Hayatın İçinden Kısa Kısa-227

PEYGAMBERİMİZİN (SAV) HAYATINDAN 3 HATIRA

Peygamber Efendimiz (sav) muayyen zamanlarında Sahabelerine sohbet eder, inen ayetleri açıklar, camiye devam etmeyenleri arar sorar, seyahat edenlere dua eder, hastalarını ziyaret eder, mutlaka cenazelerinde bulunur, namazlarını kıldırırdı. Peygamberimizin (sav) sahabeleri de Peygamberimizin (sav) bu yaşam tarzını dikkatle takip ederler bize naklederler.

Bu cümleden olarak Peygamber Efendimizden (sav) Abdullah B. Ömer (ra) anlatıyor; “Peygamber Efendimiz (sav) birçok şekilde dua ederdi. Bir duasında: “Verdiğin nimetin yok olmasından, lütfettiğin afiyetin bozulmasından, ansızın vereceğin cezadan ve gazabını üzerime çekecek her halden sana sığınırım.” Buyurdular.

Özetle, Peygamber Efendimiz (sav) kulların imtihanı için verilen nimetler geri alınır, sağlığı bozulur, yapılan günahlara karşı dünyada cezalar verilir. Onun için dikkatli olun. Ben size örnek bir dua yaptım, siz de bu duaya devam edin. Bu tavsiyede bulunan Peygamberimize rahmet, bize nakleden Abdullah B. Ömer’e güzellik, kitaplarda bu nakilleri yazan Ehli Sünnet alimlerimize de şefaatçi olsun. İnşallah kısa ve öz olan bu duayı öğrenip, okumaya gayret edelim.

Peygamberimizin (sav) hayatını adım adım takip eden Abdullah B. Ömer (ra) şöyle anlattı; “Peygamberimizin (sav) söz ve hareketlerinde hiçbir çirkinlik yoktu ve sık sık şöyle buyururdu: “Sizin en hayırlınız, ahlakı en güzel olandır. “ Bu kısa, özlü cümlede Peygamberimiz (sav) ahlak sahibi olun. “Ben dünyaya ahlakı tamamlamak üzere geldim.” Bu güzel cümlelere ne kadar çok ihtiyacımız var. Başka bir Hadis Şeriflerinde de ifade buyurdukları gibi “Ahlak (haya) imandandır.” İman sahibi olmak için güzel ahlak ve haya sahibi olmak lazım. Ahlak ve hayasına ve edebine sahip olanlara ne mutlu.

Yine Abdullah B. Ömer (ra) anlatıyor;” Bir keresinde Peygamberimizin (sav) yanına gittim. Namaz kılıyordu. Ağlamaktan dolayı göğsünden kaynayan kazan sesi gibi ses geliyordu.

Peygamberimize (sav), Cebrail (as) imam oldu. Birlikte namaz kıldılar Namazı Cebrail’den Peygamberimiz böyle aldı. Kendi kılarken de ümmetine “Namazı bende gördüğünüz gibi kılın.” buyurdu. Peygamber Efendimiz (sav) Sahabenin de ifade ettiği gibi azap ayetlerini okuduğu zaman ağlardı. Gözlerinden akan yaşlarla sakalını ıslattığı nakledilir.

Sahabeler, Ya Resul Allah, biz ağlayamıyoruz deyince, “O zaman hiç olmazsa ağlar gibi yaparak üzülün. Benim bildiklerimi siz bilseydiniz az güler çok ağlardınız.

Yazıyı yazan çoğu zaman nefsine sordu, niye ağlamıyorsun içinden cevap, kalbin karardı, günahların haddi aştı, kalbin dondu. Böyle bir kalple de zor ağlanır. Günümüzde lokmaların faizle karışmış olması, göz yaşlarını dondurdu. Ağlayanlara helal olsun. Bize de ağlamayı nasip etsin. Âmin.

Hoşça kalın. Allah’a (cc) emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veysel Candan Arşivi

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 226

20 Eylül 2026 Pazar 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 225

19 Eylül 2026 Cumartesi 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 224

18 Eylül 2026 Cuma 13:56

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 223

17 Eylül 2026 Perşembe 11:11

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 222

16 Eylül 2026 Çarşamba 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 221

15 Eylül 2026 Salı 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 220

14 Eylül 2026 Pazartesi 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 219

13 Eylül 2026 Pazar 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 218

12 Eylül 2026 Cumartesi 11:00

Hayatın İçinden Kısa Kısa - 217

11 Eylül 2026 Cuma 11:32