İki kanaryayla Konya'ya 27 madalya kazandırdı

İki kanaryayla Konya'ya 27 madalya kazandırdı

2012 yılından bu yana profesyonel kanarya yetiştiriciliği yapan ve yarışmalara giren Ali Kaymak, Konya'ya gururlandıran bir başarı yaşattı. İspanyol Raza ırkı ve Japon Hosso ırkı kuşlarıyla yarışan Kaymak, 2023 yılına 27 madalya sığdırdı

Irk kanaryaları üretip, yarışmalara gönderen, 2012 yılından beri ödül alan Konyalı Ali Kaymak, Konya'nın adını Türkiye genelinde duyurmaya devam ediyor. Kaymak'ın yetiştirdiği kanaryalar, ödüle doymuyor. 2023 yılında da 8 farklı kategoride kanaryalarıyla yarışmalara giren Kaymakçı, 27 madalya kazandırarak, bu alanda Konya'yı Türkiye'ye tanıttı. Ali Kaymak'ın yetiştirip, yarışmalara soktuğu kuşları, Konya'nın sembolü oldu.

9-2-960x640.jpg

'BU KUŞ KONYA'DAN GELDİ DERECEYE GİRDİ' DİYORLAR

Bu gibi işlerde isim yapabilmenin önemine değinen Ali Kaymak, Merhaba'ya konuştu. Türkiye'nin her yerinden insanların kendisini aradığını ve kanarya üretim ve bakımı ile ilgili bilgiler aldığını aktaran Kaymak, “Ürettiğin kanaryalardan bizlere de ver bakalım, büyütelim, yarışmalara sokalım diyenler var” dedi. 2012 yılından bu yana yetiştirdiği kanaryaların birçoğunun, yarışmalarda kupa ve madalya aldığını hatırlatan Kaymak, kendisi için en büyük gururun Konya ile özdeşleşmiş kuşlarının madalya ve kupa alması olduğunu kaydetti. Kaymak, “Yarışmalarda Konya denince benim kuşlarım akıllara geliyor. Bu sektörde kuşlarım Konya'nın adını layıkıyla duyurdu, duyurmaya da devam ediyor. 'Şu kuş, Konya'dan geldi, dereceye girdi, madalya, kupa aldı' diyorlar. Bu bana yetiyor” şeklinde konuştu.

img-0022-960x640.jpg

YARIŞMAYA GİRECEK KUŞA EN SEVDİĞİ ŞEYLERİ YEDİRİRİZ

Yarışmaya girecek kuşların, bu süreçte bakımlarının da farklı olduğunu dile getiren Kaymak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Salma ortamı denilen bir ortam var. Yarışmaya girecek kanaryanın geniş bir kafeste durması demek, çok hareketli olması demektir. Çok hareketli olan bir kanarya da puanlama yapan hakemin karşısında düzgün durmaz. Puan kırılır. Kuşun sakin bir ortamda bakılması lazım yarış öncesinde. Yarışmadan bir veya 1 buçuk ay önce kuşları tekli kafeslere alırız. Yanında daha fazla vakit geçiririz. O süreçte kanaryaya en çok sevdiği şeylerden yediriyoruz. Bu durum, kanaryayı çok mutlu ediyor. Kanarya; meyvelerin çoğunu yer. Muz, kiraz, çilek, karpuzu çok sever. Salatalık, brokoli, ıspanak, marulu da çok severler. Beslenme şekli kuşun sağlığı ve görünümü de değiştirir. Kuşu kafese koy, tek çeşit yem ver, su ver... Böyle kuş bakılmaz. Belli belli dönemlerde kanaryanın yemesi gereken yemler var. Tüylerinin döküldüğü vakitler olur. Temmuz ile 30 Ağustos arasında tüy döker hayvan. O dönemde proteini fazla vermek gerekir. Yumurta bol verilir. Yumurtayı haşlıyoruz ve kabuğuyla birlikte kuşa veriyoruz. Haftada 3 kez yumurta veririz. Tüy değiştirme zamanında kabuksuz yulaf da veririz. Tüy zamanı hayvanın hastalık zamanıdır. Bu dönemde hayvana daha iyi bakmak şart. Verilecek vitaminler var. Kısacası her dönemin farklı bir bakım özelliği var.”

9-1-960x640.jpg

2 IRK KUŞLA KONYA'YA REKOR MADALYA

Kuşlarının 2023 yılı içinde Konya'da bir rekora imza attığını ifade eden Kaymak, Türkiye genelinden katılımcıların olduğu yarışmalarda bu şehri temsil etmenin haklı gururunu yaşadığını konuşmasını ekledi. Ali Kaymak, konuşmasını şöyle tamamladı: “2023 yılında kuşlarım 27 madalya kazandı. 8 kategoride yarışmaya girdik, 27 madalya kazandık. 2 ırk kuşumla yarışmalara katıldım. Bunlardan biri İspanyol Raza, diğeri de Japon Hosso ırkı. Konya'yı Türkiye liginde en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğim.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.