Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Esseyyid Mehmet Emin Efendi "Sun'i zade"

Esseyyid Mehmet Emin Efendi "Sun'i zade"

“Şeyhülislam ve Müftilenam” -41-

Esseyyid Mehmet Emin Efendi, Halep kadısı Kara Sun’allah Efendi’nin mahdumudur. Müderrislikten ayrılmıştır. Mehmet Emin Efendi, Edirne (h.1056), Bursa (h.1057), Halep, Mısır ve İstanbul kadılıklarında bulundu (h.1059). Hicri 1064’de Anadolu Kazaskerliği’ne, Bir sene sonunda Rumeli rütbesine nail oldu. Hicri1067’de Rumeli Kazaskeri tayin edildi. Bir sene sonra azledildi ise de hicri 1071’de ikinci defa Rumeli Kazaskerliği’ne, 1072’de Esiri Muhammed Efendi’nin azli üzerine meşihat makamına yükseldi.
Sun’i zade Muhammed Efendi, gayet kararsız, temkinsiz yeğni, yani hafif meşrep bir insandır.  Sahibi olduğu meşihat makamını muhafaza etmeye gayri muktedirdi.  Bir sene devam eden meşihatını / şeyhülislamlığını müteakip azledildi (h. 1073). Üç sene sonra da vefat etti (h.1076).  
Kabri Üsküdar’da Hüdayi  Mahmud Efendi  dergahı civarındadır. Fetva müddeti Sultan IV. Mehmet zamanında on bir ay kadardır.
……………………………….
Aziz Mahmud Hüdayi Efendi’yi kısaca tanıyalım: Aziz Mahmut Hüdayi İstanbul şehrinde bulunan en büyük velilerden biridir. Osmanlı Devleti zamanında 1541–1628 yılları arasında yaşamıştır. Mezarı Üsküdar’daki kendi adıyla anılan caminin yanındadır.
Aziz Mahmud Hüdayi, tasavvuf ehli olup tasavvufun önde gelen isimlerinden Cüneydi Bağdadi’nin soyundan gelmektedir ve v seyittir. . Şereflikoçhisar’da doğmuş olup, çocukluk yıllarını Sivrihisar’da geçirmiştir.
Gençosman’'ın tahttan indirilmesine neden olan hacca gitme isteği konusunda kendisini uyarıp orduyu başsız bırakıp hacca gitmemesini tembihledi ise de Genç Osman gençliğine güvenerek kendisini dinlememiştir. Ve başına Osmanlı tarihinin en hazin olayları gelmiştir.
Aziz Mahmud Hüdayi, aynı zamanda şer'i ilimlere de hâkimdi. Bu nedenle uzun süre kadılık yapmıştır. Son olarak Bursa’'da bu görevi hocası Nasır zade ile birlikte yapmıştır. Tasavvufa girişi burada olmuştur. (Vikipedi, özgür ansiklopedi)
Kaynak
İlmiyye Salnamesi 481

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR