Esnaf 2019’da destek bekliyor

Esnaf 2019’da destek bekliyor

Konya’da faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların temsilcileri 2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 beklentileri ile ilgili Merhaba Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. 2019’dan umutsuz olan esnaf ve sanatkar, destek bekliyor


2018 NASIL GEÇTİ? 2019’DAN NE BEKLİYORLAR?  -1-

HÂLİD ŞEN

 

4-1-ibrahim-isik.jpg
İnşallah aynı sıkıntıları yaşamayız
Konya Bakır Kalaycılar, Alüminyum, Züccaciye, Banyo Kazancıları, Güneş Enerjicileri Ve Hırdavatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Işık da yaptığı değerlendirmede, şu ifadelere yer verdi: “Züccaciye denilince Ahmet Efendi Çarşısı akla geliyor ama Konya gün geçtikçe büyüyor. Sektör büyüyor. Konya’da 300’e yakın üyemiz var. Küçük esnaflar olarak geçmiş yıllardaki işlerimizin hiçbiri yok. 3-4 aydır sıkıntılı yaşıyoruz. Müthiş bir sıkıntı var. İnşallah 2019 yılında aynı sıkıntıları yaşamayız. Bizim sattığımız ürünlerin hemen hemen yüzde 50’si dışarıdan ithal geliyor. Zamlar, dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle fiyatlarımız yüzde 30-40 arttı. Bu da bizleri olumsuz etkiledi. Büyük AVM’ler de işimizi etkiledi. Mesela Ahmet Efendi Çarşısı etrafında otopark sorunu var. Vatandaş park sorunu yaşamaktansa AVM’ye gidiyor. Tüm işini görüyor. 2019 inşallah esnafımızı için hayırlı olur, bereketli olur. Hükümetimiz, yetkililer yaşanılan sıkıntıyı biliyorlardır, inşallah sorunlar düzelir.”

 

4-2-veli-baranok.jpg

Esnafa cansuyu kredileri verilmeli
Konya Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Veli Baranok da yaptığı değerlendirmede, “2018 yılının yaz aylarında hareketlilik vardı. Düğün sezonu olduğu iççin. Ama genel olarak 2018 çok iyi geçti diyemeyiz. 2019’dan umutluyuz ama, şu kriz ortamında çok da büyük umutlar yok. 2018 çok kötü değildi. Son 3-4 ayı üyelerimiz, esnafımız, baya bir sıkıntılı geçirdi. Ekonomik krizin bizde de etkisi çok olur. Çünkü insanın morali düzgün olmadıktan sonra kuaföre gelmiyor. Bundan dolayı biz de sıkıntılardan direk olarak etkileniyoruz. 2019 yılı .akıldığı zama, seçim süreci var, herkesin bekleme, duraklama durumu var. Seçim sürecinde de devletin çok bir şeyler verebileceğini düşünmüyor. Esnafa cansuyu kredileri, buna benzer çalışmalar, küçük esnafa yönelik yapılabilir. Tüm sektörü etkileyen bir durgunluk var. Bu durgunluğu harekete çevirmemiz lazım. Görünen bir şey daha var sıkıntılar büyüyebilir. 2019 yılı inşallah hayırlı olur” dedi

 

4-3-feridun-goner.jpg
2018 yılından daha kötü geçecek
Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Feridun Göner, 2018’in bakkal ve kuruyemişçi esnafı adına çok kötü bir yıl olduğunu belirterek, “Şu anda büyük zincir marketlerin hızlı büyümesinden dolayı bakkal esnafımız gün gün kan kaybediyor.  2019, 2018 yılından daha kötü geçecek” dedi. 2019’dan çok bir beklentimiz yok. Esnafımızı daha kötü günler bekliyor. İnsanlar büyük marketlere gidiyor. Küçük esnafı desteklemiyor. Biz vatandaşımıza mahalle bakkalından alışveriş yapın diyoruz. Mahalle bakkalından paranız olmasa dahi alışveriş yapabiliyorsunuz. Bunu büyük marketlerde yapamazsınız. Mahalle bakkalları yaşatılmalı. Esnaf olarak müşterilerimize yardımcı oluyoruz. Bir tık pahalı olabiliriz ama bizim sattığımız zaten ekmek, sigara, içecekler vs.. Zaten büyük alışverişler marketlerden yapılıyor. Kuruyemiş sektöründe de ürünler çoğunlukla ithal olduğu için maliyetler çok arttı. Fiyatlar yükseldi. 2019, 2018 yılından daha kötü geçecek.  Esnaflar gün gün eriyor. Kimse halinden memnun değil. Kendimizi de güncellesek, belli bir yerden sonra olmuyor. Yetkililerden beklentimiz, sigorta primlerimiz başta olmak üzere düşürülmesi lazım. Vergilerimizin düzenlenmesi lazım. Asgari ücret oranında vergilerimiz, BAĞKUR, SSK ödemelerimiz yükselecek. Bunlarda indirim bekliyoruz. Bankalar esnafımızı ciddi olarak sıkıştırıyor. Düşük maliyetlerle kredi sağlanmalı.  2019 inşallah mesleğimiz, esnafımız açısından hayırlı olur.

 

4-4-sedat-altinay.jpg
Emlakçılar 2019 yılından umutlu
Konya Emlakcılar Odası Oda Başkanı Sedat Altınay, “2018 yılı konutta satışların arttığı bir yıl oldu ama bir önceki yıla göre beklentilerimizin altında kaldı. 2019’dan umutluyuz” dedi. Altınay, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “2018’de çok fazla istediğimiz ölçüde alım satım olmadı. Bunun sebebi inşaat girdi malzemelerinin çok pahalanması, döviz ve altında hareketliliğin fazla olması, faizlerin yüksek artışı oldu. 2019’da konut kredi faizleri düşerse, döviz ve altında bir sabitlik olursa, inşallah vatandaşlarımız güvenli yatırım limanı olan gayrimenkule yatırım yapmaya devam edecek. 2018’de emlak yatırımcısı için durağan geçti. Çok fazla kazandırmadı ama biz 2019’dan umutluyuz.  Emlakçılar Odası olarak tüm yatırımcılarımızı Konya’mızda gayrimenkulün her sektörüne yatırım yapmaya davet ediyoruz. 2019’un 2018’den daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Hükümetten beklentimiz, mevcut desteklerin artarak devam etmesi. Özellikle tapu harçları 1’e düşürülmesi öncelikli konumuz. Tapu harçları yıl başına kadar yüzde 3 olarak indirimli gidiyordu, yılbaşından sonra 4 olacak. Tapu harçları yüzde 1’e indirilmeli. Konut kredi faizlerinin mutlaka düşürülmesi lazım. İnşaat girdi malzemeleri de çok artıyor. Demir ve çimentoda önlem alınırsa biz 2019’un çok daha iyi geçeceği kanaatindeyiz. Vatandaşlarımız tedirgin olmadan gayrimenkule yatırım yapabilir. Yıllardır kazandılar, bundan sonra da kazanacaklar.”

 

4-5-arif-yesildas--(1).jpg

Esnafa destek verilmesi lazım
2018 yılını değerlendiren ve 2019’dan beklentilerini aktaran, Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Yeşildaş, “2018 yılı başı aslında sektörümüz için gayet iyi gidiyordu. Daha sonra ekonomik krizden ötürü sıkıntı oldu. Son dönemde imar barışından dolayı, biraz rahatlama oldu. Önümüzdeki dönem ne olur ne olmaz bilemiyorum. İmar barışı uzatıldığı için inşaat sektörü umutlandı. İnşaat sektörü hareketlenirse elektrikçilerin de işleri hareketlenir. Olumlu bir izlenim olsa da sıkıntı var. Krizden dolayı 2019’dan çok bir beklenti içinde değiliz. Hükümet bu konularda tüm esnafa faizsiz kredi desteği vermesi lazım. Esnafa destek verilmesi lazım. 2019’dan herkes gibi biz de çok fazla bir şey beklemiyoruz. İnsanlar ellerindekiler ile yetinmeli. Bu krizden de böyle kurtulmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

 

4-6vedat-honca.jpg
Sıkıntıları aşacağımızı düşünüyorum
Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Kadayıfçılar ve Yufkacılar Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Honça da yaptığı değerlendirmede, “2018 her şeyden önce ekonominin dışa bağımlı olması, dövizlerin yüksek olması ile sektörümüz etkilendi. Bu etki çok uzun sürmedi. Meşakkatli bir süreç atlattık. Ham maddelerde baya zamlar geldi. Biz de baya krizlere girdik. İnşallah bundan sonra hayırlı olur. Geçen sene kalitesiz buğdayların olmasıyla, kaliteli buğdaylar revaçta idi. İthal buğdaylar kullanıldı. Kaliteli buğday kullanınca fiyatlar arttı, bu da bizi etkiledi. 2019’dan beklentilerimiz çok büyük. Birlik beraberlik içinde, sıkıntıları aşacağımızı düşünüyorum. Dövizin istikrara kavuşması, yağışların iyi olması, kaliteli buğdaylar ile işlerimizin daha iyi olacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

 

2018 NASIL GEÇTİ? 2019’DAN NE BEKLİYORLAR? - 2 -

2018 NASIL GEÇTİ? 2019’DAN NE BEKLİYORLAR? -3 -

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum