Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

D- 8’ler Zirvesi

D- 8’ler Zirvesi

Kuruluşu: D-8’leri kuran kalkınmakta olan 8 İslâm ülkesinin; Türkiye, İran, Mısır, Pakistan, Malezya, Endonezya, Nijerya ve Bangladeş Dışişleri Bakanları 23 Ekim 1996 tarihinde İstanbul’da bir araya gelerek bir toplantı yapmışlardır.
Toplantıya zamanın Türkiye 54. Hükümetinin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan başkanlık etmiştir. Necmettin Erbakan’ın önerileri ve Türkiye’nin öncülüğünde yapılan bu toplantıda İslâm ülkeleri ile ilgili önemli görüşmeler yapılarak, D-8’lerin kurulması karar altına alınmıştır.
15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul Çırağan Sarayı’nda bir araya gelen sekiz İslâm ülkesinin Devlet ya da Hükümet Başkanlarının imzaladıkları anlaşma ile D-8’ler kurulmuştur. Aralarında birlik kuran bu seksiz ülkeye de D-8’ler denmiştir.
Amacı ve Hedefi: D-8’ler Zirvesi (Devoloping-8), dünyada tek merkezli karar mekanizması durumundaki güçlere karşı bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Bayrağında yer alan 6 yıldız, D-8’lerin ilkelerini sembolize etmektedir.
D-8’lerin Bayrağındaki yıldızların anlamları şunlardır:
1) Savaş değil, barış
2) Çatışma değil, diyalog
3) Çifte standart değil, adalet
4) Üstünlük değil, eşitlik
5) Sömürü değil, işbirliği
6) Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi
D-8’lerin toplam nüfusu İslâm İşbirliği Teşkilâtı resmi rakamlarına göre, İslâm ülkeleri nüfusunun % 67’sini temsil etmektedir. Bugün İslâm ülkelerinin toplam nüfusu yaklaşık bir buçuk milyardır.
D-8’lerin bir araya gelmesi ve alternatif rol alması için Türkiye çok önemli bir görev üstlenmiştir. Bugün dünya ekonomisine tek başına yön veren “Zenginler Kulübü” olarak da anılan G-8’ler karşısında, D-8’ler Zirvesi ile bir İslâm Bloğu oluşturma stratejileri ortaya konmuştur.
Bu bakımdan D-8’lerin çok önemli bir atılım olduğunu vurgulamak gerekir.
D-8’lerin merkezi Türkiye olarak belirlenmiştir. Türkiye coğrafi konumu ve tarihten gelen birikimiyle İslam dünyasının lideri konumundadır.
ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Japonya, İtalya ve Fransa birleşerek G-7’ler Zenginler Zirvesi’ni oluşturmuşlardır. 1998 Birminghan Zirvesi’nde G-7’lere Rusya’da üye olarak, G-8’ler Zenginler Zirvesi doğmuştur.
G-8’ler “Zenginler Kulübü”ne karşı, İslâm ülkelerinin alternatif bir güç olma projesi; 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da yapılan D-8’ler Zirvesi ile hayata geçirilmiştir. Ancak istenen düzeyde etkili bir duruma gelememiştir. D-8’lerin dünyada etkili bir hale gelmesi için üye olan İslâm ülkeleri gerekli çabayı harcamalıdırlar.
22-23 Kasım 2012 tarihinde Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapılan D-8’ler Zirvesi’nde, üye ülkeler arasındaki ekonomik konular görüşülürken, İsrail’in Gazze saldırısı ve Suriye konusu da görüşülmüştür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR