Ramazan Kural

Ramazan Kural

AYASOFYA İÇİN 15 GÜN

AYASOFYA İÇİN 15 GÜN

 

Onbeş asırlık bir tarihe sahip ve Türkiye’nin en çok ziyaretçi alan müzelerinden olan Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Hıristiyanlık inancı tarafından kutsal yapılardan biri olarak görülen Ayasofya'nın Müslümanlar için ibadete açılacağına dair açıklamalar uluslararası alanda da bazı tepkilerin gelmesine neden oldu.

**

Son olarak davadan bir gün önce ABD de, Ayasofya'nın müze olarak korunması çağrısında bulundu.

Fetihten sonra şehrin en büyük mabedi olan Hagia Sophia Kilisesi Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya adıyla fethin sembolü olarak camiye çevrildi ve ilk cuma namazı da burada kılınmıştır.

**

Bu sebeple daha sonra fethedilen diğer şehirlerdeki kiliseler camiye çevrildiklerinde en büyüğünün Ayasofya adıyla anılması adeta bir gelenek haline gelmiştir.

Ayasofya inşa edildiğinde, piramitler dışında dünya üzerindeki en büyük binaydı ve yaklaşık yüzyıllar boyunca böyle kaldı. Kubbesi en geniş ve yüksek kubbe olarak kabul edilmiştir.

**

Zaman, zaman Ayasofya'da dini törenler düzenliyor. 29 Mayıs'ta İstanbul'un Fethi'nin yıldönümü nedeniyle Fetih Suresi okunmuş ve buna Yunanistan ile ABD başta olmak üzere uluslararası kamuoyundan tepki gelmişti. Türkiye ise Ayasofya konusunu kendi egemenlik hakkı çerçevesinde görüyor

**

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunda Danıştay kararını işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, üst düzey yetkililer bir süredir Ayasofya'nın yeniden Müslümanlar için ibadete açılması konusunda Danıştay'dan çıkacak kararın ne yönde olacağını bekliyoruz

**

Haziran başında TRT'nin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bu ülkenin dinamiklerinde tutuşan yanan bir şey var. Öyleyse şu anda biz hukuk devleti olarak Danıştay'ın kararını bekliyoruz. Karardan sonra atılması gereken adım neyse ona göre gereken adımlar atılır" dedi.

**

Vakıflar tarihi eserler ve çevre hizmet derneği Ayasofya hakkında 2005 yılında dava açmıştı. Davada 1934 tarihli kararnamenin iptali ve yürürlülüğün durdurulması talep etmişti. Danıştay bu davayı reddetti. Şimdi tekrar gündeme gelerek Danıştay kararı bekleniyor.

Ayasofya 'nın ibadete açılıp açılmayacağına dair Danıştay'da görülen dava sona erdi. Duruşmada alınan karar 15 gün içinde açıklanacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR