Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Öyle Genç Böyle Eğitimci

Öyle Genç Böyle Eğitimci

Geçen hafta içerisinde bir gün, bakkaldan gazete aldım. Arabama doğru gidiyordum. Bir genç önümü kesti, yanımdaki arabayı göstererek, “Bu araba sizin mi?” diye sordu. Benim olmadığını söyleyince genç, “Yarım saatten beri bu arabanın sahibini arıyorum. Bu çevrede herkese sordum, bilen yok. Geri geri gelirken arabanın plakasına vurdum. Arabaya verdiğim hasarın bedelini ödemek istiyorum.” diye açıklamada bulundu. Plakaya baktım, bir köşesi  hafifçe hasar görmüş.

Bu örnek genç açıklamalarını şöyle tamamlıyordu: “Eğer ben bu zararı ödemezsem, Allah bana bunu fazlasıyla ödetir.”
Bu gencin davranışı karşısında insanın duygulanmaması mümkün değil. Biz toplumda böyle örnek insanları ve örnek davranışların sergilenmesini kaybettik. Günümüzde göz göre göre arabalar kundaklanıyor. Tavuk boğazlanır gibi insanlar öldürülüyor. Soygunun  vurgunun haddi hesabı yok. Arabalara verilen hasarlar, ödenmek şöyle dursun, hemen olay yerinden uzaklaşılıyor.
Vatandaş kırmızı ışıkta durmuş, birisi arkasından gelip duran arabaya bindiriyor. İki arabada da hasar meydana geliyor. Arkadan vuran arabanın sürücüsü, arabasından inip vurduğu arabanın sürücüsünü suçlamaya başlıyor ve sonunda kestirip atıyor. “Herkes zararını çeksin” diyor. Böyle olaylara çok şahit olduk.
Nadir de olsa öyle insanlar da var ki, gece vakti vurduğu arabanın hasarını görünce, cebinden kartını çıkarıp, zarar verdiği arabanın sahibinden özür dileyen ve verdiği zararı telâfi edeceğini belirten bir not yazıyor Notuna telefonlarını da eklemeyi ihmal etmiyor. Kartını arabanın cam sileceğinin altına kıstırıp, ondan sonra oradan uzaklaşıyor. Medenî insanın, hak hukuk bilen insanın yapacağı davranış budur. Adam gibi adam, böyle yapar. Bunlar toplumda örnek insanlardır. Toplumları ayakta tutan da onların sahip oldukları bu duygu ve düşüncelerdir. Müslüman elinden, dilinden emin olunan insandır.
Bir de bir eğitim sendikası başkanının televizyonlara akseden beyanına bakın. Sayın sendika başkanı, öğretmen evlerinde çekmece gözlerinde bulunan seccadeleri büyük bir kusurmuş gibi gösterdikten sonra, öğretmen evlerine çocuğuyla çoluğuyla gidip bir bardak şarap, bir bardak bira, bir bardak rakı içebilmeliymiş.
Öğretmenler, geleceğin insanlarını yetiştiren örnek ve idealist insanlardır. Onlar aynı zamanda yavrularımızın da ruh mimarlarıdır. Onlardan örnek davranışlar, örnek teklif ve telkinler beklenir. Milletin gözünün içine baba baka, zararlı alışkanlıklara yol açacak tekliflerde bulunması bir eğitimciye yakışır mı? İnsanı üzen diğer bir nokta da, bu sözlerin salonda bulunan bazı eğitimciler tarafından alkışlanmış olmasıdır. Dünya, alkolle mücadele ederken, bu beylerin zararlı ve kötü alışkanlıklara çanak tutacak, beyan ve davranışlarda bulunması ne ile izah edilebilir? Beşerî zafiyetler  ayrı bir mesele…İsteyen istediğini yapar.
Toplumun bozulmasında kötü örneklerin rolü büyüktür. İnsanına özellikle gençlerine iyi örnekler sergileyemeyen toplumlar, eninde sonunda perişan olmaya mahkumdur.
Netice olarak, şikâyetçi olduğumuz gidişattan kurtulmak istiyorsak, toplumda iyi ve güzel örnekleri  yaygınlaştırmaya ve hâkim kılmaya çalışalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR