A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıh soru ve cevapları

Fıkıh soru ve cevapları

S-1: Hocam bu yıl hac’daydık Arafat’tan Muzdelife’ye geldik şeytan taşladık saat 04.30’da otele geldik afedersiniz genciz traş olmadan tavaf yapmadan eşimle cinsel ilişkiye girdik haccımız bozulmuş dediler hocam sizden cevap bekliyoruz.

C-1: Arafat vakfesinden önce cinsel ilişkiye girerseniz haccınız ifsad olur vakfadan sonra traş olmadan tavaf yapmadan cinsel ilişkiye girerse haccınız tamam olur ancak her ikinize de birer deve kesmek şarttır bu deveyi kesme yeri harem bölgesidir. Bir gidenle kurban parasını göndereceksiniz koyun veya keçi kesilmesi kurtarmaz şayet ilişki traş olduktan sonra olsaydı birer koyun kesilmesi yeterli olurdu. Kaynak (İrşadussari fetavai hindiye)

S-2: Hocam biz bu yıl hacdaydık farz tavafını yaptıktan sonra tıraş olduk otelde cinsel ilişkide bulunduk ne yapacağız? haccımız sakat mı oldu.? Açıklar mısınız?

C-2: Siz farz tavafını yaptınız traş oldunuz cinsel ilişkide bulundunuz size hiç bir şey lazım gelmez müsterih olun bir ceza gerekmez yalnız hac ve umre de çok dikkat etmek lazım çünkü Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur “Vela rafese vela cidale fil hac” Hac da refas yani cinsel ilişkide ihramlı iken bulunmak yasaktır. Cidal; kavga münakaşa etmek yasaktır.

S-3: Hocam biz bu yıl hacdaydık hanım adet halindeydi Arafat’tan sonra Kâbe’ye indik başımızdaki hoca “tavaf yapın bir şey olmaz Ayşe (r.a) annemizde böyle tavaf yaptı dedi” bizde yaptık. Şimdi cezanız var diyorlar ne dersiniz? Açıklar mısınız?

C-3: Kadın o haldeyken Kâbe’ye giremez, girmesi haramdır siz ceza olarak bir deve kurban edeceksiniz kurban kesilecek yer Mekke harem bölgesidir. Burada kesilmez gidenlerle para göndereceksiniz kurbanın orada kesilecektir. Takriben 5000 Suudi riyali eder. Kaynak (İrşadussari fetavai hindiye)

S-4: Hocam Hac’daydık namazda adamlar kaşınıyor bunların namazı bozulur mu?

C-4: Hanifi ve Şafi mezhebine göre buna Galati kesir denir bir rekâtta üç defa bir tarafını kaşırsa namazı bozulur fakat bir rekâtta bir defa diğer rekâtta bir defa kaşınsa bir şey lazım gelmez. Onlar Maliki ve Hambeli Mezheplerine göre hareket ettiklerinden bozmaz ama mekruhtur. Namazda şuurlu olmak lazım biz de orda görüyoruz yanlış yapıyorlar biz yapmamalıyız. Kaynak (Ö.N.BİLMEN İlmihali)

S-5: Hocam bir arkadaş bana ortak iş yapmayı teklif ediyor, kendi sermayesi kredili yani faizli ben bununla ortaklık yapsam dinen bir sakıncası var mı? benim param helal ama kredilerle zengin olmuş cevabınızı merakla bekliyorum sizin açıklamanıza güveniyoruz.

C-5: Hanifi ve Şafi mezheplerine göre gayri meşru kazancı olan biriyle ortaklık kurmak caiz değildir senin paran helal onun parası haram, haramla helal bir birine karışacak senin kazancın da haram olacak siz bu ortaklıktan vazgeçin size ben bir soru sorayım meşru elli bin mi büyük bereketli gayrimeşru 100 bin mi büyük bereketli olur cevabınız ne olur test edelim ona göre ortaklığa girer veya giremezsiniz sizin hassasiyetinize bağlıdır. Kaynak (Mezahibi Erbea)

S-6: İntihar edenin cenazesi kılınır mı, açıklar mısınız?

C-6: İntihar haramdır büyük günahlardandır hangi sebeple olursa olsun İslam dini intiharı yasaklamıştır Allah (c.c) Nisa süresi 29. Ayette şöyle buyur "Ey iman edenler kendinizi öldürmeyin şüphesiz ki Allah size karşı çok merhametlidir.” Peygamberimiz (s.a.v) insanı helak eden 7 günahtan biri de intihar etmektir. intihar edenin Cehennemlik olacağı bildirilmiştir. Cana kıymanın bu kadar şiddetle yasaklanması tövbesi olmadığı içindir" Hüküm İmamı ebu Yusuf’a göre intihar edenin cenazesi kılınmaz. İmam-ı Azam ve İmam-ı Muhammed’e göre intihar edenin cenazesi hem yıkanır hem namazı kılınır. Tercih edilen görüşte budur çünkü inkar etmediği, Kelimeyi şehadet getirdiği müddetçe Müslümandır. Müslüman olduğu için namazı kılınır. (Kaynak:Bahri raik ibni muceyyim mebsut) intihar eden neyle nasıl intihar etmişse cehennemde onunla azap görür.

S-7: Hocam öldürülen teröristlerin cenaze namazı kılınır mı kılınır onlarda Müslüman diyorlar ne dersiniz?

C-7: Devlet başkanın emriyle öldürülen boğulanların cenazesi kılınmaz bu görüş İmamı Azam’ın görüşlüdür. (Kaynak Fetavai kaidan) bunların çoğu Müslüman değil çoğu Ermeni’dir bir çoğu da Hinduizm’e inanmaktadırlar. Bunlar devlete isyan ediyor devlete isyan edilecek bir ortam yok. İmamı Azam’a göre devleti yıkmak için ifsat olmaz ıslah olur yanlış varsa uyarılır kendisi hapishanede vefat etmiş istese isyan ederdi toplumu da ayaklandırırdı 15 Temmuz’da vurulan isyancılarında namazı kılınmaz.

S-8: Hocam Antalya’da akşam namazı caminin içine cenazeyi getirdiler namazı kılmadan cenaze namazını kıldılar. Ben ilk defa böyle bir cenaze namazı kıldım bunu merak ettim açıklar mısınız?

C-8: Hanifi mezhebine göre dışarda şiddetli yağmur dolu fırtına gibi bir şey varsa caminin içinde namazı kılınır böyle bir olay yoksa cenazenin caminin içine alınması mekruhtur trafik kazasında ölenleri gördük tabuttan aşağı kan damlıyordu bu açıdan camiye konulması doğru değildir. Şafi ve Maliki mezheplerinde cenaze caminin içine konur namazı da orda kılınır Mekke ve Medine’de her vakitte kabenin içinde cenaze namazları kılınır akşam namazlarına yakın bir saatte cenaze kılmak mekruhtur ancak önce akşamın farzı kılınır sonra cenaze namazı kılınır sonra da akşamın sünneti kılınır tertip bu şekilde olur. Kaynak (Delilleriyle İslam fıkhi-C.YILDIRIM-Halil Gönenç;İslam ilmihali)

S-9: Şehitlik nedir kimler şehit sayılır bu gün PKK ile mücadele eden şehit sayılır mı? İŞİT’e katılıp ölenler şehit sayılır mı açıklar mısınız?

C-9: İslam’da Peygamberlerden sonra en üst makam şehitlik makamıdır. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurur "Cennette hiç bir kimse bir daha cennetten çıkmayı istemez ancak şehitler 10 defa daha dünyaya dönüp öldürülmeyi isterler gördükleri onlara aşk ve heyecan verir. "Muhammed’in canını elinde tutan Allah’a yemin ederim ki Allah yolunda savaşıp öldürülmeyi sonra tekrar savaşıp öldürülmeyi çok isterdim.” (Kaynak Buhari ve Müslim) Şehitlik mertebesi kulun tüm günahlarını siler ancak kul borcu hariçtir. İslam insan haklarının nasıl korunduğunu gösteriyor. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur "Borçtan başka şehidin tüm günahları bağışlanır.” (Sahihi Müslim) Şehitlik mertebesi şefaat makamına geniş kapı açar. Efendimiz (sav.) şöyle buyurur  "Eş şehidü yeşfeu fisebina mineşşehidü ehli beytihi" Şehit kendi hane halkından 70 kişiye şefaat eder. Kaynak (Ebu Davud) Peygamberimiz (sav.) şöyle buyurdu “şehitlik üç mertebedir derece bakımında üç mertebedir”

 1-Canıyla malıyla savaşa çıkıp ölmeyi istemek Müslümanın sayısını çok gösterip orda ölmek isteyen orda şehit olanlar Allah yolunda savaşırken ölür ve öldürülürse kul hakkı hariç günahları bağışlanır kabir azabından kurtulur hurilerle evlendirilir.

2-Karşılığını yalnız Allah’tan bekleyerek canıyla malıyla çarpışırken ölen öldürmeyi arzu edip öldürmeyen bunlar İbrahim (as) izniyle olduğu halde makatı sıdkta meliki muktedir katında olurlar.

3-Canıyla malıyla Allah rızası için savaşa çıkıp hem ölmeyi hem de öldürmeyi arzu ederek ölenler bunlar kılıcını kınından çıkarır omuzuna koymuş bir vaziyette cennete girerler bunlar cennetlerde istedikleri gibi gezip dolaşırlar. (Hadis)

S-10: Dini ölçülere göre kimler şehit sayılırlar?

C-10: İslam’a göre şu şekilde;

1-Allah için din vatan namus müdafaasında ölenler şehittirler.

2-Devlete karşı gelenlerle mücadele ederken ölenler.

3-Yol kesiciler tarafından öldürülenler.

4-Savaş alanında yaralı olanlar, kanlar içinde şehit olanlar.

 5-Savaş esnasında atılan bombayla yanmış parçalanmış olanlar.

 6-Savaş alanında işkenceyle öldürülmüş yüksekten atılarak öldürülenler.

 7-Savaş meydanında kâfirler tarafından öldürülenler.

 8-Vatanını, malını, canını, dinini, müdafaa ederken öldürülenler. Bu 8 sınıf insanlar şehit sayılır şartı Müslüman olmaktır. Müslüman olmayan şehit olamaz. Kaynak (Delilleriyle İslam fıkhi-C.YILDIRIM-İbni Abidin)

Selam hidayete tabi olanlar üzerine olsun. 20.10. 2016

 

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR