Konya psikolog randevusunda 4. sırada! Antidepresan satışı patladı

Konya psikolog randevusunda 4. sırada! Antidepresan satışı patladı

Türkiye'de nüfusa oranla en çok psikolog randevusu alan 4. şehir Konya oldu. Kentte antidepresan kullanımı patladı.

Türkiye’de son yıllarda yaşanan toplumsal sorunlar, psikolojik tedavi görmek isteyen vatandaşların sayısını artırdı.

KONYA PSİKOLOG RANDEVUSUNDA NÜFUSA GÖRE 4’ÜNCÜ

2023 yılının verilerine göre, en çok psikolog randevusu alan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Konya oldu. Nüfusa oranla en fazla randevu alan şehirler ise Eskişehir, Kocaeli, Kayseri, Konya, Bursa, İzmir, Gaziantep, Ankara, İstanbul ve Adana olarak sıralandı.

4-1-1.jpg

DoktorTakvimi üzerinden en çok randevu alınan 10 branş ise Psikoloji ( yüzde 24.05), Kadın Hastalıkları ve Doğum (yüzde 11.74), Psikiyatri (yüzde 11.60), Pediatri (yüzde 7.69), Diş Hekimliği (yüzde 5.49), Dermatoloji (yüzde 4.82), Beslenme ve Diyetetik (yüzde 4.38), Göz Hastalıkları (yüzde 2.23) ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (yüzde 2.14) oldu.
Bunun yanında son 10 yılda antidepresan ilaç kullanımı yüzde 75 artış gösterdi. Psikolog Sema Kavak, kolayca elde edilen antidepresanların bireyin psikolojik sorunlarını arttıracağını kaydetti.

4-3-sema-kavak.jpg

‘AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ BİLE DEPRESYON TANISI KOYUYOR’

Antidepresanların ekonomik olması ve ulaşılabilirliğinin kolay olduğunu belirten Psikolog Sema Kavak, insanların alternatif çözüm yollarına ulaşması gerektiğini dile getirdi. Kavak, “Her şeyden önce medyanın, teknolojik gelişmelerin etkisiyle insanların psikolojik problemlere karşı farkındalıkları artmaya başladı. Bu farkındalıkla birlikte alternatif çözüm yollarının da her geçen gün arttığını görüyoruz. Her geçen gün zaman kavramı çok daha fazla kıymetli olmaya başladı. Antidepresan kullanımı için ekstra bir zaman ayırmaya gerek yok. Oysaki alternatif yollara belirli bir zaman ayırmak gerekiyor. İnsanlar bu zamanı ayırabilecek durumda olsalardı belki antidepresan kullanmaya ihtiyaç duymazlardı. Depresyon tanısı almayı kolaylaştıran yaşadığımız hayatın stres kaynağı olması da çabası. Ayrıca aile sağlığı merkezi gibi kolay ulaşılabilir sağlık hizmetlerinde de basit bir depresyon tanısının yapılabiliyor. Bu tanılamanın ardından da kolayca reçete edilebilen antidepresanların varlığı ilaç kullanımını artırıyor” diye konuştu.

PSİKOLOJİK SORUNLAR RAHATÇA KONUŞULMAYA BAŞLANDI

Toplumsal ve psikolojik desteğin önceki yıllara göre arttığını söyleyen Sema Kavak, insanların psikolojik sorunlarını daha rahat söyleyebildiğini açıkladı. Kavak, “Ekonomik boyutu, sosyolojik boyutunun maalesef ki çok önünde ama sosyolojik nedenlerin başında etkileşim geliyor. Bu etkileşimle özellikle ‘sen iyi değilsin’, ‘bir arkadaş ilaç kullandı, rahatladı’, ‘git yazdırıver’, ‘doktora git, rahatlasın’ gibi çok yakın çevremizde olan insanların deneyimi de bizler için referans noktası olabiliyor. Bu da, ilacın ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların çok daha kabul görmesine neden oluyor. Böylece insanlar da artık psikolojik problemlerini daha rahat paylaşabilir konuma geliyor. Paylaşım arttıkça toplumsal ya da sosyal destek de artıyor. Kişi sorunuyla tek başına çözüm aramıyor ve sorunuyla baş başa kalmıyor, kalamıyor. Her ilacın faydası olduğu kadar, göz ardı edilemeyecek yan etkileri olabilir. Özellikle ilk kullanımda ve başlangıç döneminde. O yüzden antidepresanı reçeteleyen uzmanın bu etkilerden bahsetmesi önemli bir adımdır. Özellikle aşırı doz alımı gibi durumlarda neler yaşanabileceği ya da ilacın vaktinde ve düzenli alımı ile sağlanacak faydaların hasta veya danışan yakını ve kendisinin bilmesi faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

UZMAN YARDIMI ALMAK ÇOK ÖNEMLİ

İlaç sektörünün kendi varlığını sürdürmesi için her belirtiyi bir hastalık gibi gördüğünü ifade eden Psikolog Sema Kavak, şunları söyledi: “İnsan yaratılışı gereği sorunları çözme becerisi gelişen bir canlıdır. Bu doğrultuda elbette ki sorun yaşarken bir uzman yardımı almak çok kıymetlidir ancak bu uzman yardımını ilaçla destekleyip desteklememek kişisel, toplumsal ve ekonomik boyutlar içermektedir. Ekonomik boyutun bir tarafı da ilaç sektörünü desteklemek anlamına gelmektedir. Sektör maalesef kendi varlığını sürdürmek adına da her belirtiyi, bir hastalık olarak görme ve tedavisinin de ilaçla yapılması yönünde telkinleri olduğunu unutmamak gerekiyor. İlaçlar olmazsa olmazlarımızdır ama her durum için değil. Bunu unutmadan hareket etmenin önemli olduğuna inanıyorum.”

SAİT ÇELİK

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum