Selçuklu Sultanları İslâm’a hizmet etti
Sözlerine “Selçuklu Sultanları üzerine gerek yerel ve gerekse görsel basında fazla düşülmediğini gördüm. Selçuklu Türkleri, İslâm’a hizmet ederken hangi ilke ve prensiplerle hareket ederek hedef ve amaçlarına ulaştığını araştırmaya karar verdim” şeklinde başlayan tarihçi-yazar Mustafa Özyurt, Büyük Selçuklu Devleti’nin 5 sultanı üzerinde durdu. Selçuklu Devleti’ni Selçuk Bey’den sonra kuran ikinci ismin Tuğrul Bey olduğunu ve Çağrı Bey’in, büyük olmasına rağmen hizmet noktasında Tuğrul Bey’in yanında yer aldığını kaydeden yazar Özyurt, Selçuklu Sultanları’nı başarıya götüren âmillerin başında ilim, irfan ve tasavvuf erbabına önem vermelerinin geldiğini söyledi. Dönemin tasavvuf büyüklerinden Baba Tahir’in, tahta geçen Tuğrul Bey’in bir sorusu üzerine Kur’an’dan “Muhakkak ki Allah adalet ve ihsanı emreder” mealindeki ayeti hatırlatarak “Adîl ol sultanım. Adalet ve ihsandan hiç ayrılma” diyerek devleti nasıl idare edeceğine dair sözlerini aktaran Özyurt, “Selçuklu Türkleri, ehli sünnet inancını korumak için kötü ve müslümanların kafalarını karıştıran sapık akımlarla mücadele ederek İslâm’a büyük hizmetlerde bulunmuşlardır. Selçuklu’yu ve sultanları iyi anlamak için onların geride bıraktıkları eserleri ile yaptıkları hizmetlere bakmak gerekir” şeklinde konuştu.
İslâm’a hizmet ve askeri ile diğer sahalarda gösterdiği başarılarından dolayı Halife’nin kızıyla evlenen Tuğrul Bey’den sonra tahta, 1040’ta Çağrı Bey’in oğlu olan Alparslan’ın geçtiğini ve Selçuklu Sultanı Alparslan’ın, tek düşüncesinin ise“Müslümanları bir çatı altında toplamak ve Bizans’ı yenerek bu düşüncesini hayata geçirmek” olduğunu belirten Özyurt, asıl adı “Hasan bin Ali” olan ve Nizamiye Medreseleri’nin kurucusu olan vezir Nizamü’l-Mülk’ün döneminde Selçuklu Devleti’nin altın devrini yaşadığını söyledi. Alparslan’ın dindar, gayretli, zeki bir hükümdar olduğunu belirterek Malazgirt Meydan Savaşı hakkında da kısa bilgi veren Özyurt, Romen Diyojen’in 200 bin askerden oluşan ordusuna karşılık Selçuklu Sultanı Alparslan komutasındaki İslâm ordusunun 40 bin askerden oluştuğunu ve küffar ordusunun Malazgirt’te perişan olduğunu anlattı. Özyurt, İslâm Halifesi’nin Malazgirt’te İslâm ordusunun galip gelmesi için bütün İslâm coğrafyasındaki camilerde Cuma günü Alparslan adına hutbe okutturduğunu ifade etti.
NİMETLERİN ŞÜKRÜNÜ EDA ETMEK...
Özyurt, Melikşah’tan sonra tahta çıkan Selçuklu Sultanı Sencer’e, devlet erkanıyla seyahat ederken rastladıkları bakışları keskin bir Derviş’in; “Allah’ın sana verdiği nimetlerin şükrünü eda etmesini bil!” dediğini ve Sultan Sencer’in, “neyin şükrünü nasıl eda edeceğim?” sorusuna karşılık Derviş’in, şu cevabı verdiğini ifade etti:
“Saltanatın şükrü, geniş bir mülkün şükrü, baş olmanın şükrü, ikbal ve saadetin şükrü, beytülmal ve zenginliğin şükrü, kuvvet ve izzetin şükrü, güçlü bir orduya sahip olmanın şükrü, ülkenin bayındır hale gelmesinin şükrü, ilim ve mazinin şükrü, beden ve ruh afiyetinin şükrü.
Saltanatın şükrü nedir? Bir hükümdar adîl olduğu nisbette değer kazanır.
Geniş bir mülkün şükrü nedir? Halkın malına, ırzına ve şerefine göz dikmemektir.
Baş olmanın şükrü nedir? Halka inanarak hizmet etmek. Onların huzurunu sağlamak ve haklarını korumaktır.
İkbal ve saadetin şükrü nedir? Fakirlere acımak, kimsesizlere yardım etmek.
Beytülmal ve zenginliğin şükrü nedir? Onu sadece hak edenlere ve lüzumlu yerlere harcamaktır.
Güçlü bir orduya sahip olmanın şükrü de; onların ezici kuvvetlerini milletin selâmeti, devletin bekâsı, din ve devlet düşmanlarının kahredilmesi yolunda harcamaktır.”
Alâeddin Keykubad VE ALTIN ÇAĞ
Tarihçi-yazar Özyurt, Selçuklu Sultanları’ndan Alâeddin Keykubad devriyle ilgili olarak şunları kaydetti. “Alâeddin Keykubad, 17 sene hükmettiği Selçuklu Devleti’ne ilim, irfan ve hizmette altın devrini yaşatmıştır. Selçuklular devrinde ilme, irfana, tasavvuf erbabına büyük değerler verilmiştir. Burada önemli olan 250 yılı aşkın İslâm’a hizmet eden Selçuklu Türkleri ile Selçuklu Sultanları’nın hal ve hareketlerinden ders çıkarmaktır. Bilhassa Anadolu kapılarını Müslüman Türklere açan Sultan Alparslan ile ülkeye altın devrini yaşatan Sultan Alâeddin Keykubad’la birlikte İslâm’a hizmet eden diğer Selçuklu Sultanları’nı rahmetle yâdetmek lâzım gelir.”





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.