Konya'da ağaçlar çiçek açmıştı! Bu gece için zirai don uyarısı yapıldı

Konya'da ağaçlar çiçek açmıştı! Bu gece için zirai don uyarısı yapıldı

Konya ve Türkiye'nin büyük bir kısmına bu gece don uyarısı yapıldı. Kentte bazı meyve ağaçları çiçek açmıştı. Zirai dondan en az zararla kurtulmak için çiftçilere tavsiyelerde bulunuldu.

Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü tarafından (Konya, Karaman, Aksaray, Niğde) 9-11 Mart tarihlerinde hafif ve yer yer orta şiddette zirai don beklendiğini duyurdu. Listede Konya'nın da yer alması çiftçileri tedirgin etti.

Bu gece zirai don haritası şu şekilde:

don-riski.png

Uzmanlar vatandaşa ve tarımla uğraşan çiftçilere önlem almaları hususunda uyarılarda bulundu. Zirai don, rekolte kaybına yol açtığı için korunmanın yöntemleri araştırılıyor. Tarım ürünlerini don olayından korumak için çok çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

zirai-don.webp

Don olayından korunmak için uygulanması gerekenler:

a- Atmosfere giden radyasyonun durdurulması:
Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden radyasyon engellenir ve sıcaklığın düşmemesi sağlanır

b- Isı yalıtımı:
Bu yöntem ile ürünlerin üstü toksik olmayan protein köpükleri ile kaplanır.

c- Havanın karıştırılması:
Üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararı en aza indirilebilir.

d- Direk hava ve bitki ısıtması:
Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybını engellemek için uygun ısıtma ekipmanları kullanılır veya küçük ateşler yakılır.

e- Su uygulaması:
Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.

f- Toprak işleme ve idaresi:
Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır.

g- Kumlama:
Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilir. İnce kum aynı zamanda buharlaşmayı (kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan) en alt seviyeye indirir.

h-Çiçeklenmeyi geciktirme:
İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.