Erkant Uysal

Erkant Uysal

AK Parti’nin Yatırım İllüzyonu

AK Parti’nin Yatırım İllüzyonu

Konya’nın büyük yatırımlar aldığı yönünde bir illüzyon var. Bu illüzyon, gerçeğin değiştirilmesi ile birlikte yanılsamaya ve yanılgıya neden oluyor. Medya bombardımanı altında, birçok gazetenin aynı manşetle çıktığı, birçok haber kanalının aynı programı yayımladığı bir dönemde Konya’ya büyük yatırımlar yapıldığı algısı boca ediliyor. Aslında olgu bambaşka.

AK Parti hükümetinin ‘yol yaptık’ diye yıllarca övündüğü bu alanda bile yetersizliği gün gibi aşikar.

2014 yılında projelendirilen Konya çevre yolunun akıbeti bilinmiyor. Etaplar halinde tamamlanacak proje 2020’de bitirilecekti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu 2 ay önce Konya Çevre Yolu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Konya Çevre 122 km uzunluğunda olup üç kısım halinde çalışmalar yürütülmektedir. 1. kısım (22 km) bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol (BY-BSK) olarak tamamlanmış olup trafiğe hizmet vermektedir. 2. kısım 46 km olup bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol (BY-BSK) olarak 18 km’lik kesimi ile Ankara Köprülü Kavşağının yapımı tamamlanmıştır. Diğer kesimlerde ve Aksaray Köprülü Kavşağı’nda çalışmalar iş programına uygun olarak devam etmektedir. 2024 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir. 3. kısım 54 km olup Yatırım Programında yer almamaktadır. Yolun proje çalışmaları tamamlanmıştır. Yatırım programına alınması durumunda yapım ihalesinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Konya Çevre yolunun 1. ve 2. kısmında kamulaştırma işlemleri tamamlanmıştır. Kamulaştırma bedeli ödenmeyen veya ödemesi geciken taşınmaz sahibi yoktur.”

Aradan geçen 9 yıla rağmen bitirilemeyen proje Karaismailoğlu’na göre 2024’te tamamlanacak. Gel de inan. Yine 2017’de bitmesi planlanan ve Konya Antalya arasını 60 kilometre kısaltacak tünelli yol ise devam ediyor. Aradan 6 yıl geçti neredeyse.

2014 yılından bu yana AK Parti'nin seçim vaatleri arasında Konya metro projesi var. Verilen sözlere rağmen projede adım atılmadı.

Konyaray Banliyö hattı için Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun tarafından imzalar atıldı. Konyaray projesinde birinci etabı Konya Garı ve havaalanı arasında 17.4 kilometre olan hat, ikinci etapta 26 kilometreye ulaşacak. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay imza töreninde, “Meram, Karatay ve Selçuklu’daki sanayilerimiz ve organize sanayilerimiz kesintisiz ve konforlu bir taşımaya kavuşmuş olacak” demişti.

Aradan geçen iki yılda gelişme yaşanmadı.

Yıllardır verilen sözler var, seneler öncesinde açık hava panolarında ilanlar var, protokol törenleri, imzalar var, televizyonlarda görüntüler, gazetelerde resimler var, Konyalılarda büyük bir heves, beklenti var fakat ortada yol yok, ray yok, metro yok.

Sandıktaki kızı kaybeden sihirbazı izlemek de güzel. Ama bu illüzyon daha eğlenceli. Herkese iyi seyirler.

MİLLETİN PARASI BOŞA HARCANIYOR

Çok değil 7 ay önce Konya Büyükşehir Belediyesi Kültürpark’taki duraklarda turnike sistemine geçileceğini belirterek bölgede çalışma yaptı. Durakların olduğu bölümde kaldırımlar söküldü, zemin kazıldı, turnikeler konuldu, bozulan kaldırım yeniden yapıldı. Büyükşehir Belediyesi bu iş yapılırken, turnikeli otobüs duraklarının zaman ve nakit tasarrufu sağlayacağını duyurdu.

Aynı büyükşehir, 3 hafta önce Kültürpark otobüs duraklarında yeniden çalışma başlattı. Durakların üzeri kapatılacak. 7 ay önce çalışma yapılan alanda turnike sistemi ve kaldırımlar tekrar söküldü, zemin kazıldı, iş makineleri yine çalışmaya başladı.

Öngörü eksikliği ve planlama sorunu nedeniyle milletin parası heba edildi. Zaman ve nakit tasarrufu amacıyla başlatılan çalışmada bölge ‘yap boz’a döndü. Çevreye verilen zarar ve vatandaşlara yaşatılan zorluk da cabası.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Erkant Uysal Arşivi
SON YAZILAR