Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Hz. Peygamberin Peygamberlikten Önceki Hayatı (2)

Hz. Peygamberin Peygamberlikten Önceki Hayatı (2)

c. Hz. Peygamber’in Amcası Ebu Talib’in Himayesine Verilmesi

Resulullah (s.av.) Efendimiz, dünyaya gelişinden iki ay evvel babası Abdullah’ı kaybetmiştir. Altı yaşında annesini, sekiz yaşında dedesi Abdulmüttalib’i kaybetmiştir. Bunun üzerine vasisi Ebû Talib olmuştur.
Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur. “O, seni yetim bulup barındırmadı mı?” (1) Es- Sâbûnî şöyle der: “Ey peygamber! Küçük iken sen yetim değil miydin? Allah seni amcan Ebu Talib’in himayesine vererek onun yanında barındırmadı mı?”
İbn-i Kesir şöyle der: “Hz. Peygamber (s.a.v.) annesinin karnında iken babası vefat etti. Sonra altı yaşında iken de annesi vefat etti. Bundan sonra Rasulullah (s.a.v.), dedesi Abdulmuttalip ölünceye kadar onun korumasında kaldı. Dedesi öldüğünde sekiz yaşında idi. O zaman amcası Ebu Talip onu koruması altına aldı. Kırk yaşının başlarında, Allah kendisine peygamberlik verinceye kadar amcası onu korumaya, yardım etmeye ve itibarını yükseltmeye devam etti. Ebu Talip kavmi gibi putlara tapıyordu. Bununla beraber Resulullah (s.a.v.)’a eziyet edilmesine engel oluyordu. Bütün bunlar, Allah’ın koruması, hıfzetmesi ve himaye etmesidir” (2).

d. Hz. Peygamber’in Gençliği

Hz. Peygamber (s.av.) Efendimiz, 10 veya 12 yaşında çobanlık yapmıştır (1). Ebu Hureyre’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Allah, koyun güdenden başka hiçbir peygamber göndermedi” buyurdu.
Bunun üzerine sahabeleri:
- Sen de mi (koyun güttün)? diye sordular.
Peygamber:
- “Evet, bende Mekke ahalisi için Kararit’te koyun güderdim.” (2) buyurdu (3).
Hz. Peygamber’in çocukluğu ve gençliği çok güzel geçmiş ve hiçbir zaman fıtrata aykırı hareket etmemiştir. Cahiliyet kötülüklerinden uzak durmuştur. Mesela putlara tapmamış ve putların şerefine verilen ziyafet esnasında kesilen hayvanın etini yememiştir.
Ebu Talib, Buvane putu merasimine zorla götürmüştü. Aradan az bir zaman geçince Peygamberimiz ortadan kaybolmuş; sonra korkudan benzi sararmış bir halde amca ve halalarının yanına dönmüştü. Halaları Sen, neye uğradın diye sordular… Peygamberimiz şöyle dedi: “Ben, bu putun yanına yaklaştığım zaman beyaz ve uzun boylu bir adam peyda oldu. Bana (ey Muhammed! Sakın, o puta el sürme! diye haykırdı.”
Peygamberimiz bir daha onların bu merasimine katılmamıştır (4).
Kureyş, putların şerefine verdiği bir ziyafet esnasında kesilen bir hayvanın etini kendine takdim etmiş; Peygamberimiz bu etten yemeyi reddetmiştir (5).

e. Hz. Peygamber’in Seferleri

Hz. Muhammed (s.av.), 12 yaşında iken amcası Ebu Talip ile birlikte Suriye’ye sefer düzenlemiştir. Ebu Talip, Basra’ya ulaştığı zaman Hıristiyan rahip Buhayra ile birlikte manastır’da oturmuş, Rahip Buhayra Peygamberimizi gördüğü zaman “İşte peygamberlerin efendisi budur!” demişti. Rahip Buhayra’ya bunu nasıl bildiği sorulunca “Kervanınız tepeyi inerken ağaçların ve taşların ona secde ettiğini gördüm!” cevabını vermiş (6).
Hz. Peygamber (s.av.), 17 yaşında iken Amcaları Zübeyr ve Abbas’ın himayesinde diğer bir ticaret kafilesiyle Yemen’e gitmiştir. Ayrıca Bahreyn Uman bölgesini ziyaret etmiştir. Prof. Dr. Hamidullah şöyle der: “Ahmed ibni Hanbel (Müsned, IV, 206) Resulullah’ın gençliğinde Abdu’l- Kays’ın ülkesini (yani Bahreyn ve Uman bölgesini) ziyaret ettiğini nakletmektedir (7).
Hz. Peygamber (s.av.), 20 yaşlarında Ficar Savaşı’na katılmış ve Hılfu’l- Fudûl Cemiyeti’ne iştirak etmiştir.
---------------
Kaynaklar:
1. Asr- Saadet, C:1, S: 130
2. Kararit, Mekke yakınında bir yerin adıdır. Peygamberimiz, ücret mukabilinde Mekkelilerin koyunlarını gütmemiştir. Kendilerine ait koyunları aynı yaştaki arkadaşlarıyla birlikte kırlarda otlatmıştır. (Hz. Muhammed (a.s.) ve İslamiyet Mekke Devri, S:80, M. Asım Köksal)
3. Sahih-i Buhari ve Tercemesi, C:5, S:2088
4. Hz. Muhammed (a.s.) ve İslamiyet, Mekke Devri, S:81–82, M. Asım Köksal
5. Asr- Saadet, C:1, S:140
6. Asr-ı Saadet, C:1, S: 131
7. İslam Peygamberi S:11

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR