Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Kudus'ü Kurtarma Mitingi

Kudus'ü Kurtarma Mitingi

Yer yerinden oynatan, 12.Eylül.1980 ihtilaline sebep olan bu miting 40 senedir gerçekleri arayan insanlarımızın dilinden ve gündeminden düşmedi. Beş kişilik bir tertip komitesi tarafından Konya Valiliğine yapılan miting izin alınmış, miting sesli ve yazılı olarak ülke çapında duyurulmuş, Konya dışından otobüslerle Konya’ya gelenlerin bir disiplin içinde Otobüslerinden indirilerek miting alanına gelmişlerdi.

Mitingin adı “Kudüs’ü kurtarma mitingi” idi. İsrail’in Filistin ve Kudüs üzerindeki emperyalist istekleri ve Filistinlilere yaptığı zulüm ve işkenceler karşısında bırakın Müslüman olmayı “Ben insanım” diyen herkesin karşı duracağı bir olayın Konya Hükümet meydanında telin etmenin adıydı.

Bu arada mitinge gelenlerden bazıları Mevlana müzesi boyunca hediyelik eşya satan dükkânlardan hediyeler almışlar, bu arada büyük taneli teşbihler de alınarak boyunlarına asmışlardı.

Miting saati gelince, miting kürsüden benim halka okuttuğum İstiklal marşı ile başlamıştı. Sonra program gereği Konya Belediye Başkanı Mehmet Keçeciler, bazı üst düzey misafirler ve MSP Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan birer konuşma yapmışlar, konuşmalar İsrail’in Filistin ve Kudüs konusuna kenetlenmişti.

Miting hiçbir kargaşaya fırsat vermeden dağılmıştı. Ne bir kimse ve ne de bir dükkân, mitinge katılanlarca saldırıya uğramamıştı.

Sonradan duyduğumuza göre 8 – 10 kadar gencin, miting de okunan İstiklal marşı esnasında, herkes ayaktayken oturmuş oldukları haberini almıştık. Bunlar kimdi ve niçin oturmuşlardı, bilinmemekteydi.

Bu arada Konya Emniyet Müdürünün (Hamza Bey) emriyle dağılmakta olan halkın üzerine ateş açılmış ve birçok insan yaralanması yaşanmıştı.

Bu arada Genel Başkanlığını yürüttüğüm ve Genel merkezi Konya’da bulunan Kur’an kursları Federasyonun 5.Eylül.1980 yapılan 1. Olağan Genel Kurulu üyeleri de bir gece Konya’da misafir olarak kalmışlar ve onlar da bir gün sonra yapılacak (6.Eylül.1980) “Kudüs’ü kurtarma mitingine katılmışlardı.

KONYA MİTİNGİNE İHTİLAL

Konya mitingden 6 gün sora yani 12.Eylül.1980 de, ülkemizde 10 senede bir yapılan darbelerden birinin daha yapıldığını, bütün Bakanların görevlerinden alındığını, TBMM’sinin lağvedildiğini, Bütün siyasi partilerin kapatıldığını ve siyasi çalışmaların son bulduğunu Alparslan Türkeş’in o davudi sesiyle radyolardan dinledik. Orgeneral Kenan Evren Başkanlığında kuvvet komutanlarıyla 5 kişilik bir konsey oluşturulduğunu ülkenin bu konseyin aldığı kararlarla yürütüleceği de bildiriliyordu. Bu arada Kur’an Kursları Federasyonumuz da kapatılmış idi.

80 ihtilalinin gerekçesi açıklanırken ülkemiz içinde o ana kadar devam anarşik olaylar ve terör birinci madde olarak gösterilirken, ikinci madde olarak da Konya’da yapılan miting gösterilmekteydi.

Resmi izinli bir mitingin, baştan sona kadar hiçbir taşkınlığın yapılmadığı, tek bir insanın tacize uğramadığı, tek bir dükkânın tahrip edilmediği göz önüne alındığında bu miting nasıl oluyor da bir ihtilalin gerekçesi olabiliyordu.

12.Eylül.1980 gecesi bütün ülkede anarşi ve terör de son buluyordu.

O sırada Başbakan Süleyman Demirel itiraz ediyor ve “Büyük şehirlerde yıllardır sıkıyönetim (askeri idare) vardı. Bu dönemde anarşi ve terör ortadan kalkmadı da nasıl oldu da 80 ihtilaliyle bir gecede anarşi ve terör bitirildi” diye soruyordu.

Bu ihtilal sebebiyle özelikle MSP yöneticileri hapislerde tutuldular, mahkemelerde yargılandılar ve Anayasal bir hak olan siyaseti yıllarca yapamadılar.

Olaylara ferasetle bakıldığında görülecek olan şudur. İki hafta kadar önce TC Dış işleri Bakanı Hayrettin Erkmen’in İsrail lehine ve Filistin aleyhine verdiği bir siyasi taviz nedeniyle MSP, TBBM’de bir gensoru önergesi vermiş, Bakanın düşürülmesini sağlamıştı. Erbakan Hoca; “İsrail bunun hesabını sormuştu, kendine karşı duran bu zihniyeti cezalandırmak istemişti” diyecekti.30-6-eylul-1980-kudus-mitingi.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR