Konya'da 445 liraya ahtapot satışı başladı

Konya'da 445 liraya ahtapot satışı başladı

Daha çok hamsi, istavrit ve palamudun tüketildiği Konya'da, kilosu 445 TL'den ahtapot satışı başladı. Konya'nın en büyük marketlerinden birinde satılan ahtapot, vatandaş tarafından ilgi görmüyor

Balık tezgâhları şenlendi. Birbirinden farklı balıklar, tezgâhlardaki yerini aldı. Konyalılar ise en fazla hamsi ve istavrit tüketiyor. Konya halkı, balık türleri arasında en fazla hamsiyi lezzetli buluyor. Şehirde büyük balık türlerinden en fazla da palamut tercih ediliyor. Konya'da büyük bir markette çok farklı balık türleri satışa sunuluyor. Bu balıklardan en dikkat çekenleri de ahtapot, sübye (mürekkep balığı) velipsoz oluyor.

5-2-1.jpg

KONYALILARIN DİKKATİNİ ÇEKEN BALIK TÜRLERİ

Konya'daki büyük market, balık çeşitliliğiyle müşterilerin ilgi odağı oluyor. Hamsi, istavrit, palamut, levrek, çipura gibi bilinen balıkların aksine bu markette farklı balıklar satışa sunuluyor. Ahtapot, tezgâhta Konyalıların ilgisini çeken öncelikli tür oluyor. Ahtapotun kilogram fiyatı ise 445 TL. Ahtapotun yanı sıra, lipsoz da değişik bir balık türü olarak göze çarpıyor. Konya'da lorta ipsoz'un kilogram fiyatı 410 TL. Tezgâhtaki balıklar arasında fiyatı en yüksek olan türlerin başında ahtapot ve lipsoz geldi.

5-1-1.jpg

AHTAPOT YEMEK HELAL: İSTEYEN YER İSTEMEYEN TÜKETMEZ

Birçok Konyalı, özellikle ahtapota mesafeli yaklaşırken, ahtapotun yenilip yenilmeyeceği konusunda tereddütler yaşıyor. Yine birçok Konyalının aklında “Ahtapot yemek caiz mi” sorusu yer alıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar, konu ile ilgili gazetemize konuştu. Akpınar, “Dinimize göre helal ve haram sınırlarını belirleyen Allah ve resulüdür” dedi. Ayetlere, açıklamalara bakılınca denizin ve ürünlerinin Allah'ın kullarına sunduğu bir nimet olduğundan bahsedildiğini belirten Akpınar, “Bu noktada kesin sonuçlu bir bilgi sunuldu bize. Hanefi mezhebine göre denizden çıkarılan balık türünden olan ürünler helaldir. Diğer ürünler ise helal değildir. Diğer mezheplere göre deniz canlılarının hepsi helaldir. Müslüman, kendi mezhebine göre hareket eder. Helal olması o şeyi yiyeceğiz anlamına gelmez. Peygamberimizin helal olan bazı şeyleri yemediğini ancak 'yiyebilirsiniz' diye buyurduğunu biliyoruz. Yiyenlere saygı duyulur. Tercih meselesidir. Dileyen balık türünün dışındakilerini yemeyebilir. Helaldir. Bu ahtapot için de geçerlidir” şeklinde konuştu.

AHTAPOT PİŞİRİLİR Mİ KIZARTILIR MI?

Ahtapot tutkunları, ahtapotu genelde meze olarak kullanıyor. Ancak ahtapotu tereyağında kızartanlar da oluyor. Fırında pişirerek, tüketenler de oldukça fazla. Haşlanan ahtapotu ızgarada pişirenler oluyor. Yağ, pul biber ve kekikle beraber ahtapotu karıştırın. Izgaranın üzerine koyarak kızarana kadar pişirin. Ahtapota tuz ise piştikten sonra ekleniyor. Ahtapot yemeği yaparken dikkat edilmesi gereken işlerden bir tanesinin de zamanla sönüp hacminin azaldığını bilmek oluyor. Ahtapotun çok pişirilmemesi isteniyor. Pişirme esnasında ise aralıklarla ahtapotun kontrol edilmesi tavsiye ediliyor.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum