Sinan Şen

Sinan Şen

Hz. Yahya (a.s)’a Emredilen Beş Haslet

Hz. Yahya (a.s)’a Emredilen Beş Haslet

İbn Abbas (r.a)’tan gelen bir rivayette Nebî (s.a.v) şöyle buyurdu:
“Allah (c.c), Hz. Yahya (a.s)‘yı İsrailoğulları’na peygamber olarak gönderdiğinde, onlara beş şeyi emretmesini ve bu beş şeyden de birer örnek sunmasını emretti. Hz. Yahya (a.s) onlara hitaben;
1. Sadece Allah (c.c)’a ibadet etmelerini ve Allah’a ortak koşmamalarını söyledi. Akabinde şu örneği sundu: Bir kişi düşünün. Bu kişi bir köle satın alsın ve cariyesi ile evlendirsin. Geçimlerini sağlamak için de bir miktar para versin. Verdiği bu para ile geçimini sağlanmasını diğer kısmını da kendisine vermesini istesin. Fakat bu köle kendisine verilen para ile geçimini sağlayıp, kazancının diğer kısmını efendisine değil de efendisinin düşmanına verse, siz buna razı olur musunuz?
2. Onlara, namaz kılmalarını emretti. Akabinde şu örneği sundu: Bir kişi ihtiyaçlarının karşılanması için hükümdarın huzuruna girer. Hükümdar onu dinleyip ihtiyaçlarını gidermek için huzurda olan kişinin yüzüne döner. Fakat huzura gelen kişi, yüzünü sağa sola döndürüp durur ve hükümdarı ciddiye almaz. Hükümdar da bu kişiyi ciddiye almaz ve ihtiyaçlarını karşılamaz.
3. Onlara oruç tutmalarını emreder. Akabinde şu örneği verir: Savaşa giden birisi zırhını giyer ve silahını kuşanır. Düşmanın silahı bu kişiye zarar verebilir mi?
4. Zekât ve sadaka vermelerini emreder: Akabinde şu örneği sunar: Bir kişi düşmanı tarafından esir edilmiş olsun. Kurtulabilmesi için ya para vermesi ya da parası yoksa esir düştüğü yerde çalışıp bu parayı ödemesi gerekmektedir. Düşmanlarının memleketinde bir müddet çalışarak bu parayı biriktirir ve esir olmaktan kurtulur.
5. Allah’ı zikretmelerini tavsiye etti. Akabinde şu örneği sundu: Bazı kimseler kendilerine ait bir kalede durmaktadırlar. Düşmanları kale kapısına dayansa kapının tam sağlam olması sayesinde tehlikeyi atlatırlar.
İbn Abbas (r.a) bunları anlattıktan sonra sözlerine şöyle devam etti. Peygamberimiz (s.a.v), Yahya (a.s)’nın bu hadisesi üzerine bizlere,
1. Cemaatle namaz kılmayı terk etmeyiniz,
2. Size verilen emirlere itaat ediniz,
3. Kötülüklerden daima uzak durunuz,
4. Allah’a teslim olunuz ve O’na itaat ediniz,
5. Allah yolunda cihat edin. Cahiliye döneminde olan iddiaların peşinde olanlar cehennem ateşindedir.” (Tirmizi, no: 2863.)
Gününüz bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sinan Şen Arşivi
SON YAZILAR