Süneyle savaşta 20 milyon parazitoit salınacak

Süneyle savaşta 20 milyon parazitoit salınacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının buğdayda ciddi zararlara yol açabilen süneye karşı ülke genelinde yürüttüğü mücadele çalışmaları kapsamında doğaya 20 milyon parazitoit salınacak, 1 milyon 600 bin fidan dikilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, geçen yıl İç Anadolu Bölgesi’nde süneye karşı yapılan ilaçlı mücadele, önceki yıla göre yüzde 75 oranında artış gösterdi. 2008 yılında 3 milyon 560 bin dekar alanda ilaçlama yapıldı. 
2008 yılında süne ile bulaşık hububat alanlarında biyolojik mücadeleye destek amaçlı 43 ilde toplam 1 milyon 529 bin adet fidan dikilirken, doğaya toplam 10 milyon 925 bin parazitoit salındı. Söz konusu yararlı böcekler, süne yumurtalarını etkileyerek süne yerine kendi yavrularının çıkmasını sağlıyor. 
Geçen yıl en fazla parazitoit, 2 milyon 450 bin adetle Konya'da ve 2 milyon 150 bin adetle Kahramanmaraş'da doğaya bırakıldı. 
Her yıl olduğu gibi 2008'de de ''Süne Mücadelesi Uygulama Prensipleri'' doğrultusunda ekolojik koşullar da dikkate alınarak sünenin biyolojisi, sistematik bir biçimde izlendi ve kritik ilaçlama zamanları doğru olarak belirlendi. Bu çalışmalar süresince, Bakanlık tarafından süne mücadelesinin başarısında önemli yeri olan ilaç, alet ve ekipmanlar zamanında hazırlandı ve yeterli miktarda sağlandı, tüm ekiplerin özverili çalışmaları ile 2008 yılı süne mücadelesi başarılı bir şekilde tamamlandı. 
2008 yılında, 28 ilde toplam 12 milyon 44 bin dekar alanda yapılan kimyasal mücadelenin milli ekonomiye katkısı yaklaşık 1 milyar 34 milyon TL olarak hesaplandı. Kurtarılan ürün miktarı ise 3 milyon ton olarak gerçekleşti. 
Bu yıl, 102 kontrolör ile 563 ekip oluşturulacağı, toplam bin 743 teknik personel ile süneyle mücadele edileceği, bu çalışmada çiftçilerin desteğinin önem taşıdığı bildirildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.