Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Ekonomik Çözüm İçin Neler Yapılmalıdır? -4-

Ekonomik Çözüm İçin Neler Yapılmalıdır? -4-

33) Petrol Aramalarını Sürdürmek: Türkiye’de zengin petrol yatakları mevcuttur. Konya Ovası, Aksaray Ovası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Toros Dağları şeridi, İskenderun gibi bölgelerde çok zengin petrol rezervleri vardır. Bugün Batman’ın Raman Dağı bölgesinde petrol çıkarılmakta ise de, daha zengin yatakların çok daha kuzeyde olduğu görüşü ağırlık taşımaktadır. Petrol aramalarında bizzat devlet ve Türk Şirketleri faaliyet göstermelidir. Daha önceleri yabancı petrol şirketlerine yaptırılan sondajlar skandallara sahne olmuştur. Bu nedenle petrol aramaları kesin sonuç alınabilecek biçimde yapılmalıdır.
34) Enerji Problemini Çözmek: Bir ülkede sanayinin gelişmesi için en önemli kaynak enerjidir. Ülkeler, enerji meselesini çözemedikleri sürece, sanayi üretimini istenilen düzeyde artıramazlar. Bilhassa elektrik kesintileri büyük ekonomik kayıplara sebep olur. Türkiye’de çözüme kavuşan meselelerden biri, yeni yeni santrallar kurulması ile enerjinin ülke ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye doğru yaklaşmasıdır.
35) Mesken Meselesini Halletmek ve Lüks İnşaatı Önlemek: Bir toplumda yaşayan insanların zaruri ihtiyaçlarından biri de her insanın bir meskene sahip olmasıdır. İyi hazırlanmış bir program dahilinde; “herkesin bir ev sahibi olması” sağlanmalıdır. Ayrıca lüks inşaatı önleyici tedbirler almalıdır. Lüks inşaat yaptıranlara veya ihtiyaç fazlası ev ve arsa spekülatörlüğü yapanlara ağır vergiler konmalıdır. Bir ülkede tasarrufların durağan yatırımlara yönelmesi ve verimliliğin olmaması, ekonomik kalkınmayı engeller. Birde küçük yerleşim birimlerinde yaşayan kesimler desteklenerek, şehirlere olan göç önlenmelidir. Köylerde yaşayan vatandaşlara; mesken yapımı için, tarım ve hayvancılıkla uğraşmaları için öncelikli olarak uzun vadeli krediler verilmelidir. Köyler güzelleştirilirken, köylerde yaşayanlar da teşviklerle desteklenmelidir. Böylesi bir politika ile şehirlerin problemleri de azaltacaktır.
36) Adil Bir Vergi Sistemi Kurmak: Vergi kamu menfaat ve işlerini tanzim etmek için, fertlere yüklenen bir mükellefiyettir. Devletler vergi almak zorundadır. Ancak uygulanan vergi sistemi adil olmalıdır. Gücü olandan vergi almak ve adaletli bir uygulama ortaya koymak, fertlerin devlete güvenini artırdığı gibi, ekonomi politikasının da istikrar içinde olmasını sağlar. Gücü olmayandan vergi alınmaz. Sadece ücretli ve maaşlı olarak çalışanlardan kaynağından vergi kesilirken, bazı kesimlerden sadece beyan esasına göre vergi alınması, servet birikimlerinin dikkate alınmaması, adil bir vergi anlayışı olamaz. Ayrıca haklı sebeplerle iflas eden; esnaf, sanatkâr, işletmeci, sanayici vs. mükelleflerin vergi borçları silinmelidir. Eğer bir toplumda vergi alınıyorsa, her kesim gücü oranında vergi vermekle ve sıkıntılara katlanmakla yükümlü olmalıdır.
37) Yoklukları Ortadan Kaldırmak ve Pahalılığı Önlemek: Bir ülkede devletin görevi, önce insanların zaruri ihtiyaçlarının karşılaması yönünde çaba harcamasıdır. Bunun için ise zaruri ihtiyaç maddelerinin üretimi desteklenerek, topluma yeterli hale getirilmelidir. Üretim kapasitesi arttıkça yokluklar da ortadan kalkacaktır. Ayrıca millî para değerini korumak, devalüasyonlardan vazgeçmek, enflasyonu önlemekle de, hayat pahalılığı önlenmiş olacaktır.
38) Tarım Sahalarını İşletmek ve Verimli Hale Getirmek: Türkiye bir tarım ülkesidir. İşletilen tarım alanlarına ilâve olarak tarıma elverişli olan bütün tarım alanları ıslah edilip, ekilir hale getirilmelidir. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ile birlikte bütün tarım alanlarında yeni projeler ortaya konarak, sulu tarıma ağırlık verilip, tarımsal üretim artırılmalıdır. İşletilemeyen tarım alanlarının işletilmesi ile tarımsal üretim artacağından toplumun gıda maddeleri ihtiyaçları yeterli düzende karşılanacağı gibi, ihraç edilen tarımsal ürünlerde artacaktır. Bu yapılırken işsizlikte azalacaktır.
39) Hayvancılığı Geliştirmek: Türkiye hayvan üretimine müsait olan bir ülkedir. Türkiye’de önceki yıllara göre hayvan üretiminde büyük bir azalma olmuştur. Hayvancılık yapanlar desteklenerek; büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının sayıları artırılmalıdır. Bu konuda öncelikle köylere yönelik yeni projeler hazırlanmalıdır. Havancılık ve besicilikle uğraşanlar bilgilendirilmelidir. Mali desteklerle, yeni ve modern ahırlar kurularak hayvancılık geliştirilmelidir. Hayvan üretimi ile önce halkın et ihtiyaçları karşılanmalı, sonrada ihracat yapılmalıdır.
40) Refahı Herkese Yaymak: Bir devletin ekonomi politikası, gelir dağılımındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması ile “Herkese Refah” sağlamayı amaçlayan esaslar dahilinde yürütülmelidir.
Toplumun huzuru için, herkesin mutlaka zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelir düzeyine ulaşması gerekir. Gelir düzeyi yüksek olanlar rahat bir hayat sürerken, zaruri ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan insanların çaresizliğe terk edilmesi adil bir anlayış olamaz.
Refah herkese yayılırsa adalet sağlanmış olur. Türkiye’de gelir dağılımında büyük bir adaletsizlik vardır. Yaşanan bu adaletsizliğin bir an önce giderilmesi ve refahın herkese yayılması gerekir.
Bir ülkede sürekli gelişme, kalkınma ve istikrar amaçlanıyorsa, ekonominin bütün alanlarını ilgilendiren tedbirlerin, adil bir anlayışla ve zamanında alınması gerekir. (Bitti)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR