Adem Turan

Adem Turan

Maymun çiçeği belirtileri ve nasıl korunmalıyız?

Maymun çiçeği belirtileri ve nasıl korunmalıyız?

Maymun Çiçeği, hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs. Çoğunlukla kemirgenlerden ya da primatlardan (goril, orangutan, şempanze gibi insansılar vb.) bulaşır, ancak ilerlemiş olan hastalık insandan insana bulaşmaya neden olabiliyor. Hayvandan insana bulaşması, daha çok hasta ya da ölü hayvan ile temas ve bu hayvanlardan enfekte olmuş hayvanların etlerinin insan tarafından tüketilmesi ile gerçekleşmektedir.

İnsandan insana bulaşması ise çoğunlukla fiziksel temas ile gerçekleşmektedir. Maymun Çiçeği virüsü ile enfekte olmuş kişinin vücut lezyonuna ve tenine temas, vücut sıvıları alışverişi ve solunum damlacıkları ile bulaşabilmektedir. Aynı zamanda anneden bebeğe (fetüse) plasenta yoluyla da bulaşabilmektedir.

Kuluçka süresi 1-2 hafta kadar olan Maymun Çiçeği Hastalığının belirtileri arasında

  -ateş,

  -lenf bezlerinde şişme,

  -deride kızarıklık ve döküntü,

  -yaygın ağrı,

  -akıntılı sıvı lezyonlar gibi, diğer enfeksiyon hastalıklarında da görülen çeşitli belirtiler bulunmaktadır.

Dünya, koronavirüsü geride bırakıp derin bir nefes almaya çalışırken maymun çiçeği virüsünün hızla yayılma tehlikesi üzerine alarma geçti. Ülkeler vaka sayılarını açıklarken, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yayımladığı güncel veriler son 24 saatte rekor artışa işaret etti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Çarşamba günü bin 48 yeni vakayı doğruladı. Böylelikle, maymun çiçeği vaka sayısında ABD, toplamda 4 bin 639 vaka sayısı ile İspanya’yı geride bırakarak salgının yeni merkezi haline geldi. Güncel verilere göre İspanya’da şu ana kadar 3 bin 738 vaka tespit edildi.

Maymun çiçeği virüsü hastalığı hamileler, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ağır seyredebiliyor. Uzmanlar, hastalığın özellikle çocuklarda yetişkinlere göre daha ağır seyretmesi hususunda endişe taşıyorlar.

ABD’de bu hafta 2 çocukta maymun çiçeği virüsüne rastlandığı, vakalardan birinin California'da diğerinin de Washington'da olduğu açıklanmıştı. Daily Mail’in veri analizine göre İspanya’da ortalama bir günde 108 vaka görülürken, ABD’de bu rakam 216 olarak kaydediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü elinde aşı bulunduran DSÖ üyesi ülkelere bilgi ve veri paylaşımı çağrısında bulunarak, “Şu anda, maymun çiçeğine karşı kitlesel bir aşılama önermiyoruz” açıklamasını yaptı.

Korunmak için ise yine hijyen kurallarına riayet ederek, mümkünse kalabalık yerlerden uzak durmaya gayret etmeliyiz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR