Trafikte yüzde 50 dönemi başladı! İşte 180 bin liralık cezanın sonucu

Trafikte yüzde 50 dönemi başladı! İşte 180 bin liralık cezanın sonucu
Trafik kurallarını hiçe sayanların engellenmesini amaçlayan yüksek cezalar fayda etti. Trafikte yaşanan değişimin detayları ortaya çıktı.

Trafik ihlallerine yönelik yaptırımların caydırıcılığını artıran 7574 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 27 Şubat 2026'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle, trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya bu amaçla araçtan inen sürücülere 180 bin lira idari para cezası uygulanması, araçların 30 gün süreyle trafikten menedilmesi ve sürücü belgelerinin 60 gün süreyle geri alınması hükme bağlanmıştı. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkanı Vedat Şahin, yeni dönemin neleri değiştirdiğini anlattı. Şahin, "Yeni kanun trafikteki şiddet olaylarını tamamen frenlemiştir. Yani bu herkesin kafasında bir şimşek gibi çakmıştır. Dolayısıyla bundan sonra vatandaşımızın daha dikkatli olacağından eminim." diye konuştu.

ceza-1.jpg

TRAFİKTE ŞİDDET OLAYLARINI YÜZDE 50 AZALTTI

Şahin, şöyle devam etti: "Vatandaşımız bir defa alacağı cezaya göre, başına neler geleceğine göre hareket ediyor. Yani genel anlamda baktığımız zaman kültürel olarak trafik kültürü Türkiye'de çok zayıf. Dolayısıyla da herkes 'ben istediğimi yaparım' mantığıyla hareket ediyor. Bunun önüne geçmenin yolu elbette ki şu anda uygulanan yüksek trafik cezaları. Yüksek trafik cezalarının uygulanmasıyla beraber, özellikle şiddet kollarında daha yüksek uygulanmasıyla beraber şiddet olaylarının geçen seneye göre yüzde 50 oranında azalmış olması bu istatistik bizim için çok önemli." Düzenleme sonucu çok kısa sürede trafikteki şiddet olaylarının azaldığını belirten Şahin, tamamen sona ermesi için ise eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Şahin, "Artık insanlar bir de sosyal medyada özel çekimler de yapıyorlar: 'Hadi in bakayım, hadi in de bir cezayı ye bakayım' falan diye. Bu aslında toplumda büyük fayda sağlıyor. Yalnız bunların kitlesel haber kanallarında, televizyonlarda, dizi aralarında veya haber aralarında çok daha fazla işlenmesi lazım." diye konuştu.

"CEZA ENGEL OLUYOR"

Düzenlemenin ardından trafikte yaşanan tartışma ve şiddet olaylarının azaldığını belirten sürücülerin çoğunluğu yeni yaptırımların caydırıcı olduğunu ifade etti. Sürücülerden 48 yaşındaki Cüneyt Kıran, düzenlemeyi olumlu bulduğunu belirterek, "Bence çok güzel bir uygulama. Trafikteki olayların azaldığını düşünüyorum. Denk gelenler var, çıkacağız zannediyorlar ama engel oluyor yani aklına o sırada ceza geliyor." dedi. Sonuç olarak 180 bin liralık cezanın trafikte şiddet olaylarını yüzde 50 azalttığı tespit edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.