Karaman'ı kıskandık!

Karaman'ı kıskandık!
Selçuklu Yayın Grubu Geleneksel Gündem Toplantıları'nın bu ayki konuğu Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu oldu.

Selçuklu Yayın Grubu Geleneksel Gündem Toplantıları'nın bu ayki konuğu olan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, görev süresi boyunca, Karaman'da tarihi, kültürel ve sanayi alanında yenileşme hareketine gidildiğini ifade etti

Selçuklu Yayın Grubu Geleneksel Gündem Toplantıları'nın bu ayki konuğu Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu oldu. Konya TV ekranlarından canlı yayınlana programda Kamil Uğurlu, Selçuklu Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, Konya TV Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Turan, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rasim Atalay, Konya TV Haber Müdürü Ali Sait Öge ve Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü İbrahim Büyükeken'in sorularını yanıtladı.

Mustafa Arslan: Göreve başladığınız zamanki hedefleriniz ile bugünü karşılaştırırsak, yaptığınız ve yapacağınız yatırımlar neler? STK'ların ve kamuoyunun desteğini alıyormusunuz?

Kamil Uğurlu:

Göreve geldiğimiz zaman öncelikle sorunları tespit etmeye başladık. Karaman'da emaneti teslim aldığımız zaman bazı ilginç tespitlerimiz oldu. İmar eksikliği vardı. Hemen bir imar planı çalışmasına girmek lazım dedim. Bir imar planı hazırlanmıştı fakat eksikti. Bazı planlar yoktu. Bunlar nazım planları idi. Hadise öylesine yanlış gelişmiş ki akşam ayaküstü konuşmuşlar karar vermişler. Yahu şuradan bir yol açılsa iyi olur denmiş. Bunu uygulamışlar. Ertesi hafta onun yanlış olduğunu düşünmüşler. Böyle bir şey olamaz.. Burada makro bir plan lazım. Bizi 100 bin metrekarelik bir alanda Mersin ile eşleştirdiler. Bu eşleşme olmadı. Bizde yeni metropol planlar hazırladık. Mahalle ve sokakların iyileştirmelerini kapsayan master planlar. Bu planlar şu an Konya'da yok. İstanbul veAnkara'da bile yok. Biz gelecek 50 yılın planını hazırladık. Gerek meclisimizde ve ilgili kurumlarda bu planlar problemsiz onaylandı.

Tabi bu planları yaparken tüm STK ve odalarla istişare ettik. Neler görmek istiyorsunuz imar da diye görüş aldık. Proje ihale edildikten sonrada ilk çıkan taslakları da onlarla tartıştık. Şu şekilde düşünülüyor ne derseniz diye sorduk? Bu planlar onlara hizmet için yapılıyor. Onlar şehrin uygulayıcılarıdır.

Kerem İşkan: Her zaman yaptıklarımızı anlatıyoruz. Ben size Karaman'da neleri yıktınız, neleri değiştirdiniz? Diye sormak istiyorum

Kamil Uğurlu:

35 senedir Karaman çirkinlik örneği olarak gösteriliyordu. Biz iyi niyetle çalıştık. Bazı yerleri yıkmak gerekiyordu. Demiryolunun kenarında ayaklar vardı. Bu ayaklar bin metrekarelik yer kaplıyordu. Acaba burayı değerlendirebilir miyiz dedik. Yapılmış boşa gitmesin diye. Olmadı çünkü uygunsuzdu. Ve bu ayakları kaldırdık. Sebebi halkın hoşuna gitti. Birde Eski Emlak Kredi Bankası'nın binası vardı şehrin göbeğinde. Sahibiyle önceki belediyeler anlaşma sağlayamamış. Biz konuştuk, kimseyi incitmeden orayı da iyileştirdik. Şehrin eski vilayet binası vardı. Orayı da park haline getirdik. Havuzlar yaptık.

Ahmet Turan: Belediye olarak yaptırdığınız anketlerde halkın beklentileri en fazla ne yönde? Üniversite ve sanayisin Karaman'a katkıları nasıl?

Kamil Uğurlu:

Yapılan anketlerde hemşerilerimizin talepleri mütavezi ve duru. Bizim yolumuz sağlam olsun, kaldırımlarımız belirli bir seviyede olsun, çocuk parkları olsun şeklinde talepler var. Biz onların bu taleplerinin haricinde Karaman'ı vizyon hale getirecek projeler uygulamaya çalışıyoruz. Karaman'ın 50 yılını teminat altına alan projeler üretmeye çalışıyoruz. Sevgili Karaman halkının isteği hususlar ile kalmış olsaydık Karaman o köy ve kasaba görüntüsünü üstünden atamazdı. 7 metrelik bir yol asfaltta yapsanız aynıdır. Ama 7 metrelik yolu 70 metreye çıkartabilirsiniz. Bu şekilde düşünüyoruz. Bir ili geleceğe hazırlamak bir vizyondur. Karaman tarihi varlıklar olarak olağanüstü bir potansiyele sahip. Hz. Pir'in ailesini misafir ediyoruz. Hz. Mevlana'nın ilk yerleşim planları Karaman'adır. Karaman'a yerleştirdiler. Karaman'da 7 yıldan fazla kaldılar. Fakat Alaeddin Keykubat sizin bura gelmeniz lazım burası başkent dedi. Orada çok huzurlu oldukların söz ettiler ama sultanın daveti onlara mecburiyet gibi gözüktü. Mümine Hatun'u ve Alaeddin Çelebi’yi Karaman'da bıraktılar Konya’ya yerleştiler. Karaman'da bunun haricinde İslam kültürünü ilgilendiren birçok alim vardır. Ayrıca Karamanoğluları sultanları vardır. Bunun yanı sıra Hristiyan kültürü olarak da Karaman zengin. Birçok önemli kilise var bunlarda önemli.

Mustafa Arslan: Konya ve Antalya'nda içinde bulunduğu peri bacalarına ulaşan bir turizm yolu var. Alanya, Doğanhisar, Karapınar üzerinden bir turizm yolu oluşturulabilir mi?

Kamil Uğurlu: Tamamen düşünülebilir. Orada bir Taşkale var. Taşkale Kapadokya'nın kapısı. Hristiyan kültürünün başlangıcı olan unsurlar var. Önemli mekanlar var. O kayanın yapısı itibariyle içindekinin bozulmama gibi bir önemli özelliği var.

Mustafa Arslan: Karadağ'da MTA'nın bir çalışması var, nedir bu çalışma?

MTA orada yaptığı araştırmalarda o bölge ve Karapınar bölgesinde kömür rezervleri ve kaya gazı tespit edildi. Bölgede yüksek kabileyet görüldü. Fakat somut bir şey yok. 35 derecelik de su bulundu. Çalışmalar devam ediyor.

İbrahim Büyükeken: Özellikle Uzunkuyu mevkiinde yollar çok sıkıntılı, o bölge yoğun turist alan bir yer, yollara yönelik bir çalışma var mı? Karaman'da ağaçlandırma çalışmaları ne safhada? Dil bayramları sönük geçiyor. Bununla ilgili bir çalışmanın var mı?

Kamil Uğurlu:

Karaman bir büyük bölgenin adıdır. Kayseri, Antalya, Konya'yı içine alan bölgedir. Bütün Balkanlar'a yayılmış durumda olan, fetih yerlerine gönderilen ailelerin ağırlıklı olduğu yer Karaman'dır. Karamanoğlu Beyliği burada hüküm sürmüştür. Bu beylik Osmanlı için problem oluşturdu. Kayı boyu Karamoğoğulları'nın atlarını çeken kişiler idiler. Tarih Kayı Beyliği'ne güldü. Onlar bey mevkine geçti. Karamanoğlulları 2. plana atıldı ve bunu hazmedemediler. Benim dünkü seyisim bana beylik etmeye kalktı düşüncesiyle problem çıkardılar. Osmanlı bu fitne ocağını dağıtmak, hem de bu inançlı insanların gittikleri yerleri Türkleştirmelerini sağlamak amacıyla Karaman'daki aileleri dağıttı. Şu an Balkanlar'ın tamamında Türkçe konuşan ve Müslüman olan Karaman asıllı insanlar var. Karamanlis ailesi de Türk bir ailedir. Ama Ortodoks aile. Evlerinde Türkçe konuşuyorlar. Yolların durumuna gelecek olursak da Uzunkuyu civarındaki yollar belediyenin sınırları içinde değil. Buna rağmen biz o yolu birinci derece ilgi alanına aldık. O yol Hz. Pir'in kullandığı yol. O yol iyileştirilecek. 200 kilometrelik bir yol. Bu yol üzerinde Hz. Pir'in konakladığı yerleri tespit etmeye çalıştık ve tespit ettik. Buralara dinlenme tesisi yapacağız. 3 tane. Burası uluslararası sevgi yolu olacak. Mayıs ayında başlayacağız. Ağaçlandırma konusunda ise 4 yıldır bazen 100 bin, bazen 250 bin ağaç dikiyoruz. 50 binin altına düşmeyen ağaçlar dikiyoruz. Fakat gelişigüzel ağaç dikmiyoruz. Ağaç bir şehir mobilyasıdır. Belirli yerlere dikilmedir. Şu anda kalitesi belli bulunduğu yeri kirletmeyen yolu bozmayan ağaçlar dikiyoruz. Olanları da kaldıracağız. Ak Tekke Meydanı'nı düzenliyoruz. Çukur Bahçe'den başlayan Hz. Yunus Camii'nin önü ve İsmet Paşa Caddesi'nden geçen 4 kilometrelik alanda büyük bütçeli bir plan yaptık. Bunu hükümete kabul ettirdik. Onaylandı orada da ciddi ağaçlar dikiyoruz. Ağaç dikmek imar kadar önemlidir. Şu an ağaçlar trafiği önlüyor. Onları kaldırıyoruz. İlk başta tepki aldı ama daha sonra Karamanlılar işlerin bilimsel olduğunu anladı. O yüzden şimdi itibar ediyorlar. Şu an çok hızlı bir ağaçlandırma var. Dil Bayramı'na gelince daha önceden bir karnaval havasıyla kutlanırmış. Bu bizim kültürümüzde yoktu. Biz bunun yerine bir Türkçe Bayramı koyduk. Ülke genelinde ses getiren Türkçe Trenimiz var. Ankara'dan çıkan bu trenle sanatçıların, kültürel etkinliklerin bir ortamda üniversitelere uğrayarak bastırdığımız kitapları dağıtıyoruz. Şu an Karaman'da kurduğumuz uluslararası Türkçe Enstitüsü Türkiye'deki en kapsamlı kurum. Şu an Türkiye'deki ve dünyadaki üniversitelerde Türkçe üzerine yazılmış ne kadar çalışma varsa topluyoruz. Gerekirse parayla alıyoruz. Dünyanın 4 bir yanından eserler topluyoruz. Konya ve Karaman ayrılmaz bir parçadır. Mikro milliyetçilik yapmıyoruz. Bu olağanüstü kültür Konya'yı da kapsıyor.

Ali Sait Öge: Karaman Kalesi'ni de içine alan Piri Reis Vadisi ve gecekondulaşmayı öncelecek ne tür projeleriniz var?

Kamil Uğurlu:

Bahsettiğimiz bölge gerçekten Türkiye'deki en büyük alan düzenlemesi. Çukur Bahçe'den başlayan kaleyi içine alan bir proje. Orada Hz. Yunus'un külliyesi var. Ak Tekke Cami var. Bunun gibi birçok cami ve kale var. Tüm bu tarihi eserleri kapsayan bir güzergahı düzenliyoruz. Burasıyla alakalı yaya trafiği ağırlıklı bir düzenleme yapıyoruz. Bakanlar Kurulu'ndan geçti. Burasının ihale ilanını bekliyoruz. Mülkiyet sorunları oldu. Onları çözdük her hangi bir problem kalmadı. Yalnız proje oradaki halka çok iyi anlatılamadı. Orada 100'ün altında itiraz oldu. Bizde onları kendi mülkünüzde kalın dedik. Onlar meseleyi anlayıp gelecek. Onları da dahil edeceğiz. O projede bir gecikme ve duraksama yok. Devam edecek. Piri Reis Vadisi dediniz. Herkes bizim yaptığımız Türkiye'de ilk der. Ama bu proje Türkiye'de bir ilk. Burayı bir şehir merkezi olarak ve bir orman olarak planladık. 50 hektarlık bir alanı kapsayan proje. Oradaki planlama olağanüstü. Projede hiçbir aksaklık yok. 2 hafta içinde ihale ilanını alırız. Projeyi TOKİ yapacak. Planlamayı kendimiz yaptık. Türkiye’nin en iyi peyzajcılarını çağırdık. Ankara'daki dikmen vadisinin aynısı olacak. Su hareketliliği, peyzaj çeşitliliği ve rezidanslarla müthiş bir uygulama olacak. Burada bin 800 konut yapacağız. İsminin Piri Reis olmasının nedeni şu; Piri Reis Karamanlı. Piri Reis'ni hatırasını bu şekilde yaşatmaya çalışacağız. Burası Karaman'ın havasını değiştirecek. 500 bin metrekare alan neredeyse Karaman'ın yarısını yeni inşa etmek demektir. Gece kondu hususunda 775 sayılı kanuna göre halka tahsis edilmiş ve gece kondu önleme bölgesini içeren yerlerde uygulama başlattık. Devlet Karaman’da yerleşmeye en uygun 2 yeri belirlemiş. 5 bin üzerinde parsel var. Ve bunların üzerinde yapılaşma başlamamış.. Ondan sonra devlet tarafından tahsis edilen yerler şahıslarca satılmış. Yasal olarak satılmamış. Öyle olunca 7. ele geçen yerler oluşum.. Oralarda elektrik kesilmesi ve su kesilmesi vardı. Çünkü binalarda ruhsat yoktu.. Orada halk var. Tertemiz insanlar var. Onların kabahatleri yok. Buna bir çözüm bulduk. Meclisle bir karar aldık. Bu arkadaşlara ruhsat verdik. Durumlarını legalleştirdik. Bu har kulede bir hadise. 35 yıllık karmaşayı tarihi bir oturumla çözdük. 5 bin aile kurtulmuş oldu.

Rasim Atalay: Karaman'daki bu tarihi ve turistik potansiyel yeterince duyurulabiliyor mu? Karaman'daki yazılı ve görsel basın ne durumda?

Kamil Uğurlu:

Karaman'da kedini hissettirecek bir basın yok. 3 gazete var. O gazeteler kardeş gazeteler çıkartıyorlar. Gazete Anadolu, Karaman'ın Sesi ve Uyanış Gazetesi var. Zaman zaman çıkan yayınlarda var. Haber portalleri var. Çok mahalli kalan gazeteler tabiî ki. Gazete Anadolu bölgesel olma yolunda uğraşıyor. Kısacası Karaman'ı Türkiye gündemine taşıyacak bir gazete yok. Karaman'da iyi şeyler oluyor. Önemli bir merkez. Gerek yüzölçümü olarak gerek yerleşimi olarak orta düzenli olmasına rağmen ekonomik olarak Türkiye'de 15. sıradadır. Bazı dergiler Türkiye'deki yaşamaya en uygun olan illerin kriterlerini değerlendiriyorlar. Ve bu illeri seçiyorlar. Bu seçimlerde Karaman 15. sıra ve daha yüksek sırayı tutuyor. Bu kriterlerde hava kalitesi, ekonomi, ulaşım, alt yapı sosyal kabuller, eğitim durumları dikkate alınıyor. Büyük dergiler bu değerlendirmeyi yapıyor. Karaman huzur olarak ve diğer kriterlere uygun bir yer. Konya'ya yakınlığı bugüne kadar dezavantaj idi. Çünkü bazı alışverişlerin Konya'dan yapılması Karaman'ın büyümesine engel oluyordu. Şimdi Karaman'da ciddi mağazalar ve alışveriş merkezleri var. Bu alışveriş merkezlerinin yerlerini tespit ve tanzim ederken mantıklı davranıyor küçük esnafı öldürmemeye çalışıyoruz. Bu alışveriş merkezlerini şehrin dışına yaptırıyoruz. Bakkal amca hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Avantajlı durum su; Karaman ve Konya gerek belediye hizmetleri gerekse kültür alışverişi bakımından kardeş. Yerel yönetimlerle fikir ve güç alışverişi yapıyoruz. Bu bir avantaj. Karaman'da altından kalkamadığımız durumlarda Konya’ya başvuruyoruz. Buradaki arkadaşlar bizi geri çeverimiyor.

Mustafa Arslan: Ankara'daki ilişkilerinize de değinecek olursak, TOKİ ve Başbakanlık ile ilişkileriniz nasıl?_

Kamil Uğurlu:

TOKİ ile ilgili bütün konularımızdan memnunuz. Çalışma arkadaşlarımıza burada müteşekkirim . Meselelerimiz hemen değerlendiriliyor. Konularımız aksamadan yürüyor. Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütifi Elvan bey de Karaman için lütüf olan reklam tarafı olmayan Karaman ile yatıp kalkan bir insan. Şu an da Karaman'da hareketler varsa bunların mimarı o arkadaştır. Biz onun bir eliyiz. Biz onun sağladığı yolda yürüyen bir teknisyeniz. O arkadaşın inanılmaz bir itibarı var. Çünkü düzgün bir insan. Kendisinin farkında olan hadiseyi abartmayan bir insan. Karaman ile alakalı bütün pozitifi işlerde imzası vardır. O arkadaşımız bulunduğu sürece hadiseler boyut kazanır. Hükümetle olan münasebetlerimize geldiğimiz de ise, Ankara'ya gittiğimizde meseleyi bizim anlayacağımız dilde ifade ediyorlar. Bu sayede uzun zaman isteyen meseleleri kısa zamanda hallediyoruz. Ne bir seçim telaşına kapıldık, ne de olmayacak hadiseleri halka vaat ettik. Karaman halkı bazen hizmetler başlamadı diyebilir. 20 birim varsa 17 birim planlama ile geçiyordu. Biz 17 birimi bıraktık ve olanları hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra işleri planlanmış bir şekilde götüreceğiz. Eğer sizin imar planınız yoksa siz nasıl yol yapacaksınız. Eğer sokak planınız yoksa o sokaklara nasıl hiza verirsiniz. Biz önce planlamayı yaptık. 1 Nisan'dan itibaren Karaman tamamen şantiyeye dönecek. Mesela her yıl ölümlü kaza olan Organize Sanayi Yolu'nu çift yol haline getirdik. Köprülü kavşaklar yaptık. Kaldırımların boyunu 10 santimetreye düşürdük. İnşallah Karamanlılar ve ekibimiz heyecanını kaybetmezse Karaman iyi yerlere gelir.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.