Ek kaynak fiyatları bütçeyi zorluyor

Ek kaynak fiyatları bütçeyi zorluyor

Sınavlara hazırlanan öğrencilerin alacakları ek kaynaklar fiyatlarıyla cep yakıyor. En düşük ek kaynak fiyatı 100 TL'den başlıyor. Öğrenciler ise yüksek fiyatlar karşısında ikinci el kitapları tercih ediyor. Bir dersten 10’larca ek kaynağın olması dikkat

Konya'da kitapseverlerin vazgeçilmez adresi olan Rampalı Çarşı’da okulların açılması ile hareketli günler yaşanıyor. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk defa bu yıl, ders kitaplarıyla birlikte yardımcı kaynakları da ücretsiz dağıttı.

2-12. sınıf düzeylerinde 91 çeşitten oluşan toplam 136 milyon yardımcı kaynak kitap, öğrencilerin sıralarına kondu. Ancak, uygulama sahadaki sıkıntıyı çözmedi. Özellikle liselere geçiş ve üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler oldukça fazla ek kaynak kitaplarına ihtiyaç duyuyorlar. Ek kaynak kitabına olan ihtiyaç yayınevlerinin artmasına neden oldu. Son yıllarda yayın evleri sayısında ciddi bir artış yaşandı.

20 yılı aşkın süredir Rampalı Çarşı’da kitapçılık yapan Süper Kitapevi Sahibi Şakir Yaprakçı, “Son 10 yıl içerisinde sınav sistemimiz çok değişti. Sınav sistemi soru şekli her şey değişikliğe uğradı. Yayınevlerinin sayısı oldukça arttı. Her gün farklı bir yayınevinden teklif alıyoruz. Ancak son zamanlarda ekonomik şartlardan dolayı öğrenciler genellikle ikinci ele kitapları tercih ediyor” dedi.

YAYINEVLERİ SAYISI ARTTI

Sınavlara hazırlanan öğrencilerin çok fazla ek kaynak kullandıklarını belirten Yaprakçı, “Son yıllarda yayınevleri sayısında ciddi bir artış söz konusu sınav sistemleri soru şekilleri değiştikçe yayınevleri sayısı da artamaya başladı. Öğrenciler farklı kaynaktan soru çözmek istiyorlar haliyle buda talepte bir artış yaşanmasına sebep oluyor. Yayınevleri genelde yeni sisteme uygun, yeni soru tiplerine uygun şekilde reklam yapıyorlar. Sınavlarda genelde soru tipi değiştiği için öğrencileri yeni soru tiplerini aşina olmaya çalışıyorlar. Öğretmenlerin yönlendirmeleri de bu konuda büyük rol oynuyor. Öğretmenlerimiz incelediği ek kaynakların soru kalıplarını beğendiğini belirtiyor öğrenciler bu şekilde referans kaynakları daha çok tercih ediyor” diye konuştu.

EK KAYNAKLAR 100 LİRADAN BAŞLIYOR

Öğrencilerin tercih ettiği ek kaynak fiyatlarının 100 liradan başladığını belirten Yaprakçı, şunları söyledi: “Ek kaynak kitapların fiyatları değişiklik gösteriyor en ucuz ek kaynak 100 liradan başlayıp 200 lira kadar çıkıyor. Öğrenciler genellikle konu anlatımlı ek kaynaklar ve test kitaplarını daha çok tercih ediyor. Yayınevleri genellikle son yapılan sınavda sorulan soru kalıpları üzerine soru tarzlarını, konu anlatımlarına değiştiriyor bunu belirterek baskıya gidiyorlar. Son zamanlarda ek kaynağın yanında yayınevinin kare kod uygulaması ile sormuş olduğu sorunun video çözümünü anlatıyor bu tür kaynaklar genelde daha çok tercih ediliyor. Ama bir öğrencinin belirli bir kaynağı tercih etmesinde ki temel kriter kaynak hakkında hocaların olumlu referans vermesi. ÖSYM ya da Milli Eğitimin soru kalıbına yakın kaynakları tercih ediyor.”

İNTERNET SATIŞI HAKSIZ REKABET OLUYOR

İnternet satışlarının normal kitapçılara göre haksız rekabet olduğunu dile getiren Yaprakçı, “Pandemi ile birlikte internet üzerinden satışlar daha çok arttı. Ancak internet satışı ile normal kitap satışı arasında şöyle bir fark var, yayınevinin internette satışa koyduğu kitaplara uyguladığı ıskonto fiyatı ile kitapçıya verdiği ıskonto fiyatı arasında fark var. Yayınevi kendi kitabının sattığı için fiyat noktasında dilediği fiyatı verebiliyor dolayısı ile bizim ile internette satılan kitap fiyatı anasında çokta olmasa da bir fiyat farkı oluyor. Ancak kitapçıların kira masrafları, eleman masrafları daha fazla hal böyle olunca internet satışı ile rekabet edemiyoruz. Ancak öğrenciler bir ek kaynak alacağı zaman yorum almak için kitapçıları tercih ediyor. Kitapçıların yorumların önem veriyorlar yayınevleri, internet satışları ve bizim arazımızda böyle bin ilişki var” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER İKİNCİ EL KİTABI TERCİH EDİYOR

Öğrencilerin kitap tercihlerinde ikinci el kaynaklara bir yönelme olduğunu belirten Yaprakçı, şu ifadelerle sözlerini tamamladı: “Ülke olarak ekonomik olarak zor zamanlardan geçiyoruz. Öğrenciler maddi imkanlarına göre kitap almaya özen gösteriyorlar. Öğrenciler genellikle az kullanılmış ikinci el kaynak kitaplar soruyorlar. Öğrenciler almış olduğu bir test kitabının çok sıkı çalışan bir öğrenci 15 -20 günde bitiriyor her 15-20 gün de bir test kitabı almak zorunda kalacak hal böyle olunca öğrenciler genellikle ikinci el kitapları daha çok tercih ediyor.”

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.