‘sirkeci Garı’na İtiraz Eden Tcdd, Rant İçin Haydarpaşa’ya Sessiz’

‘sirkeci Garı’na İtiraz Eden Tcdd, Rant İçin Haydarpaşa’ya Sessiz’

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) 37 yıl çalışan emekli makinist Turgay Kartal, Haydarpaşa Garı dönüşüm projesini TCDD’nin istediğini söyledi. Kartal, “TCDD, 2012 yılında Fatih Belediyesi’ne Sirkeci Garı projesinin...

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) 37 yıl çalışan emekli makinist Turgay Kartal, Haydarpaşa Garı dönüşüm projesini TCDD’nin istediğini söyledi. Kartal, “TCDD, 2012 yılında Fatih Belediyesi’ne Sirkeci Garı projesinin iptali için dava açtı. Haydarpaşa Garı projesinde rant elde edeceği için ses çıkarmıyor. Demiryolları idaresinin Fatih Belediye’ne açtığı dava erken sonuçlanırsa Haydarpaşa için umut olacak.” dedi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 2010’da yanan tarihi Haydarpaşa Garı’nın özelleştirme çalışmalarına karşı bir basın toplantısı yaptı. Toplantıya, TCDD’den emekli makinist Turgay Kartal da katıldı.

Mimarlar Odası Üyesi Kartal, TCDD’nin 2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle bir protokol imzaladığını söyledi. Bu protokolde Haydarpaşa, Sirkeci, Maltepe, Zeytinburnu ve Halkalı başta olmak üzere arazisi büyük olan garların kar getirici imar projeleri hazırlanmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini ifade eden Kartal, “Bu amaçla hem Haydarpaşa hem Sirkeci Garı için İBB bir plan hazırladı. Haydarpaşa Garı için yapılan plana Haydarpaşa bileşenleri dava açtı, Sirkeci Garı için olana ise bu alanı belediyeye devreden TCDD Genel Müdürlüğü dava açtı. Haydarpaşa Gar Projesi’nde elde etmeyi planladıkları 5 milyon dolarlık bir rant beklentisinin Sirkeci’de demiryollarına ait olan arazinin üzerinden çıkmamasıydı. Çünkü yapılan plan, Fatih tarihi yarımada ve Sirkeci Garı koruma amaçlı imar planıydı. Sirkeci Garı ve çevresinde alanın tarihi dokusundan dolayı yapılaşma yapılamadı. Sirkeci Garı, kültür merkezi ve müze olarak korundu. Etrafı yeşil alan olarak bırakıldı. Yenikapı’ya kadar olan banliyö güzergahı cadde tramvayına ayrıldı. Buradan para çıkmayınca bu defa demiryolları İdaresi, kendi arazisindeki planın yürütmesinin durdurulması için 2012 yılında dava açtı. Gerekçe olarak da uluslararası trenleri çalıştırabilmek için gar ve feribot iskelesinin bulunduğu alana ihtiyacımız vardır, planların iptalini istiyoruz diye dava açtı. Dava devam ediyor. Bu dava erken sonuçlanırsa, Haydarpaşa dönüşüm planı için açılan davaya da emsal ve dayanak teşkil edecek.” diye konuştu.

Fatih Belediyesi’ne dava açan TCDD’nin Haydarpaşa Garı için itiraz etmemesine dikkat çeken Kartal, şöyle devam etti: “Çünkü arsa olarak rant beklentileri var. Sirkeci’den para çıkmadı. Haydarpaşa Garı’ndan demiryollarına para çıkacağı için buraya itiraz etmiyor. Böyle bir dönüşüm planını istiyor. Yangın sürecinden sonra bina yaklaşık bir yıl yağmur ve kar almaya devam etti. Çünkü geçici çatıyı da hemen yapamadılar. Yangın ve sonrasında söndürme çalışmalarında binanın çatısı dışında dış kaplama taşları ve ahşap doğramaları da zarar gördü. Binayı korumak isteyenler ikilem arasında kaldı. Kimi, çatıya lokanta, kafe ne istiyorlarsa yapsınlar çatısı sağlam olsun, harap olmasın derken kimi de ticari fonksiyonu olmadan da çatının yapılabileceğini savunuyor.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.