Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Ayhan Bingöl ve Şiiri

Ayhan Bingöl ve Şiiri

Ayhan Bingöl, 1964 yılında Kayseri ili, Özvatan ilçesi, Taşlık köyünde doğdu. İç Anadolu’da şehre uzak bir köyde dünyaya geldi. Aynı köyde birlikte yaşadık. İlkokulu köyünde okudu. Ortaokul ve liseyi bitirdikten sonra yüksek okula gitti. Eğitim yüksek okulunu bitirdi ve öğretmen (muallim) oldu.
Mesleğine başlayınca Türkiye’nin değişik illerinde öğretmenlik yaptı. Yıllar sonra memleketine döndü. Öğretmenlik görevini Kayseri’de sürdürdü. Türkçeci ve Türkçe öğretmenidir. Edebiyat konusunda geniş bir bilgi birikimine sahiptir. Kayseri’de olduğum dönemde kendisi ile görüşmelerimiz olurdu. Ancak şiir yazdığını bilmiyordum.
Biz, ailemle birlikte 2001 yılının Mayıs ayında İstanbul’a taşındık. 2009 yılının Ekim ayında da Konya’ya yerleştik. Bu dönem içinde yine Kayseri’ye gidişlerim oldu. 2004 yılının Aralık ayında Kayseri’ye gittiğimde Ayhan Bingöl’e misafir oldum. Evinde sohbet ederken yazdığı şiirleri ihtiva eden bir defteri çıkarıp bana gösterdi. Hece ölçüsü ile bir hayli şiir yazmıştı. Şiirlerini incelediğimde bazı usul hatalarını gördüm. Kendisi ile o gün şiirdeki usul konusunda geniş bir hasbıhal yaptık. Şiirdeki usul konusunda daha dikkatli olacağını söyledi. İnternet aracılığı ile zaman zaman yazışmalar yaptık. Dostça uyarıları dikkate alarak şiirdeki ölçüyü yakaladı.
Köyümüz “Taşlık Köyü” üzerine yazdığı “Benim Köyüm” şiirinden başlayarak önceki şiirlerini düzene koydu. Yeni şiirler kaleme almaya başladı. Yazdığı şiirlerini internetteki edebiyat sitelerinde yayımlar oldu.
Ayhan Bingöl, şiirdeki usul ve ölçüyü yakaladıktan sonra hızlı bir biçimde şiir yazmaya devam etti. Azim ve kararlılıkla yeni yeni şiirler yazdıkça her geçen gün daha iyi şiirler ortaya koydu. Sahip olduğu kültür birikimini, edebiyat bilgisi ile birleştirince çok güzel şiirlere imza attı. Pek çok konuda şiirler yazdı. Özellikle “Çocuk Edebiyatı” üzerine yazdığı şiirlerle dikkat çekti. Şiirde kendini kabul ettirdi. Bazı şiirleri edebiyat ve fikir dergilerinde neşredildi.
Âşıkların/ozanların çoğu aşk badelerini rüyalarında değil, dağ başlarındaki saf, temiz ve berrak akan çeşme sularından, pınarlardan içerler. Âşıklar konar, göçer ve gurbet ellerinde sıla özlemi çekerler. Yaşadıklarını, gördüklerini sade bir biçimde, içlerinden geldiği gibi şiirlere dökerler.
İşte Ayhan Bingöl’de; yaşadıklarını, gördüklerini, duygularını, anlaşılır biçimde ve sade bir dille şiirlere döken şairlerimizden biridir.
Şiirlerinde mahlasını “Muallim Ayhan” olarak kullanan Ayhan Bingöl, vezinli (ölçülü) şiirleri ile haklı olarak edebiyatımızda yerini almıştır.
Daha nice yeni şiirler yazmak dileği ile şairimize başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR