Ali Dikilitaş

Ali Dikilitaş

Konyaspor Tarihi 1981

Konyaspor Tarihi 1981

Konya’da futbol uzun yıllar Konyaspor-Konya İdman Yurdu rekabetine sahne oldu. Evlerde kavgalar olurmuş, iki kardeşten biri Konyaspor’lu diğeri İdman Yurtlu.

Ben bu rekabetin sonuna denk geldim, bilmeyenler için Galatasaray ile Fenerbahçe birleşebilir mi? Veya Barcelona ile Real Madrid?

Konyaspor ile İdman Yurdu birleşmesi öyle bir olay.

1980 de bir darbe oldu, o dönem şehirleri Garnizon Komutanları yönetiyordu. Konya’da ikinci ordu komutanı ve sıkıyönetim komutanlığı yapan Bedrettin paşa iki kulübü birleştirmeyi kafasına koyar, o dönem vali olan Lütfi Tuncel’e bu konuda yetki verir.

image-2.png

1980-1981 futbol sezonunda aynı grupta mücadele eden Konyaspor ve İdman Yurdu takımlarından İdman Yurdu küme düşer veya düşürülür…

Sezon biter bitmez vali bey iki kulübü birleştirmek için çalışmalara başlar.

Konyaspor tarafı da İdman Yurdu tarafı da bu birleşmeyi istemez ama askeri yönetim bu işi çözmekte kararlıdır.

Görüşmeler uzun süre devam eder.

Kulübün internet sitesindeki saçma birleşme hikayesini kim yazdı bilmiyorum ama işin aslı kulübün internet sitesinde yazan gibi değil. Birleşme konusu tamamen sıkıyönetim komutanlığı insiyatifinde gerçekleşti.

Ne Konyaspor tarafı ne de İdman Yurdu tarafı birleşmeye karşı duramadı zira birleşme için genel kurul olduğu gün birleşmeye karşı durmaya teşebbüs edenler Meram İnzibat karakolunda misafir edildi. Genel Kurul salonunda da askerin dipçiği genel kurul üyelerinin ensesindeydi.

image-1.png

1981 yazında Konyaspor ve İdman Yurdu birleşti. Konya şehrini simgeleyen Konyaspor kulübün adı olurken renkler yeşil beyaz oldu. Para mal mülk İdmanyurdu tarafındaydı, bugün Zafer Çarşısı olarak bildiğimiz yerin asıl adı İdman Yurdu çarşısıdır ve Konya İdman Yurduna aittir. 

Birleşmeden sonra ekonomik şartlar bir türlü iyileşemedi. Konyaspor tarafı ve Konya İdman Yurdu tarafı bu birleşmeyi bir türlü sindiremedi. 

Ama o dönem ilginç olan başka şey kadrodaki oyuncuların Konya’lı olması. Şimdi altyapıya bakıyoruz yatırım yapıyoruz altyapıdan oyuncu yok o dönem kadrodaki oyuncuların neredeyse tamamı Konya’lıydı. Necip, Abdullah, Servet, Mustafa Bakım, Nuri, Haldun, Tuncay, Celalettin, Çetin hep Konya’lı oyuncular.

Konyaspor ve İdman Yurdu kağıt üzerinde 1981 yazında birleşti ama bu durumu kimse içine sindiremedi. Hep çekişme hep kavga forma kavgası kadro kavgası. İlk dönem formasına bakarsanız, beyaz forma ince yeşil çizgi siyah  kocaman bir çift başlı kartal. Forma bile çekişmeyi anlatıyordu. Konyasporlular siyah beyaz hayli kurarken, İdman Yurdu tarafı ise ismin peşindeydi.

image.png

Bu durum 3 yıl devam etti.

Konya için, Konyaspor için asıl milat 1984 baharında Vali Kemal Kadıtaş’ın göreve başlamasıdır. Kağıt üzerinde birleşen Siyah Beyaz Konyaspor ile Yeşil Beyaz İdman Yurdu’nu Konya futbolunu Yeşil Beyaz Konyaspor üzerinde birleştiren kişi, bugünkü Konyaspor’un asıl kurucusu Kemal Kadıtaş’tır.

Sayın vali öncelikle yapımı devam eden Atatürk Stadyumu kale arkası tribünlerinin inşaatını tamamladı, ardından sanayi odası başkanını kulüp başkanı yaptı şehrin tüm imkanlarını Yeşil Beyaz Konyaspor’a seferber etti ve Konya şehrini Konyaspor üzerinde birleştirdi. İnsanları Konyaspor’un o günkü adı 1. Lig olan şimdiki adı Süper Lig olan yere taşımak ve orada başarılı olma konusunda inandırdı ve bu işe öncülük etti.

‘’Önderimiz Valimiz Birinci Lig Hedefimiz’’ 

Tüm Konya’nın sloganı oldu.

Konyaspor ilk defan 1984-1985 sezonu başında ciddi transferler ve şampiyonluk hedefiyle lige başladı. Birinci ligin kalbur üstü oyuncuları ilk kez o dönem Konya’ya transfer oldu. Kaleci Birol, Cemal, Teke Mehmet, Tufan, Sertaç, Zeynel, Adanaspor’lu Milli oyuncu Şevket, Ekim ayında Galatasaray’lı B.Metin filan ilk defa o dönem bizi heyecanlandırdı.

Artık ülke futbolu Konyaspor’un ayak seslerini duyuyordu, Kemal Kadıtaş önderliğinde Konyaspor er yada geç şampiyonluk hedefi için kenetlenmişti.

Devamını haftada bir yazmaya gayret edeceğim…



 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Dikilitaş Arşivi
SON YAZILAR