Peşmerge gözünü  Kerkük’e dikti!

Peşmerge gözünü Kerkük’e dikti!

Dr. Aydın Beyatlı, “Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi Irak’ta yaşanan kargaşayı fırsat bilerek, Kerkük’e girmek istiyor. Bu durum sadece Irak’ı değil tüm bölgeyi yangın yerine çevirir. Türkmenler yaşanlardan tedirgin” dedi

Irak’ta son günlerde başlayan gösteriler ülke genilinde yayıldı. Irak’ta işsizlik, yolsuzluk, altyapı sorunları ve yabancı ülkelerin nüfuzuna karşı başlayan gösterilerde güvenlik güçlerinin sert müdahalesi üzerine binlerce kişi sokağa döküldü. Gösteriler, ülkede terör örgütü IŞİD’in yenilgiye uğratıldığı 2017’den bu yana en çok kanın döküldüğü protestolar oldu Gösterilerin geçmişin aksine ‘mezhepler üstü’ bir kimlikte olduğunu ve üniversite mezunu, işsiz kesimlerin isyanına dönüştüğü aktarılıyor. Bağdat’ta başlayaan gösteriler Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kerkük’e kadar uzandı. Irak’ta yaşanan iç karışıklık Türkmeneli bölgesinde de hareketliliğe neden oldu. Musul ve Kerkük çevresinde anormal bir hareketliliğin yaşandığını kaydeden Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi, “Barzani yönetimi Irak hükümetinin Kerkük’ten asker çekmesi durumunda bunu fırsat bilmemeli. Barzani, yeniden Kerkük’e girerse bölgede iç savaşın fitilini ateşler” uyarısında bulundu.

IRAK’TA İSTİKRAR BİR TÜRLÜ SAĞLANAMADI

Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Beyatlı da Irak’ta 2003 yılından bu yana istikrarın bir türlü sağlanamadığına dikkat çekerek, böyle bir sürecin yaşanmasının sürpriz olmadığını söyledi. Irak halklarının işsizlik, adaletsizlik, yolsuzluk gibi olaylardan dolayı iyice bıktığının ve bu yüzden böyle bir sosyal bir patlamanın meydana geldiğini kaydeden Dr. Beyatlı, “2003 yılında ABD işgalinin ardından istikrar bir türlü sağlanamadı. Sürekli yeni hükümetler kuruldu. Adalet bir türlü tesis edilemedi. Yolsuzluk, hukuksuzluk, rüşvet, adam kaçırma sorunlar her geçen arttı. Geçen ay Eylül’de Mısır’da öğrencilerin sokağa dökülmesinden cesaret alan Irak bu gösterilere başladı. Bu gösterilerin arkasında tabii ki dış güçler var. Irak’ın İran ile yakınlaşmasından rahatsız olan ülkeler de bu gösterilerin büyümesine neden oldu. Şu ana kadar 100’den fazla Iraklı hayatını kaybetti. Bu rakamın daha da artmasından endişe ediyoruz” dedi.

İRAN, IRAK TOPRAKLARINI KULLANIYOR

Irak hükümetinin İran’a yönelik ambargoya uymadığını ve bu yüzden ABD’nin büyük tepkisini çektiğini de kaydeden Beyatlı, “İran nükleer sahalarını Irak’ın topraklarında yapmaya başladı bile. Özellikle güneyde Şii bölgelerinde. Özellikle Suudi Arabistan’ın vurulması bardağı taşıran son damla oldu. Suudi Arabistan’ı vuran dronelerin Irak tarafından gelmesi büyük tepki çekti. Irak hükümeti her ne kadar bizim ilgimiz yok dese de İran, Suudi Arabistan’ın petrol kuyularını Irak topraklarını kullanarak vurdu. Dünya bunu gördü. Irak hala kendi topraklarına hakim değil. Irak’ta İran’a danışılmadan bir tane bile bürokrat atayamıyor. ABD, 2003’te İran ile işbirliği yaparak bu tabloyu ortaya çıkardı. ABD, bugün İran’ı Irak topraklarından kökünden söküp atmak istiyor. Fakat bu kadar basit olmayacak. Şiiler bile kendi aralarında bölünmüş durumda. İran yanlısı ve İran karşıtı Şii gruplar var. Bir de Şiicilikle, Sunnicilikle alakası olmayan dertli bir halk var. Ayaklanmanın ne kadar tehlikeli olduğu boyutunu gözler önüne seriyor. İşin boyutu sadece Irakla kalmayacak tüm bölgeye yayılacak” diye konuştu.

PEŞMERGE REFERANDUMUN İNTİKAMI PEŞİNDE

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Irak’ta yaşanan kargaşayı fırsat bilerek, yeniden Kerkük’e girme yönünde niyeti olduğunun altını çizen Dr. Beyatlı, şunları söyledi: “Kuzey Irak yönetimi 25 Eylül 2017’de yapılan referandumun acısını çekti. Kuzey Irak’ta Kerkük’ün güvenliği ile ilgili bir konferans yapıldı. Kerkük’ün yeniden elde edilmesi tartışıldı. Şu anda Bağdat’ta ve güneyde bir karışıklık varken, Kuzey Irak’ta da büyük bir hazırlık var. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Bağdat’ın zayıflaması ve hükümetin de istifa etmesini de fırsat bilerek yeniden Kerkük’e girmek istiyor. Gerekse Türkmenler gerekse de Araplar böyle durum karşısında oldukça tedirgin. Onlar da hükümete kızgın. Ama Kerkük’te böyle bir ayaklanmanın bölgeyi nasıl bir kaosa sokacağını çok iyi biliyor. O yüzden yaşananlara sessiz kalıyor”

KERKÜK’E GİRMEK FİTİLİ ATEŞLER

Peşmerge’nin büyük bir güçle yeniden Kerkük’e girmesinin bölgesel dengeleri tamamen değiştireceğine dikkat çeken Dr. Aydın Beyatlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu durumda birçok ülke sessiz kalmayacaktır. Kuzey Irak’ta herşeye rağmen bir zorlama söz konusu. Bu zorlamaya ne Türkmenler ne de aydın Kürt kardeşlerimiz oyuna gelmeyecektir. Yürüyüş yapmak en insani ve doğal haktır. Kerkük’te sol gösterip, sağ yumruğu vurmak isteyen güçler var. Kuzey’de özellikle Kerkük ve Musul’da bir kargaşının çıkması Peşmerge’nin bölgeye girmesine neden olacaktır. Bu tüm bölgeyi ateş çemberine atacaktır. Ülkede bir gerginlik hakim.Erbil’de fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. Musul’da büyük bir korku yaşanıyor. Peşmerge’nin Kerkük’e girmesi Türkiye ve İran’ı da etkiler. Türkiye Irak politikasını gözden geçirmeli. Türkiye Irak’ta daha etkin rol almalı. İstikrarlı ve çizgisi net olan bir politika izlemelidir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

img_7021_1024x768.jpgimg_7025_1024x768.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.