Hâlid Şen

Hâlid Şen

Ateşbaz Veli Türbesi’nin ahvali düşündürücü

Ateşbaz Veli Türbesi’nin ahvali düşündürücü

En çok ifrat ve tefritin yaşandığı yerlerden birisi de türbelerdir. Çaput bağlama, dilek dileme, çeşitli aşırı davranışlar, türbe sahibinden lütuf bekleme gibi... O yüzden Mevlana Türbesi, Şems Türbesi başta olmak üzere şehrimizdeki türbelerde yetkililer, önlemler alarak bu tür davranışların önüne geçmesi lazım. Hele ki bu türbelerin ziyareti için dünyanın diğer ucundan ziyaretçiler geliyorsa...

 

Son yıllarda ilginin arttığı türbelerden birisi de Ateşbaz Veli Türbesi. Geçtiğimiz gün eski-yeni Meram caddeleri arasında yer alan bu türbeyi ziyaret ettim. Mevlana Anma Haftası'nda bazı turist gruplarının da ziyaret ettiği bu mekanın halini gözlemlemek istedim.

 

Türbedar Hüseyin Bekleyiciler yine gelen misafirler ile tek tek ilgileniyordu. Geçtiğimiz yıl, kendisi ile nasıl türbedar oldukları, türbe çevresinin dönüşümü ile ilgili bir haber yapmıştık. Türbenin bakımını yapmaya ve gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyorlar fakat bu yeterli değil.

 

Öncelikle gözüme Selçuklu kümbeti tipindeki türbe üzerinde yapılan tadilatlar ilişti. Yapının doğal taş rengi dışında yapılan yamalar “Bu kadar da baştan savma iş yapılmaz” dedirtiyor. Zaten yakın zamanda yapılan büyük restorasyonda ciddi hatalar yapılmış. Türbe etrafına yapılan taşların rengi, türbenin doğal taş rengi ile alakasız seçilmiş. Nasıl bir ihale yapıldı, hasıl bir şartname hazırlandı, müteahhit mi uymadı artık bilmiyorum...

 

İkinci önemli mevzu, girişte de bahsettiğim hurafeler ile ilgili... Bu hurafelerin önlenmesi için türbede hiçbir çalışma yok. Meraklı ziyaretçiler Hüseyin Bekleyiciler’in yanına gelerek soruyor; “Hangi sanduka gerçek, bu tuz ne işe yarıyor?” gibi, ama bir otobüs ziyaretçi gelse kafalardaki soruları giderebilecekleri bir bilgilendirici yazı, pano yok.

 

Mevlana Anma Törenleri’ne azalan ilgi bu türbeye de yansımış. Törenler hatırına gelen ziyaretçilerde az da olsa artış var. Gelen ziyaretçinin azlığı veya çokluğu önemli değil. İnsanları yanlışa saptıracak yolları kapatmaya çalışmak lazım. Türbedeki önemli noktalar ziyaretçilere net olarak panolar, broşürler, kitaplar ile ücretsiz anlatılmalı, kişilerin kaderine terk edilmemeli.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR