A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Kerbela

Kerbela

Hz. Ali (R.A) Kûfe’de Halife idi. Cemel Vakası oldu. Sıffın Savaşı oldu. Nihayet Hz. Ali (R.A)’ın beslediği kölesi Abdurrahman İbni Mülcem’i Hz. Ali’yi öldürmesi için görevlendirdiler.

Hz. Ali (R.A) 63 yaşındaydı, bir sabah namazına giderken İbni Mülcem tarafından 29 Ocak 661 yılında Kûfe’de şehit edildi. Cenazesini oğlu Hz. Hasan kıldırmıştır.

Hz. Hasan (R.A)’ın Halifeliği

Hz. Hasan (R.A) babasının vefatından sonra halife oldu. 6 ay kaldıktan sonra istifa etti evinde zehirlediler.

Hz. Hüseyin ve Kerbela

Hz. Hüseyin (R.A) 626 yılında hicretin 4. yılında Şaban Ayı’nda Medine’de dünyaya geldi. Doğduğu zaman dedesi sağ kulağına Ezan sol kulağına kamet okudu. Hz. Abbas’ın hanımı O’nu emzirdi. Doğumundan 7 gün sonra sünnet ettirildi. Akika kurbanı kesildi.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: “Allah’ım Ben bunları seviyorum. Sen’de bunları sev” (Tirmizi-Sunen)

Diğer bir Hadis-i Şerif’te “Hasan ve Hüseyin Benim dünyada kokladığım iki reyhanımdır.” (Buhari – Tirmizi – Sünen)

Hasan ve Hüseyin’i seven Beni sevmiş olur” (İbni Mace – Ahmet Bin Hambel)

Hasan ve Hüseyin Cennetlik gençlerin seyididir.

Bir gün Hasan’la Hüseyin güreşiyorlardı. Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Haydi Hasan tut diye teşvik ediyorlardı” Hz. Ali (R.A) “Ya Rasülallah! Hüseyin’e neden yardım etmiyorsunuz?” deyince; Peygamber Efendimiz (S.A.V) “O’na Cebrail yardım ediyor” buyurdular.

Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edileceğinin bildirilmesi

Ümmü Seleme (R. Anha) Validemiz anlatıyor: “Bir gün Peygamber Efendimiz (S.A.V) odasındayken Dıhye (R.A) içeri girdi. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bana kimseyi içeri alma dedi.” Fakat Hz. Hüseyin dinlemeyip içeri girerek Dıhye’nin görüntüsünde gelen Cebrail (A.S)’ın kucağına oturuyor, ellerini de Cebrail (A.S)’ın koynuna sokuyor. Efendimiz (S.A.V) utanıyor ve Hüseyin’e “Çek ellerini oradan” diyor. Cebrail (A.S) “Ya Rasülallah Fatıma’nın işi olduğu zaman O’nun beşiğini ben sallardım” diyor.  Cebrail (A.S) “Ya Rasülallah Sen bunu çok mu seviyorsun? Ancak gün gelecek ümmetin bunu Kerbela‘da şehit edecekler” der. Bir avuç kırmızı toprağı Efendimiz (S.A.V)’in ellerine verir ve “Bu toprak kana dönüşünce şehit edecekler” der. Ümmü Seleme annemize o toprağı verir. O’da bir tabağa koyar. 682 yılında şehit edildiği zaman toprak kana döner.

Hz. Hüseyin’in Kûfe’ye Gidişi

Hz. Hüseyin (R.A) Akil’in oğlu yeğeni Müslim’i beyat için Kûfe’ye gönderir. Küfe’den onlarca mektup gelir. “Gel biz seni koruyacağız, Halifemiz ol” derler.

 Hz. Hüseyin (R.A) Mekke’den 72 kişiyle tüm ailesiyle çıkarken, Hz. Ömer’in oğlu Abdullah “gitme, gitme” diye yalvarır. Hz. Ebu Bekir’in oğlu gitme diye nasihat eder.

Hz. Abbas’ın oğlu da yalvarır. Fakat yola çıkarlar, Hicri 61 yılında oraya geldiler. Kûfe’ye yaklaştıklarında Müslim’in şehit edildiği haberi gelir.

 Yezit, Numan Bişir Kûfe Valisi iken onu azledip yerine İbni Ziyad’ı Basra Valiliğine getirir. Aynı zamanda Kûfe Valiliğine de bakar. İbni Ziyad, Sa’d Bin Vakkas’ın oğlu Ömer Bin Vakkası komutan tayin eder.

Hz. Hüseyin Kerbela’ya gelir. Ömer Bin Vakkas 4.000 kişilik bir ordu ile Kerbela’nın etrafını sarar.

Hz. Hüseyin (R.A)’in Teklifi

1-  Beni bırakın Yezit ile görüşeyim.

2- Bizi bırakın Yemen’e gidelim.

3- İzin verin Medine’ye dönelim. Fakat Ömer Bin Vakkas teklifi kabul etmez.

9 Muharrem Cuma Gecesi çarpışmaya kalkışırlar. Hz. Hüseyin’in gücü 32 atlı, 40 Piyade top, 72 kişi idi.

10 Muharrem Aşure Günü savaş başlar. Namaz zamanı savaş durur. Hz. Hüseyin İmam olur onlarda cemaat olur namazları kılarlar.

Hz. Hüseyin’in oğlu Ali Asgar 3 yaşındadır. Babasının yanına su, su diyerek koşup gelir. Hz. Hüseyin (R.A)’in “Bire zalimler şu çocuğa bir su verin” diye yalvarır. Fakat bir ses Kâfirin kanı gibi helaldir diye bağırdı. Bir ok attılar çocuğun gırtlağından girdi. Çocuk feryat ediyor. “Baba beni kurtar” diye, babası oku çocuğun boğazından çıkardı. Su yerine çocuk kan akıtarak orada şehit oldu.

İkindi Namazını Hz. Hüseyin kıldırdı. Namazdan sonra savaş devam ederken çocuğun birini su içirsin diye Hz. Hüseyin’in kucağına verdiler. Fakat atılan bir okla çocuk kalbinden vuruldu. O’da orada şehit oldu. Hz. Hüseyin’in bütün askerleri şehit oldu. Hz. Hüseyin (R.A) tek başına kaldı.

Malik Bin Bişir Kindi Hz. Hüseyin (R.A)’in başına kılıçla vurdu. Zürare Bin Şerik Temimi Hz. Hüseyin (R.A)’in sağ kulağını kopardı. Hz. Hüseyin sürünerek su, su diye giderken Hüseyin Bin Humeyr Hz. Hüseyin (R.A) Efendimizi okla ağzından vurdu. Hz. Hüseyin yine sürünerek giderken Sibli Bin Yezit Hz. Hüseyin Efendimizin başını kesti ve Havliye’ye verdi. Ömer Bin Vakkas cesetlerin üzerinde atlarla geçiyor, cesetleri tanınmaz hale koyuyordu.  

Oraya bırakılan Nöbetçinin Yaşadıkları

  Bir müddet sonra nöbetçi bir toz bulutu olduğunu gördü. Baktım ki; Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) idi. Yanında Ali ve Fatima’da geldiler. Efendimiz (S.A.V) Hz. Hüseyin’i kucağına aldı. “Seni kim vurdu” dedi. Hz. Hüseyin Efendimiz; “Falan, falan” deyince Efendimiz (S.A.V) helak olmaları için beddua etti. “Kemerim vardı kim aldı” diye sorunca, Hz. Hüseyin beni işaret etti, beni çağırdılar ve Efendimiz “İçin dışına çıksın” diye beddua edince, adam kambur oluyor dilene dilene sürünüyor.

Hz. Hüseyin (R.A) 683 yılında 37 yaşında şehit oldu. Üzerinde 33 mızrak yarası, 34 kılıç yarası vardı.

Kerbela’da kurtulan oğulları

 Ali 23 yaşında ve hastaydı, ayrıca 3 yaşında Ömer kurtuldu.

  Hz. Hüseyin (R.A)’in kesik başını Havliye Bin Yezit, Ziyad’a vermek üzere evine götürdü. O gece karısı kesik baş üzerine bir nurun indiğini gördü.

O kesik başın Hz. Hüseyin (R.A)’e ait olduğunu öğrenince evini terk etti, kocasını terk etti. Hz. Hüseyin (R.A)’in cesedine ve başına yapılan işkence ve hakaretler hat safhaya ulaştı. 

  Hz. Hüseyin’in kız kardeşi Fatıma Binti Zeynep’in kulağındaki küpeleri asılıp kulağını yararak aldılar. Şamlı şımarık bir tüccar; “Bunu bana ver benim cariyem olsun” dedi. Ancak Zeynep (R.Anha)’in verdiği cevap karşısında vaz geçtiler.

  Sonra Yezit Hz. Hüseyin’in kalan yakınlarını 20 kişilik askeri bir grupla Medine’ye gönderdi.

İmam Hüseyin susamıştı

Bir yudum su aramıştı

Ana yüreği yanmıştı

Kerbelada kerbelada

 

İmam Hüseyni vurdular

Kolun kanadın kırdılar

Al kanlara boyadılar

Kerbelada Kerbelada

İmam Hüseyin şehit oldu

Gül bahçemde güller soldu

Topraklar kan ile doldu

Kerbelada Kerbelada

Yıllar geçiyor Ya Muhammed (S.A.V) aylar bize hep Muharrem oldu.

Akşam ne güzel güneşli bir geceydi, eyvah! Oda leyli matem oldu.

 

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 28.08.2020

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR