Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığını Koru!

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığını Koru!

Bu yıl Türkiye geneli mevsim normallerinin üzerinde geçen bir yaz oldu. Fazlasıyla sıcak ve bunaltıcı günler geçirdik. Eylül ayının girmesiyle birlikte ise havalar yavaş yavaş serinlemeye başladı. Artık akşamları ceketsiz dışarı çıktığımızda daha serin bir hava var. Haliyle değişen hava şartlarına vücudumuz da adapte olmaya çalışıyor. Değişen hava koşullarına karşı dengeli, çeşitli ve düzenli bir beslenme sisteminin olması çok önemli.

Değişen hava koşullarına bağlı olarak mevsimsel geçişlerde kıyafet seçiminize, ruh halinize, yediğiniz gıdalara kadar pek çok şeyi gözden geçirmenizde fayda var. Neden mi çünkü pek çok gıda bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor ve hayat kalitenizi arttırıyor.

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığını Korumak için 10 Önemli Nokta

  1. Su Tüketimi Her Mevsimde Önemli

İster yaz olsun ister kış olsun isterse sonbahar, her mevsimde su çok önemli. Serin havalarda maalesef daha az susama oluyor ve insanlar su tüketimini azaltıyor. Ama vücudun ihtiyacı olan 10-12 bardak suyu her gün mutlaka tüketmelisiniz.

  1. Düzenli Egzersiz

Egzersizin hastalık riskini azaltıcı ve hastalıkları tedavi edici etkileri vardır. Hareketli bireylerde kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok hastalık türü daha az görülmektedir. Egzersiz sempatik aktivite ve ısı şok proteinlerinin sayısını arttırarak doğal öldürücü hücreleri aktif hale getirmektedir. Bu doğal öldürücü hücreler bağışıklığımızın düşmesi halinde vücuda savaş açacak hücreleri ortamdan uzaklaştırmaktadır. Yani egzersiz bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için en etkili yöntemlerden biridir. Bu nedenle her gün mutlaka düzenli egzersiz yapmalısınız.

  1. Yeterli Ve Düzenli Uyku

Uykunuz düzenli ve yeterli olursa daha iyi bir bağışıklık sisteminiz oluyor. Bu nedenle çok geç saatlerde yatmaktan ve yetersiz uyku uyumaktan kaçının. Her gün düzenli olarak 7-8 saat gece uykusu uyumaya çalışın.

  1. Kıyafet Seçimi

Kıyafet seçimi mevsim geçişlerinde çok önemli. Çok kalın ya da ince olmayan kıyafetlerle mevsim geçişlerini daha rahat atlatabilirsiniz.

  1. D vitamini

D vitamininin temel kaynağı güneştir. D vitamini seviyelerinin yeterli olması bağışıklığınızı korumanız için önemlidir. Gıdalarda da D vitamini vardır fakat sınırlıdır bu nedenle her gün açık havaya çıkmak ve 15-20 dk güneşte kalmak önemlidir.

  1. Çok Soğuk Gıdalardan Kaçının

Yazın bol bol tükettiğiniz dondurma, soğuk içecekler, soğuk gıdalara özellikle soğuk su tüketiminize dikkat etmeniz gerekiyor. Hava serin olduğu için hastalanmamak için daha çok sıcak içeceklere ve çorba gibi sıcak gıdalara geçiş yapabilirsiniz.

  1. Bitki Çayları

İçinizi ısıtacak bitki çayları bu havalarda tam da tüketmeniz gereken içeceklerden. Yeşil çay, siyah çay, papatya, melisa, adaçayı, zencefil, nane gibi farklı bitki çaylarını beslenmenize ekleyebilirsiniz. Herhangi bir hastalığınızın olması halinde ya da özel durumunuz (hamilelik, emziklik, kanser vb.) bu çayları bir uzmana danışarak tüketmenizde fayda var.

  1. Mevsim Meyve Ve Sebzelerini Beslenmenize Ekleyin

Beslenmede vitamin ve mineral ihtiyacımızın büyük çoğunluğunu meyve ve sebzelerden sağlıyoruz. Bu nedenle çeşitli meyve ve sebzeleri beslenmenize ekleyin. Meyve ve sebzeler yüksek antioksidan maddeler içerir ve bu maddeler vücut direncini arttırır.

Eylül ayı meyveleri: Mürdüm eriği, üzüm, armut, elma, incir, kızılcık ...

Eylül ayı sebzeleri: Bal kabağı, patlıcan, barbunya, mısır, kabak, mantar

  1. Sülfürlü Gıdalara Beslenmenizde Yer Açın

Sarımsak, soğan gibi gıdalar sülfür içerir. Sülfürlü gıdalar bakterileri öldürücü bir özelliğe sahiptir. Vücut direncini düşüren bakteri, virüs gibi zararlı mikroorganizmaları öldürürler. Bu nedenle sarımsak ve soğanı beslenmenize ekleyin.

10. Stresinizi Yönetin

Günlük yaşantınızda stres ve stresli ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun. Üzüntüler, stresler, depresif ruh halleri gibi durumlar bağışıklık sisteminizin güçsüz kalmasına yol açıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR