Ramazan Kural

Ramazan Kural

Korona ve işsizlik

Korona ve işsizlik

2018'de ekonomik kriz özellikle dövizin yükselmesiyle belirgin hale gelmeye başladı. Önce bahar aylarında erken seçim kararının alınması devamında ABD ile yaşanan rahip krizi kısa vadeli sermaye girişinde bir ani duruş yaratınca kurlarda da sıçrama yaşandı. 2017'de 4 TL civarında olan dolar 2018 yılı ortalarında 7 TL seviyelerine ulaşmıştı. 

**

2019 yılında yapılan politikalarla dolar kurlarında dengelemeye çalışılıyordu. Bizim gibi ülkelerde yabancı para birimlerinin çıkması çok kolay ama tekrar eski seviyesine gelmesi çok zor? 

TÜİK Hane halkı İşgücü Araştırması Kasım 2018 sonuçlarına göre işsizlik Kasım 2018’de yüzde 12,3’e yükselmişti. Yapılan bu araştırmalar ve işsizlik verileri ne kadar doğru orası da tartışılır. 

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılsonu döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 92 bin kişi artarak 4 milyon 394 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşmişti… Yılsonuna doğru çın de başlayan corona virüs zamanla tüm dünyanın gündemini oturdu. Altı ay içinde tüm dünya ya yayılarak bütün ekonomileri adeta durdurma seviyelerine getirdi.

**

İşsiz sayısı 2020 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 456 bin kişi azalarak 4 milyon 194 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,8 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti. Tüik verilerine bakılınca aslında işsizlik oranının düştüğünü görüyoruz? 

**

Corona virüs küresel anlamda ekonomilerde çok büyük kayıplar yarattı. Türkiye de büyük bir işsizlik sorununun önüne geçmek için işten çıkarma yasakları getirdi. Büyük işçi kesiminin aldığı kısa çalışma ödeneği gibi tedbirleri de işten çıkarma durumunu geciktirmiştir. Artan girdi maliyetleri ve işçi maliyetleriyle şimdi olmasa bile daha sonra işten çıkarma durumu ile karşı karşıya kalabilinir.

Avrupa ülkeleri ve ABD yardım paketleri haftalardır gündemlerinde dolaşıyor. 55 milyon civarında hasta var dünyada günden güne katlanarak büyüyor maalesef. Corona virüs bazı ülkelerde tekrar rekor seviyelerle ölüm haberleri alıyoruz. Birçok ülke yasakları tekrar getirip içine kapanmış durumda…

**

Bu hastalık nasıl bitecek ne durumdayız net bir bilgi yok? Onlarca aşı üzerinde çalışmalar yapıldı, hatta Rusya nın aşı haberleri yüzleri güldürmüştü. Ama aşıyı bulduğu halde vaka sayılarında patlama yaşandı. Demek oluyor ki bu hastalık kolay, kolay geçeceğe benzemiyor. Bulunan aşı bizleri kaç ay veya kaç yıl koruyacağı belli değil? Bu soruların cevaplarını bilmediğiz sürece bizleri daha zorlu günler bekliyor. Yüksek enflasyon ve işsizlik Türkiye ve tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunlardır. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Bu illet hastalık en kısa zamanda hayatımızdan çıkar gider İnşallah.  

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR