Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Ahmed Şemseddin Efendi Kâdızade

Ahmed Şemseddin Efendi Kâdızade

Şeyhülislam ve Müftilenam -16-
 
 
Atik Ali Paşa ıtkasından Bedreddin Mahmud Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi, H. 918’dir. Ahmed Şemseddin Efendi, gençliğini “ulum-i iptidaiye”i tahsil ile geçirdikten sonra devrinin en meşhur ulemasına ve bilhassa Ebussud Efendi’ye intisap etti.
 Bu suretle iktisab-ı feyz ve ma’rifet ederek (feyiz kazanarak ve ilim irfan öğrenerek) yirmi beş akçe ile Bursa’da “Ferhadiye Medresesi’ne, otuz akçe ile “Veliyyuddin oğlu Ahmed Paşa Medresesi’ne, bilahare “Kablıca ve Atik Ali Paşa Medreseleri’ne tayin olundu.
H. 963’ de Haleb kadıs oldu.  Dört sene sonra azledilerek İstanbul’da seksen akçe ile tekaüt edildi. Semiz Ali Paşa’ya intisabı Şemseddin Efendi’nin kadrini yücelti. Birbirini müteakip İstanbul kadılığı (H.971) , Rum ili Sadrı / Kazaskerliği gibi meratib-i aliyeye / yüksek mertebelere nail oldu.
(H.974). Sadrazam Sokullu Muhammed Paşa ile arlarında adavet / düşmanlık mevcut olduğu için bir sene sonra azledildi. Bir müddet Edirne’de kuşe kuzin inziva eyledi..
İstanbul’a avdetinde III. Murad tahta çıkmış, Sokullu’nun nüfuzu kalmamıştı. Bu sebepten padişahın iltifatına mazhar oldu. Birbirini müteakip Süleymaniye Medresesi, ikincisi Rum ili Kazaskerliği ve nihayet müftü olarak atandı. (H.985)
Şemseddin Efendi, üç sene kadar bu mühim vazifeyi ifa etti. H.988’de kötü mide hastalığından vefat etti. “ Müfti Ahmed Çelebi eyledi ukbaya azm 988” vefatına tarihtir. Kabir küçük Kara manda’dır. Bir mescidi, bir “dâru’lkurrası” vardır.
Ahmed Şemseddin Efendi, gayet müstakim / dosdoğru doğru idi. Hakikati söylemekten asla sakınmazlardı. En müşkül mesuliyetli zamanlarda bile tehlikeyi gözüne alırdı, şer’i şerifi icra eylemekten geri durmazdı. Zamanına gelinceye kadar Beylerbeyileri kazaskerlere takdim ederlerdi. Ahmed Şemsedin Efendi, Kazaskerlerin Beylerbeylilere takdim etmelerini usul ittihaz ettirmiştir.
Eserleri: Şerhi hidaye, Şerhi miftaha haşiye Sadrışşeria evveline haşiye, Şerhi tecride haşiye, Telvic ve Mevafıka ta’ligat.
-----------
Kaynak:
İlmiyye Salnamesi, S:392-93

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR