Girdi fiyatları çok yükseldi

Girdi fiyatları çok yükseldi

Esnaf ve sanatkarların temsilcileri Merhaba Gazetesi’nin sorularını yanıtlamaya devam ediyor. Sektör temsilcileri, yaşanan sıkıntıların boyutuna dikkat çekerek ‘esnafa destek’ çağrısında bulundu

2018 NASIL GEÇTİ? 2019’DAN NE BEKLİYORLAR? - 2 -

 

HÂLİD ŞEN


4-2cemal-cinardali.jpg
Korsan kahvecilerin önüne geçilmedi

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Cemal Çınardalı da yaptığı değerlendirmede, “Sıkıntılı bir yılı geride bıraktık. Bütün sektörlerde de durum farklı değil. İş yok, piyasa durgun. Kahveci esnafının mağduriyetleri var. Yaptığımız uyarılara rağmen dernek  görünümlü işyerleri kanunsuz bir şekilde işlerimizi engelliyor. Dernek adı altında kahvehanelerin izinle yaptığı işleri yapıyorlar. Dernek kuruyorlar, kafe açıyorlar, okey oynatıyorlar. İzinsiz oynatılan her oyun kumardır. Bu yasal değil, Defalarca şikayet ettik, denetim yok. Bizim ekmeğimizi çalıyorlar. Kahvehane ruhsatı olmayan hiçbir yerde oyun oynatılamaz. Emniyet, belediye denetim yapması lazım. Korsan kahveciliğe izin verilmemesi lazım. Kafelerde sigara içirtiliyor, buna da göz yumuluyor. 2018’deki sıkıntılara rağmen bizde işten çıkarma olmadı. Zaten yeni eleman da bulamıyoruz. Biz devletimiz için her türlü fedakarlığa hazırız. Devletimiz esnafımızı korumak için düzenlemeler yaparsa memnun oluruz” ifadelerine verdi.

 

4-3-ali-osman-karamercan.jpg
Lokantacı esnafı çok zor durumda

Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan da yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “2018 gerçekten ekonomi yönünden kötü geçti. Küçük esnaf, tüccar, memur, çalışan 2018’i mutsuz bir şekilde kapattık. Geçtiğimiz yıl, hem etimiz, hem bakliyatımız, diğer girdi ürünleri hep zamlandı. Malum ekonomik kriz de var. Şu anda gerçekten esnaf zor durumda.  Esnaf kasabın parasını ödeyemiyor, oduncunun parasını ödeyemiyor. Kirasını, vergisini ödeyemiyor. Pek çok esnafımız dükkan kapatma noktasına geldi. 2019 yılında devletimizden beklentimiz, küçük esnafa can suyu vermesidir.  SSK primleri, vergiler yükseldi. Acilen küçük esnafa destek olunmalı. Faizsiz KOSGEP kredisi verilmeli. İnşallah 2019 yılı başta sağlık, huzur, mutluluk, barış ve bol kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyoruz.”

 

4-4-davut-balbaloglu.jpeg
Et ve Süt Kurumu piyasaya et versin
2018’e ilişkin değerlendirmelerde bulunan Konya Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Davut Balbaloğlu da, “2018 malum olaylardan dolayı zaten ülke genelinde iyi geçmedi. Et piyasası son 3 yılın gündemindeydi. İthal et girdi, çıktı hep konuşuldu. 2018 kasaplar için çok iyi bir yıl olmadı. Piyasada bir durgunluk vardı, ufak bir düzelme oldu. 2018’de 3 güne bir et fiyatları haberlerde idi. Et fiyatlarında anormal bir yükseliş oldu. Yüzde 40’lara varan zamlar oldu. Et 30 liraya satılırken kasap dükkanı günlük 60-70 kilo perakende et tüketirken, et 40-45 liralara çıkınca bu sürüm 25-30 kiloya düştü. Esnaf sürümden bir kayıp yaşadı. Şu an et fiyatları normal seviyede seyrediyor. 5-6 aydır zam yok. Bu da kurban bayramından sonra talebin az olmasından dolayı. Önümüzdeki dönemde ette bir artış yaşanabilir” dedi. 2019’a ilişkin beklentilerini sıralayan Balbaloğlu, şöyle konuştu: “2019’dan beklentilerimiz, ekonominin düzelmesi. Ekonomik kriz biterse sevineceğiz. Şu an piyasada bir et fazlalığı var. Eldeki et iç piyasaya salınmıyor. Sadece Et ve Süt Kurumu’nun kestiğinden bulunan etler sadece 2-3 büyük zincir marketlere veriliyor. Mal kesimine üreticiye 2-3 aya sıra vereceğinize Et ve Süt Kurumu, halka, esnafa açılsa hem stoğa et atmaya gerek kalmaz, hem de ithal et kasap reyonunda ucuza bulunabilir. Hem stok sorununa çözüm bulunur, hem de kasaplarda bir hareketlilik olur. 2019 yılından ümitliyiz. İnşallah iyi olacak.”

 

4-5-kadir-kagnicioglu-.jpg

Esnafa kredi değil destek verin
Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu da yaptığı değerlendirmede, şöyle konuştu: “2018 yılı bizim açımızdan çok iyi geçmedi. 2019’dan da çık fazla bir beklentimiz yok. Sıkıntı var. 2018’in ilk 5-6 ayı işlerimiz iyiydi, sonra sıkıntı baya büyük olmaya başladı. Geçtiğimiz gün bir baklavacı arkadaşım ile görüştüm, bir çuval, 50 kiloluk unu, 260 liraya almış. Bu daha önce 120 lira civarında idi. Girdi fiyatlarımız çok yükseldi. Çikolata fıstık...  Fıstık 160-180 lira oldu. İşçi girdisi desen zaten aldı başını gidiyor. Küçük esnaf sıkıntılı. Herkes zarar ediyordu, yılbaşından önce fiyatlara zamları yansıtmak zorunda kaldık. Bir kişi 170 bin lira harcayarak işyeri kurdu, şimdi müşteri ayarlayın da satayım da kurtulayım diye uğraşıyor. Bu işyerini kimse 30 bin liraya almaz şimdi. Devletimiz küçük esnafa yardımcı olması lazım. Biz kredi felan istemiyoruz. Kredi aslında esnafı batırıyor. Anlık bir rahatlama oluyor. Batmış, zor durumdaki esnaf alıyor, kısa bir süre idare ediyor, sonra yine batıyor. İşçi, BAĞKUR desteği verilmesi lazım. 2 bin lira işçinin maaşı, devlete ödediğimiz vergiler var. Bazı ürünler yüzde 1 ile giriyor, yüzde 18 ile çıkıyor. Bu yanlışa da son verilmesi lazım. Şekeri yüzde 8 ile alıyoruz, yüzde 18 ile satıyoruz. Bu esnafı zorluyor. Allah esnafımızın yardımcısı olsun. Ülke bizim ülkemiz. İyi olsun diye temenni ediyoruz.”

 

4-6mustafa-dulgeroglu.jpg

Müşterilerimize fiyat vermeye çekiniyoruz
Konya Marangozlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Dülgeroğlu da yaptığı değerlendirmede, “Marangozlar için 2018 yılı durgun geçti. İnşaat sektöründeki durgunluk, müteahhitlerin krize girmesi bizi etkiledi. Yaptığımız işin parasını alamadık. Baya bir sıkıntı var ortalıkta. Ham madde fiyatları yüzde 100 ile yüzde 130 arasında arttı. Mesela 95-100 liraya aldığımız beyaz sunta lam 200 liranın üstüne çıktı. Orman işletmesinden kereste almaya gidiyorduk, 320-330 lira mamul bedeli olan kereste, 750-800 liraya çıktı. Orman İşletmesi bile yüzde 100’ün üzerinde mamül bedellerinde zam yaptı. Verniği 185-200 liraya alıyorduk, şu anda 500 lirayı buldu. 20 lira olan tiner, 2-3’e katladı. Fırsatçılar da devreye girdi. Hepsini devlete yüklememek lazım. Fiyatlar artık düşmez. Müşterilerimize hesap çıkarmaya, fiyat vermeye çekiniyoruz. Aldığımız malzemenin parası belli. Yalandan bir dolap yapıyorsun, 4 bin 500 – 5 bin lira para çıkıyor. Bu parayı müşteriye nasıl söyleriz diye tedirgin oluyoruz. Seçimden sonra iyi olacak diye ümitliyiz. Bol kazançlı bir yıl olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

4-7-omer-bardakci.jpg
Çocuklara bisiklet tamircilere kazandırdı
Konya Motorsiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Bardakçı ise yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu: “2018 yılı sektörümüz açısından zor bir yıl oldu. Döviz krizinden dolayı. Halkta bir tedirginlik oldu. Paramızın alım değeri düştü, piyasada daralma oldu. Kimse iş yaptırmıyor. Bu yıl bizim bisikletçilerin şanslı bir yılı oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 40 gün camiye gel projesi ile  çocuklara 60 bin bisiklet dağıtılması sonucu kurulum ve montaj hizmetini bizim üyelerimiz yaptı. Bu hizmet bir firmaya değil, üyelerimize verildi. 225 üyemiz var, 175 tanesi bu işi yaptı. Para da kazandılar. 5 bin lira ile 30 bin lira arasında değişen oranlarda üyelerimiz kazandı. Böyle bir şansımız oldu. Uğur İbrahim Altay Bey’e teşekkür ediyorum. Onun dışında piyasa krizden dolayı bir tedirginlik yaşıyor. Bizim motosiklet, bisiklet sektöründe malzemeler genelde ithal. Dolar yükselince, ithalatçılarla çalışanlar ödemelerde sıkıntıya girdi. Ama Konyamızın esnafı tedbirli. Çok sıkıntı yaşanmadı, batıran, iş kapatan esnafımız olmadı. Bisiklet, artık bir spor aracı haline geldi. 2018’de 2017’yi aramadık. Fakat krizden dolayı vatandaş para harcamıyor, bu sıkıntı sürüyor. 2019’da seçimin geçmesi bekleniyor. İnşallah her şey bir netleşirse, herkes parasını harcayacak. Piyasada bir düzelme bekliyoruz. 2019’dan umutluyuz.”

 

2018 NASIL GEÇTİ? 2019’DAN NE BEKLİYORLAR? - 1 -

2018 NASIL GEÇTİ? 2019’DAN NE BEKLİYORLAR? -3 -

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.