Konya'da 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor mu? Uzman isim net konuştu

Konya'da 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor mu? Uzman isim net konuştu

Konya’da deprem riskinin en yüksek olduğu bölgeler belli oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, en riskli ilçeleri arasında Akşehir ve Ilgın’ın olduğunu belirterek, “Konya’da 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin deprem açısından en az riskli bölgelerinden biri olan Konya’nın çevresinde aktif fay hatları mevcut. Konya Fay Zonu, Karaömerler, Yazır, Divanlar ve Altınekin fayları Konya’nın da deprem riski altında olduğunu ortaya koyuyor. Konya’nın diğer illere göre deprem riskinin az olduğunu söyleyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Konya’da büyük bir deprem beklemediklerini kaydetti.

5-1-2.jpg

MESAFENİN HİÇBİR ÖNEMİ YOK

Konya’nın diğer şehirlere göre deprem riskinin az olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, “Konya’yı deprem açısından tehdit eden yerel faylar ve bölgesel faylar mevcuttur. Burada yerel faylardan çok büyük ivmeli yıkıcı bir depremi çok düşük ihtimal olarak görüyoruz. Yerel fayların deprem üretme period aralığı da çok çok yüksek olarak karşımıza çıkıyor. Ama Bölgesel Faylar öyle değil. Daha büyük daha potansiyelli faylar. Bunlar Konya merkezine 150-200 kilometre uzaklıkta olan faylar ancak Konya zemininin ova zemini olması sebebiyle mesafenin hiçbir öneminin olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

5-3-1.jpg

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLEMİYORUZ

Konya’da büyük depremler beklenmediğini söyleyen Şükrü Arslan, şunları söyledi: “Konya’nın deprem açısından en riskli ilçeleri Akşehir fayından dolayı tabi ki Akşehir, Ilgın Tuzlukçu oralar görülecektir. Konya zemini ova zemin ve böyle bir zeminde ‘Zemin büyütme’ dediğimiz deprem dalgalarını yapıya büyüterek hissettirecek bir yapı söz konusudur. Bu sebeple Konya’nın orası tehlikeli burası değil dememiz çok doğru olmaz. Baktığımız zaman Konya’nın Kuzey batısında Akşehir Fay Zonu, Kuzey doğusunda Tuz Gölü Fay Zonu, Güney Doğusunda da Ecemiş Fay Zonunun olmak üzere Konya’nın etrafını bölgesel fayların sardığını görürüz. Konya’da 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyoruz. Yaşanması halinde ova zemin olması sarsıntının da büyük olmasından kaynaklı muhakkak yıkıcı etkisi olacaktır. Ama ne Konya ilinde bulunan yerel faylar ne de Konya’nın çevresinde bulunan bölgesel faylar bu potansiyelde bir deprem üretebileceklerini düşünmüyorum.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum