Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Maddi ve manevi Temizlik (abdest)

Maddi ve manevi Temizlik (abdest)

Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin, ayaklarınızı da topuk kemiklerine kadar (yıkayın). Eğer cünüp olursanız temizlenin. Şayet hasta veya yolculuk halinde veya içinizden biri ayakyolundan gelirse yahut kadınlarla cinsel ilişkide bulunursa, bu hallerde su bulamadığınız takdirde temiz bir toprağa yönelin (teyemmüm edin), yüzünüzü ve ellerinizi onunla meshedin. Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez, fakat O sizi tertemiz kılmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.( Mâide Suresi – 6)

 

Dinimiz ibadet ve Allah’a kulluğu şart koşmuş buna bağlı olarak da temizliği ibadetin en başında şart koşmuştur. Bundan dolayı ise her ibadetimizin başında temizlenmemiz bizden istenmiştir. Bedenimiz, giyindiklerimiz ve çevre temizliğinin yanında hükmi temizlik dediğimiz abdest, gusül ve teyemmüm ile de manevi temizliği şart koşmaktadır. Bu hazırlıklarda adeta kendimizi ibadete maddi ve manevi olarak hazırlama ve : “Ya Rabbi ben senin huzuruna hem madden hem de manen temizlendim ve arınarak geldim. Benim bu davranışlarımdan dolayı ise benim ibadet ve tâatlarımı sen kabul buyur.” Demektir.

*** 

Abdest ve gusül ibadetine baktığımız zaman sağlığımıza da faydası bulunmaktadır. Özellikle bu pandemi sürecinde şunu gördük temizlik, mikroplardan arınmamızı sağlamakta ve bizleri hastalıklardan muhafaza buyurmaktadır. Bunu söyleyince aklıma şu Hadis-i Şerif geliverdi : “Ebû Hüreyre"nin işittiğine göre, Resûlullah (sav) bir defasında şöyle demiştir: “Birinizin kapısının önünden bir nehir geçse ve onda her gün beş defa yıkansa, bu o kimsenin kirinden bir şey bırakır mı, ne dersiniz?” Sahâbîler, “Onun kirinden hiçbir şey bırakmaz.” demişler, bunun üzerine Resûlullah, “İşte beş vakit namaz da böyledir! Allah onlarla günahları yok eder.” buyurmuştur. (B528 Buhârî, Mevâkîtü"s-salât, 6)

*** 

Ne güzel bir dine inanıyoruz ki her şeyi ile bizi düşünmekte. Her emriyle bizim lehimize olan şeyleri emretmektedir. Hem maddi hem de manevi olarak bizim kötülüğümüze olacak şeyleri ise haram kılarak bizleri sakındırmaktadır. Ama şeytan ve nefis bu kötü olanları bizlere güzel göstermekte ve bizim ayağımızı kaydırmaya çalışmaktadır. Son cümlemizde ise abdestin manevi güzelliklerini ve yaptığımız hatalardan arınmanın bir yolunu da Peygamber Efendimiz (s) in dilinden dinleyelim inşallah. 

**

Ebû Hüreyre"den nakledildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Müslüman —veya mümin— bir kul/kişi abdest alır da yüzünü yıkarsa, gözleri ile baktığı her günah suyla —yahut suyun son damlasıyla— yüzünden çıkar gider. Ellerini yıkadığı zaman elleriyle işlediği her günah su ile —yahut suyun son damlası ile— beraber ellerinden çıkar gider. Ayaklarını yıkadığı zaman ayaklarının yürüyerek işlediği her günah su ile —yahut suyun son damlasıyla— birlikte çıkar gider. Sonunda o kul/kişi günahlarından arınmış olur.” (M577 Müslim, Tahâret, 32; T2 Tirmizî, Tahâret, 1)

*** 

Selam, dua ve muhabbetlerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR