Erkant Uysal

Erkant Uysal

Suya Yüzde 30 Zam ve Yerinden Edilen TYB

Suya Yüzde 30 Zam ve Yerinden Edilen TYB

Hafta sonunda Konya’da suya yüzde 30 zam geldi. 3 ay önce de yüzde 45 zam gelmişti. Bileşik zam oranı 3 ayda yüzde 88. Özetle 3 ay önce 200 lira su faturası ödeyen bir aile bugün 376 lira ödemek zorunda.

Bu durum Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın simit zammına karşı yaptığı ‘zamansız’ yorumunu akla getirdi.

Yaklaşık 1 ay önce yaşananları hatırlayalım

Konya’da 5 liradan satılan simit ve poğaçanın 7 liraya yükselmesinin ardından Altay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Simide yapılan zammı zamansız ve sebepsiz buluyorum. Hemşehrilerimle aynı fikirdeyim, zam gözden geçirilmeli. Gün birlik günüdür" dedi.

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça da bunun üzerine “Sosyal medyadan Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay'ın sesini duyduk. Biz de zamansız olduğunu düşünerek bu zammı ileri bir tarihe ertelemek için karar aldık” ifadelerini kullandı. Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise "Esnaflarımız ve Konya Fırıncılar Pideciler Simitçiler Odamızla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde simide yapılan zammı askıya aldığımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

Altay, zammın geri alınmasının ardından ise, “Simit zammına duyarlılık gösterip zammı geri alan odalarımıza teşekkür ederim” paylaşımında bulundu.

Tüm bunlar çok değil 1 ay önce yaşandı.

Şimdi Konya Büyükşehir Belediyesi suya yüzde 30 zam yaptı.

Üstelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oylarını artırmak için tam bir seçim ekonomisi uygularken.

Erdoğan, EYT’yi çıkarmışken, en düşük emekli maaşını 7 bin 500’e, bayram ikramiyesini 2 bin liraya, gazi maaşlarına asgari ücret seviyesine yükseltmişken. Elektrikte yüzde 15, sanayi doğalgazında yüzde 20 indirim yapmışken. Asgari ücretin temmuzda artacağı sözünü vermişken. Erdoğan seçimi kazanmak için tüm tuşlara basıyorken, bu su zammı zamanlı ve sebepli mi oldu şimdi?

Altay’ın sözleriyle, ‘Gün birlik günüdür. Zam gözden geçirilmeli.’

***

Diğer bir konu ise Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şube binasının yerinden edilmesi. Yıllar önce şimdiki Şehir Meydanı ile Kültürpark arasında yer alan eski Konya modeli evlerde 44 sivil toplum kuruluşu hizmet vermeye başladı. 2018 yılında bu alanda Konya Sivil Toplum Kuruluşları Mahallesi açılışı gerçekleşti. TYB Konya Şubesi binası ise yaklaşık 30 yıldır aynı bölgede hizmet veriyordu.

Konya Büyükşehir Belediyesi oradaki tüm yapıları yıkma kararı aldı ve yıkıma başladı. O alanda ‘Meydan Evleri Restorasyonu ve Velesbit Müzesi İnşaatı’ yapılacak. Bu proje dahilinde TYB Konya kültür evi de tahliye ettirildi ve birliğe yeni bir yer gösterilmedi. Yeni bir projenin yapılması elbette olumlu ancak TYB evine yeni bir yer gösterilmemesi ‘doğru’ olmadı. Gazetelerde, internet sitelerinde ve sosyal medyada bu duruma tepki artıyor.

Evrensel kültüre ve Konya’nın edebiyat ve sanat alanına önemli katkılar sağlayan TYB’nin adete sürgün edilerek yersiz yurtsuz bırakılması ‘şık’ değil.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın bu konuda bir çözüm üretmesi bekleniyor.

MUHARREM İNCE

NEREDEN KOŞUYOR?

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve ittifakın bileşenleri 14 Mayıs seçiminde en büyük rakiplerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan değil de Muharrem İnce olduğunu düşünüyor.

Kılıçdaroğlu’nun hedefi seçimi ilk turda kazanmak. Bunun için İnce ve diğer aday Sinan Oğan’ın oyları böleceğini ve seçimin ikinci tura kalacağını düşünüyor. Kamuoyunda İnce’ye Kılıçdaroğlu lehine yarıştan çekilmesi yönünde baskı var. AK Parti ve Cumhur İttifakı ise İnce’nin adaylığını savunuyor.

Konya ziyaretinde de görüldü ki; Kılıçdaroğlu, İnce’den çok daha fazla oy alacak. Anketler de bunu gösteriyor.

İnce ise elini yükseltmek, pazarlık şansını artırmak için adaylığını sürdürüyor. İnce’nin büyük yanılgısı 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı yüzde 30,6’lık oy. İnce bu oyu kendisinin aldığını düşünüyor. Elbette oylar İnce’ye verildi ama arkasında güçlü bir CHP teşkilatı vardı. İnce’nin şu anda ne bir ittifakı, ne kadroları ne de teşkilatı mevcut.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in masayı dağıtıp tekrar toplamasının ardından Muharrem İnce, Millet İttifakı için yeni bir sorun olarak dikkat çekiyor. İnce’nin alacağı yüzde 3-5’lik, Oğan’ın yüzde 1-2’lik oyu bile seçimi ikinci tura götürebilir.

Bu süreçte seçmeni bile İnce’nin çekilmesini olgunlukla karşılayacaktı ancak belli ki İnce artık yarıştan çekilmeyecek.

Millet İttifakı’na oy verecek büyük bir kitle bu olgunluğu Muharrem İnce’den bekledi, sonuç alınamadı.

İnce’nin bu süreçteki inadı, pek de olumlu hatırlanmayacak şekilde siyasi tarihteki yerini alacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
Erkant Uysal Arşivi
SON YAZILAR