Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Kayalı Parktan, Çevre Yoluna ve Semazen!

Kayalı Parktan, Çevre Yoluna ve Semazen!

Konumuz yine PTT ama bu sefer çoğumuzun bilemediği kolaylıklar yanında diğer iletişim müesseselerinden daha ehven ücretle iş görmeleri yönünde bilgiler olacak.
Bazılarımız “biliyoruz” düşüncesinde olsalar da yine bilmeyenlere duyururken onlarda bilgilerini katmerleştirmiş olurlar diye düşünmekteyim.
Önceki yazımda tebligat konusunda Konya PTT Başmüdürü Sayın Hakkı Altuntaş’ı ziyaret edip bilgi almam sonucu, Müşahede etme huyum tutunca…
“Sizce bir mahsuru olmaz ve vaktiniz elverirse PTT’nin düne göre bu günlerde ne yönde ilerlemeler yaptığını. Özel iletişim sektörlerinin çoğalması ile PTT hizmetlerini haylice düşürüp düşürmediğini öğrenmek isterim” teklifinde bulundum.
“Hay hay memnun oluruz” diye cevap verirken PTT’nin özel sektör gibi reklam halindeki ufak broşürlerini önüme seriverdi ve “grafikler daha iyi anlatır” deyip asılı grafikler yanına götürdü.
“Bilakis, PTT işlemi yapan 25 Merkez, 72 şube, 20 acente olmak üzere 117 otomosyana açık iş yerlerinde ki ileri hizmet oluşumlarımızı gören vatandaşlarımız bizi daha güvenli, hesaplı ve hızlı görmekle ilerleme durumundayız.” derken…
Grafiklerde Konya Merkez PTT olarak 2005 ve 2008 yılı içinde mektup adedinin 737 binden 1,3 milyona, APS’nin 145 binden 270 bine, kolinin 22 binden 38 bine, havale ödemelerinin 290 binden 406 bine yükseldiği görmüş oldum..
Sayın Başmüdür “2010’na kadar resmi grafiği çıkmamakla birlikte dönelere göre bir misli fazlasına çıktığı da var sayımlı sayılır” derken ilave etti.
“Vatandaşlarımızın çoğu yıllar öncesi PTT hizmetini ileri görmeyip yanlışlık içinde özel sektörün daha hızlı olduğunu sanmakta idi. Hâlbuki devamlı değişimlerden haberi yoktu. Gün geçip öğrendikçe müessesemize yönelmekteler. Broşürlerde görülenleri biraz da anlamlı şekilde açıklayayım. Tebrik veya basımlı mektuplar otuz adedin üzerinde ise sadece bir adres liste ile başvurmak yeterli gerisini bize ait. Koli yani kargo işlemi için PTT şubelerine bile gitmenize gerek yok. 169’a Telefon veya internet yolu ile ilettiğinizde gelip alma ücreti olarak 20 Kg. kadarına 4 TL. 50 Kg. kadarına 8TL almaktayız üstelik koli kutuları ve ambalajlama ücretsiz. Fabrika sahipleri üretimini vereceği talimatla Konya PTT depolarına naklettirip buradan gidecek yerlere naklini bile sağlayabilmekte yani bir depolama şubesine bile gerek kalmamakta.”
Bunları biliyor muyuz? Özel sektöre bile koli götürsek ulaşım parası için bir vasıtaya herhalde 10 TL’nin çok üzerinde ücret yanında geliş gidiş, kutulama ve ambalajlama, bedeli ödeyeceğimiz belirli. Ne güzel değimli? Ev-iş yerinizden telefon veya internetten iletin, onlar alsın götürsün. Üstelik PTT bank kartınız veya kredi kartınız varsa oradan ödemiş olun ve karşı tarafa da elden teslim etsinler. Üstelik kaybolursa sigorta ve tazminat alabiliyorsunuz.
Broşürlere baktım bu ara. İleri yaşlıların Emekli maaşı alanlar neye banka önlerinde kuyruklar teşkil ediyor ki? T.C. Emekli sandığından alanların 60 yaş üzeri ücretsiz Bağkur’luların 65 yaş ilerisi için bir lira ücretle evinizin kapısında teslim ediyor. PTT Bank hesabınıza bile aktarma oluyor talimat vermişseniz.
PTT Bankamatikle bile maaş almak için ulaşım ücreti 5 TL’den aşağı değil herhalde? Neden istifade etmeyelim. Sadece İşçi emeklileri için SSK anlaşma yapmamış oda yapıverse ya!..
Ya Para havale işlemleri? Bizzat gişeye gitmeniz yanında PTT bank hesabınız varsa buradan tüm ödenecek yerlere ki bunlara elektrik, su, telefon ve diğer bütün işlemlere ödeme yapabiliyorsunuz. Karşıt ev veya iş yerine şube olan yerlerde 10 bin TL, köylere 100 TL nakit ve elden de ödeniyor. Hem de özel ve resmi banka havale ücretlerinin çok çok altında bir ücretle. Örneğin 100 TL, 3,5 TL, 250 TL, 5 TL, 500 TL, 7 TL ücretle online ile anında gönderim. Bendeniz bile bunları bilmiyordum. Geçenlerde 75 TL havaleye Banka 18 TL komisyon ücreti aldı. Bir daha gitmem tabii.
Posta çekini yazmaya gerek yoksa da, özetle buradan hem size gelen hem de sizden gidecek olanlar.
Hesabınızda nakit varsa ödenmekte ama yinede bazen yatırımınız bir gün evvelse ödemeyiverip zora sokulmaktasınız. Başıma geldi çünkü. En iyisi PTT bank olmakta galiba!
Yakın zamanda yapılan PTT bank haylice işlemin ödemesi, havalesini ve girimini yapmakta. Siz Türkiye’nin neresinde olursanız olun hatta kasabada PTT Bank yeri varsa gidip işleminizi yapabiliyorsunuz.
 Bunda bazı suiniyetler olunca PTT yeni bir düzenleme ile değişim yapmış ama nedense kart sahiplerine duyuramamış veya kart sahipleri değişimi yapmak için son günleri beklerken kaçırmış olmakla problemler yaşanmış basın da şikayetler yer almış.
Bunu gören PTT ilgilileri kart sahiplerine eski kartları ile işlem yapmayı, değişilecek tarihe kadar uzatıp kullanmaları sağlanmış.
Sayın Altuntaş, “zamanınız var ve arzu ederseniz yeni yapım ve çalışmalar merkezi olan çevre yolunda ki ‘Mevlâna Posta İşleme merkezi’ni bir görmenizi isterim. Mümkünse birazdan oraya posta vasıtası gidecek istifade edebilirsiniz” teklifini memnunlukla karşılayıp düştük yola.
***
Giderken bizim bellek başladı çalışmaya. Otuzlu yıllardan tanıdığım kayalı Park yanında ki tarihî PTT binası Merkez işlemini ellili yıllara kadar tek başına sağlamakta idi. Yani yukarıda anlattıklarımdan mektup, havale, koli, Telefon, Telgraf ve Dağıtım işlemlerinin gişe harici arka işlemleri de bu bina içinde idi.
Sonra şimdiki başmüdürlük binasına taşınmıştı seksenli yıllarda. Buradan da kalkıp yeni yapılan ve cephe yüzünün Selçuklu Mimarî sitili ile donatılacağı “Mevlâna İşleme merkezi” olarak başlıkta belirttiğim gibi “Kaylı Parktan Çevre Yoluna” gidivermişti.
Yanlış anlamayalım. Bütün işlemlerimizi gişe veya telefon internetten yapabiliriz. Sadece bütün iletişimin geleni gideni 11542 m2 saha içinde 6500 m2 kapalı saha içinde ki yerde toplanıp iletiliyor.
Vasıta nın buraya girişinde Semazen maketini görünce hayret ettim. Ve yanımıza gelen Mevlâna P.I.M Müdürü Sayın Varlık Ural anlattı.
“Çevre yolundan geçen turistler burada durup Semazen maketinin yanında hatırat fotoğrafı çektirip buradan ülkelerine gönderiyorlar. Böylece hem Mevlâna’yı hatırlatıyor hem de gönderimlerden istifade etmiş oluyoruz.” diyerek.
Sayın Ural ile bahçesinde Karatay belediyesinin ilgisi ile yapılan kameriye, oturma yerleri ve spor alanları bulunan merkezin binası içine girdik.
Giriş ve çıkışların dakika kaydını bile yapan turnikelerden geçerek Kargo, Mektup giriş be dağıtım odaları, personel için sosyal yerler haylice genişti
Birde telgraf odasına girince bilgisayarlarla telgraf gönderildiğini müşahede ederken belleğim geriye götürüverdi.
Kayalı Parktaki binanın üst katındaki telgraf haneyi gezdirmişti Rahmetli babam. Tık tık sesleri içinde bir santim kadar şerit kâğıtlar makinelerden çıktıkça yerlerde geziyordu. Çıkanları gönderi kâğıdına yapıştırıyorlar müvezzie verip sahibine gönderiyorlardı.
Tabii siz gişeye verdiğiniz gönderinin kelimesi sayılıp alınır buraya yollanıyordu. Harfler büyük harf oluyordu.
Şimdi ise sizin telefonla bile verdiğiniz Telgraf, bilgisayar online ile doğrudan yerine ulaşıp müvezzi ulaştırmış olmakta.
Evet, nereden nerelere? Kayalı parktan çevre yoluna gidiş gibi.
PTT yine resmî olsa da yılların katılığı içinde değil bazı yetersiz müvezzi ile dağıtım aksaklıkları olabilse de. Zamanın ilerlemesine ayak uydurma yarışımında görülmekte. Tüm PTT personeline başarılar dilerim.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…
---------
Not: Ödül verimi konusunda İl Özel İdare Meclisince yapılmadığına ait yazı üzerinde gelecek yazımda konu edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR