Türkiye, 21. yüzyıla damga vuracak

Türkiye, 21. yüzyıla damga vuracak
Adalet ve Kalkınma Partisi Konya İl Teşkilatı ve Ar-Ge Birim Başkanlığı tarafından yürütülen Lider Ülke; Türkiye ana temalı Siyaset Akademisi dersleri devam ediyor
Alâeddin Keykubat Konferans Salonu’ndaki eğitimlerin bu haftaki ikinci dersin konuğu Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar’dı. “Türkiye Ekonomisi; 2001 – 2011 Ekonomik Göstergeler” başlığı ile sunumunu yapan Acar, son 10 yılın ekonomik verilerini katılımcılarla paylaştı.
Türkiye’nin 2010’da Çin’den sonra ekonomisi en çok büyüyen ikinci ülke olduğunu hatırlatan Mustafa Acar, bu başarının tüm dünyada da takdir edildiğinin altını çizdi. Son 9 yılda enflasyonda belirgin bir azalmanın yanı sıra, enflasyonla mücadelede konusunda da büyük mesafe kat edildiğini söyleyen Acar; “Sıkı maliye ve basiretli para politikalarının bir sonucu olarak 2004 yılında enflasyon tek haneli rakamlara indi. Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) ile hesaplanan Türkiye'nin enflasyon oranı, 1993 - 2002 dönemindeki ortalama yüzde 70,4'den, 2010 yılında son 41 yılın en düşük değeri olan yüzde 6,4'e düşmüştür. Türkiye, 97’de enflasyonu en yüksek ülkeler sıralamasında 7. sıradaydı. Şimdi ise 39. sıradayız. Avrupa ekonomileri çökerken Türkiye, ekonomisi ile Avrupa’nın 6, dünyanın ise 16. En büyük ekonomisi haline geldi. 2002’de yalnızca 36 milyar dolar olan ihracatımız bugün 136 milyar dolara çıktı. Böyle giderse Türkiye, 21. yüzyıla damgasını vuracak” şeklinde konuştu.
“İŞSİZLİK SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE”
Türkiye, işsizlik ile mücadele de gösterdiği başarılı performansla dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Konu ile ilgili görüşlerini ve son verileri aktaran Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar şunları söyledi; “Hafta başında açıklanan dokuz aylık büyüme rakamlarında yüzde 9,6 ile dünyada ilk sırada yer alan Türkiye, işsizlik oranını da eylül ayında yüzde 8,8 ile son 10 yılın en düşük seviyesine indirdi. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre, eylül ayında işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 536 bin kişi azalarak 2 milyon 398 bin kişiye düştü. Açıklanan son rakamlar da gösteriyor ki Türkiye, kazandığı ivmeyi sürdürüyor. Türkiye, işsizlikte çok önemli bir başarı yakaladı. 2009'daki ekonomik krizde yüzde 16,1'e kadar yükselen işsizlik, eylül ayı itibarıyla yüzde 8,8'e geriledi. Böylece son 10 yıllık dönemin en düşük rakamı yakalandı. Ancak bunu yeterli görmeyip çalışmaya ve proje üretmeye devam etmeliyiz.”
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.