KOP'a ‘idare’ gerek

KOP'a ‘idare’ gerek

12 ayrı projenin biraya getirilmesiyle oluşan Konya Ovaları Projesi'den (KOP) verim alınabilmesi için KOP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı kurulması gerektiği belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem yaptığı açıklamada, Konya'nın 100 yıllık rüyası olan KOP'un nihayet gerçekleşme aşamasına geldiğini belirtti. 
KOP'un, Konya ve Karaman illerinde yer alan 12 projeden oluştuğunu ve içinde sulama projeleri dışında Konya ve Karaman Kenti İçme Suyu Projeleri, Göksu Havzası Enerji Projeleri'nin de yer aldığını dile getiren Akınerdem, projenin inşaatının devam ettiğini anlattı. 
En önemli ayağı olan Mavi Tünel Projesi 4 yıl içinde, geri kalan kısmı ise 2023 yılına kadar bitirilmesi öngörülen KOP'un toplam maliyetinin 5,6 milyar TL'yi bulacağını dile getiren Akınerdem, projeyle 645 bin 205 hektar alanın sulu tarıma kavuşması ve 100 bin kişiye istihdam sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı. 
KOP'un milli ekonomiye yılda 600 milyon TL katma değer sağlamasının öngörüldüğünü ifade eden Akınerdem, bunun, projenin gereklerinin tam olarak yerine getirilmesi ve ciddi şekilde yapılması gereken ön hazırlıklarla mümkün olabileceğini söyledi. 
KOP'un halen çok sayıda farklı kuruluşun sorumluluğunda yürütülen ve çok sayıda kuruluşu ilgilendiren bir proje olduğunu dikkati çeken Akınerdem, ''12 ayrı projenin biraya getirilmesiyle oluşan KOP'tan verim alınabilmesi için KOP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı kurulmalıdır'' dedi. 
Akınerdem, bu idarenin vakit geçirilmeden hayata geçirilmesinin şart olduğunu belirterek, ''Kurulacak idare tarafından gerekli ön çalışmalar yapılmazsa Konya Ovası'nda, GAP'ta olduğu gibi toprakta tuzlanma, toprak bozulması ve erozyon gibi olumsuzluklar yaşanabilir'' diye konuştu. 
Bu nedenle Göksu Nehri'nden suyun Konya Ovası'na gelmeden önce tüm planlamalar ve düzenlemelerin KOP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı tarafından yapılarak hazır hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Akınerdem, şunları kaydetti: 
''Konya Ovası'nda halen yer altı ve yer üstü sularının kullanılmasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Konya Kapalı Havzası'nda 120 bin adet su kuyusu bulunduğu, bunun ancak 30 bin kadarının ruhsatlı olduğu belirtiliyor. Bu konuda yaşanan sorunlar çözülmeden, gerekli planlamalar yapılmadan Göksu Nehri'nden Konya ve Karaman Ovası'na gelecek su, sorunları çözmek yerine daha da artırabilir. Hangi projeye ne kadar su verileceği, gelen suyun nasıl kullanılacağı ayrıntılarıyla ortaya çıkarılmalı, gerekli planlamalar vakit geçirilmeden yapılmalıdır.'' 
Akınerdem, KOP'ta çok başlı yönetim anlayışının önceden hesap edilemeyen sorunlara neden olabileceğini, bu sorunların da KOP için harcanacak milli servetin istenilen şekilde karşılığını bulmamasına neden olabileceğini dile getirdi. 
KOP, tarıma dayalı bir proje olduğu için uygulanacak projelerde tarımcıların görüşlerinin ön planda tutulmasının şart olduğunu vurgulayan Akınerdem, şöyle devam etti: 
''Tarımla ilgili kuruluşlar, oluşturulacak yönetim biriminde gerektiği şekilde temsil edilmelidir. Şu an Konya'da yaşadığımız sorunların başında, küçük ölçekli tarlalarda köylü tipi tarım uygulamalarının devam etmesi geliyor. Tarımsal üretimde maliyetin azaltılması ve yüksek verimlilik için büyük çaplı işletmelere ihtiyaç vardır. Toplulaştırma yer yer devam etse de Avrupa'da olduğu gibi büyük tarım arazilerine sahip işletme sayısı yok denecek azdır. Ayrıca, ürün deseni planlaması eksikliği ciddi sorunlara neden olmaktadır. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı kurulup, bu çok önemli planlamalar zamanında yapılmazsa, ovaya gelecek suyun kayda değer bir yararı olmayacaktır.''
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.