan IV. Mehmet zamanında bir buçuk senden ziyadedir.
………………….
(*) Alaiyyeli, Alanyalı demektir.   Alaiyye, Alanya’nın eski adıdır. Fatih Sultan Mehmet’in unvanıdır.
(**) Minkârî , Gaga biçiminde; gagayı andırır yolda manalarına gelir.
Kaynak
İlmiyye Salnamesi, S:483

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR