Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Birinci Afet

Birinci Afet

Allah Teâlâ’ya ortak koşmaktır. Onun gizlisi ve açığı vardır, küçüğü ve büyüğü vardır.  Muhakkak şirk büyük bir zulümdür.*  O her fesadın ve şerrin aslıdır. Kalp onunla kararır, onunla ölür ve onunla helak olur.
Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslam’a açar; kimi de saptırmak isterse göğe çıkıyormuş gibi kalbini iyice daraltır. Allah inanmayanların üstüne işte böyle murdarlık verir” (1).
Celle şunu da zikretti: “ İnanıp da imanlarına herhangi bir haksızlık bulaştırmayanlar var ya, işte güven onlarındır ve onlar doğru yolu bulanlardır” (2).
İmanlarında sadık olan müminler imanlarına şirk karıştırmazlar, onlar için âlemlerin rabbinden tam bir emniyet ve hidayet vardır.
Celle ve Âlâ şöyle dedi: “Allah’ın hakkında hiçbir delil indirmediği şeyleri O’na ortak koşmaları sebebiyle, kâfirlerin kalplerine yakında korku salacağız. Gidecekleri yer de cehennemdir. Zalimlerin varacağı yer ne kötüdür” (3).
Kalp ancak ortağı olmayan ve tek olan Allah’ı tevhit etmekle / birlemekle, ona inanmakla ve onun hükümlerini yerine getirmekle sağlıklı, kusur ve ayıptan beri olur. Kalbin selameti ve gönlün kurtuluş ölçüsü /oranı, insanın tevhide sadakat ve itikadın selametiyle orantılıdır.   
Kalbin ancak yaratıcısının marifeti / bilinmesi muhabbeti ve tevhidi için, hükümlerini yerine getirmesi için kendisine Allah’ın kendisi dışındaki her şeyden daha sevimli olması için  evet, kendi yanında onun kendisi dışındaki bütün varlıklardan daha tercih edilir olması için yaratılmıştır.
 Kalbin sağlıklı olması, onun elde ettiğiyledir, onun yaratılış maksadı olan ma’rifetullah,  (Allah’ı bilmek, hükümlerini yerine getirmek,)  muhabbetullah (Allah sevgisi) ve onun tazimidir. (Yani bu kalbin sağlıklı olması bunları elde etmesiyle mümkündür.)   Onun fesadı bunun zıddındadır. Kalplerin salahı /sağlıklı olması sadece bununla mümkündür.
…….
* Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Lokman oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah’a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür, demişti” (lokman 13)
 Kaynak
 Salahu’lkulûp, Halid Bin Abdullah bin Muhammed Elmuslıh, Dâru’l vatan linneşr- Riyad (Söz konusu eser Arapçadır.)
1. En’am: 125
2. En’am:82
3. Âl-i İmrân: 151

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR