Topyekün icralık olduk!

Topyekün icralık olduk!

Pandemi süreciyle birlikte derinleşen ekonomik kriz, icralık dosya sayısını artırdı. Ticari dengesini tutturamayan, kirasını, faturasını ve diğer borçlarını ödeyemeyen çoğu vatandaş icralık oldu.

Derinleşen ekonomik kriz, icra dairelerindeki dosyaları da katlanarak artırdı. Salgının ticari hayatı alt üst etmesi, karşılıksız çek sayılarına yansıdı. Yılın ilk iki ayında 18 bin 47 adet çek karşılıksız çıktı. 1 Ocak-26 Mart günleri arasında icra ve iflas dairelerine 1 milyon 928 bin 390 yeni dosya daha eklendi. Pandemi süreciyle birlikte işsiz kalan, ekonomik sorunlardan ötürü borçlarını ödeyemez hale düşen, ticari dengesini tutturamayan vatandaşlar icralık oldu. İcra dairelerindeki dosya sayısı, 22 milyon 248 bin 239'a ulaştı.

KİRASINI FATURASINI ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN İCRALIK OLAN İNSANLAR VAR

Avukat Orhan Tulukcu, icra dosyalarında çok ciddi bir artışın olduğuna dikkat çekti. “İcra dairelerindeki dosya sayısının 22 milyon 248 bin 239'a ulaştığı” verilerinin tam olarak doğruyu yansıtmadığını, dosya sayısının 22 milyondan çok daha fazla olduğunu aktaran Tulukcu, “Daha acısı, icradan sonuç alamadığı, adaletten umudunu kestiği için alacaklısını icraya vermeyen bir o kadar da insan var” dedi. Adaletin de çok maliyetli bir hale geldiğini kaydeden Tulukcu, Türkiye'nin hukuk devleti vasfını yitirdiğine dikkat çekti. Piyasada ciddi tıkanmaların yaşandığını belirten Tulukcu, şunları kaydetti: “Alacağını tahsil edebilenler bu süreçte ağırlıklı olarak bankalar. Kayıtlı ekonomik sisteme geçilmediği müddetçe sorunlar artarak devam edecektir. Çünkü ortada bir şeffaflık yok, ekonomik dengesizlikler artıyor. Kayıtlı ekonomik sisteme geçilmemesi, terörden daha tehlikeli bir durum. İcra dosyaları, daha çok ticari alacaklılar arasında dönüyor. Ne yazık ki bugün Türkiye'de kirasını, faturasını ödeyemediği için icralık olan insanlar da var.”

4-2-orhan-tulukcu-1280x715.jpgAvukat Orhan Tulukcu

ASIL PATLAMA HAZİRAN AYINDAN SONRA OLACAK”

Avukat Yavuz Akdeniz, Konya'da 13 İcra Müdürlüğü'nün hizmet verdiğini 2020 yılında her bir müdürlüğün 6-7 bin dosya ile yılı kapattığını söyledi. Bu verinin yanıltıcı olduğu belirten Akdeniz, “2020 yılından önce yılda 11-12 bin dosya işlem görüyordu. 2020 yılında 6-7 bin. Bu durumun bir sebebi, hükümetin bankalara verdiği erteleme talimatı. Bankalar, borcunu ödeyemeyenlerin dosyasını işleme koymuyor. 2021 yılı Haziran ayına kadar da böyle olacak. Eğer Haziran'dan sonra bir erteleme kararı çıkmazsa, icralık dosya sayısında asıl patlama o zaman yaşanacak.

adsiz-002.jpgAvukat Yavuz Akdeniz

Bugün bankalarda ciddi icralık dosya yığılması var. Baskılama yapıldı. Vatandaşı koruma iddiasıyla böyle bir tasarrufta bulunuldu. İcralık dosyaların büyük çoğunluğunu banka dosyaları oluşturur. 2020 yılının 6-7 bin dosya ile kapatılmasının sebebi bu. Böyle bir durum olmasaydı, belki her bir müdürlükte 15-20 bin dosya işlem görecekti. Sorunlar, kısa bir süreliğine halının altına süpürüldü. Ticari dosyaların ötesinde kirasını ödeyemediği için icralık olanlar da var. Pandemiden dolayı süreç inisiyatifle yürütülüyordu. Her iki taraf da mağdur oldu. Sadece kirayla geçinen insanlar var. Onlar da dayanılmayacak bir noktaya geldiler. Sonunda icra dosyası açtırdılar. İcralık olan esnaflarımız var. Masraflı olduğu için icra dosyası açamayan vatandaşlar var. Senet ve taksitle satış yapan firmalara borçlanan, borcunu ödeyemediği için icralık olanlar var. Sorun büyük. Yıllar önce borçlulara çok ağır hacizler yapılırdı. Bu haciz işlemlerinin insani olmayan yönleri vardı ama denge çok önemliydi. Kanun alacaklının yanındaydı. Gelinen noktada işler tam tersine döndü” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum