Ramazan Kural

Ramazan Kural

Namaz günahları temizler

Namaz günahları temizler

Allah telaya kulluk yapmak için yaratıldık; insanoğlu temel ve var olma sebebini yerine getirirse dünya ve ahrette huzur ve mutluluğa kavuşur. Yaradılış gayemiz yüce Allaha kulluk yapmak ve ibadetleri yapmaktır. Kuran kurslarında ve eğitim alınan yerlerde ilk öğrendiğimiz Allahın varlığına birliğine ve Hz Muhammed ( s.a.s ) peygamberliğine inanmaktır. Dini Birgileri öğrenmeye başladığımızda hemen, hemen her zaman abdest ve namaz karşımıza çıkar. Çünkü namaz kılmak dinin direği ve ibadetlerin en başında gelir.

Peygamberimiz (sav), miraca çıktığı gece namaz emrini almıştır.

En yüce mekanda, en yüce ibadet emrini alan Hz. Peygamber (sav) sahabesine beş vakit namazın nasıl kılınacağını bütün ayrıntılarıyla anlatmıştır.

Namaz en önemli ibadet sayılmıştır. Çünkü namaz, hiçbir ibadette olmayan birçok ayrıntıyı bir anda, bir arada bulunduruyor.

 Ebu Hüreyre radıyallahu an’den rivayet edildiğine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemi şöyle buyururken işittiğini söyledi:
“Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?” Sahabiler:
O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz, dediler. Resul-i Ekrem:
“Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder” buyurdular.

 Kişi abdest aldığında maddi kirlerden arındığı gibi manevi kir hükmünde olan günahlardan da arınır. Kılınan namaz da buna katkıda bulunur. Kulun tövbe etmesi ise Allah'ın en sevdiği davranışlardandır. Bütün bunları beraberce değerlendirmek ve ona göre davranmak gerekir.

Kıyamet günü kopunca kulun hesaba çekileceği zaman ilk amel, namazdır. Eğer kul, namazlarını Allah’ın istediği şekilde eda etmiş ve Allahın istediği şekilde yaşamış ise refaha erer ve maksuduna nail olur. Namazlarını eda etmemiş veya gafletle kılmışsa, kaybeder ve hüsrana uğrar. Şayet farzlarından bir şey noksan olursa, Aziz ve Celil olan Rabbimiz cennet ve cehennemin olduğunu bize bildirmiştir. Yüce rabbimin istediği gibi yaşayanlara ne mutlu; onlar cennetin kapılarını aralamıştır. Kulluk görevini yerine getirmeyen Müslüman kardeşlerimiz Allaha hesap verecektir.

Abdullah bin Kurt radıyallahu anh’dan rivayet edilmiştir: Resulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu. “Kıyamet günü kul, ilk önce namazdan hesaba çeki­lecektir. Namaz düzgün ise diğer ameller de düzgün olacaktır. Eğer namaz bo­zuk ise diğer ameller de bozuk olacaktır.” TaberaniTerğib

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR