Konya'nın parasını İstanbul yiyecek!

Konya'nın parasını İstanbul yiyecek!

Kurumlar Vergisi Rekortmenleri listesinde birinci olan ve ismini saklayan MEDAŞ, vergilerini artık İstanbul üzerinden ödeyecek. Bu durum Konya'ya haksızlık ve ticari ahlaksızlık olarak yorumlanıyor

Kurumlar Vergisi Rekortmenleri listesinde birinci sırada yer alan MEDAŞ, vergilerini artık Selçuklu değil, İstanbul-Beşiktaş Vergi Dairesi'nden verecek. Konya bu şekilde ciddi bir gelir kaybına uğrarken, yapılan uygulama ticaret ahlaksızlığı olarak yorumlandı

Konya Vergi Dairesi'nin 2012 Mayıs ayının sonlarında açıkladığı Kurumlar Vergisi Rekortmenleri listesinde ilk sırada yer alan firma, kimliğinin açıklanmasını istememişti. Konya ili 2011 vergilendirme dönemi Kurumlar Vergisi beyanlarına ilişkin sonuçlara göre; 2012 yılının Nisan ayında 13 bin 438 mükellef tarafından kurumlar vergisi beyannamesi verilmiş ve 1 trilyon 654 milyon 892 bin 40 TL matrah beyan edilerek bu tutar üzerinden 328 milyon 419 bin 569 TL Kurumlar Vergisi tahakkuk ettirilmişti. Konya Kurumlar Vergisi Rekortmenleri sıralamasında birinci olan ve isminin açıklanmasını istemeyen mükellefin MEDAŞ İşletme Müdürlüğü olduğunu Merhaba Gazetesi açıklamış, bu firmanın Türkiye genelinde de 58. sırada yer aldığını belirtmişti. MEDAŞ'ın, Kurumlar Vergisi sıralamasında beyan edilen vergiye tabi geliri 196 milyon 587 bin 995,53 TL, hesaplanan vergi miktarı ise 39 milyon 317 bin 599 TL olarak belirlenmişti. Kurumlar Vergisi dalında Konya birincisi olan ve Türkiye'de ilk 100'e giren Konya mükellefleri arasında yerini alan MEDAŞ'ın elde ettiği gelir düzeyinde yatırım yapmadığı ifade edilerek, eleştiri oklarının hedefinde yer almıştı. Şimdi de Kurumlar Vergisi dalında Konya birincisi olan MEDAŞ'ın şirket merkezini İstanbul'a taşıdığı ve bundan sonra vergisini de Beşiktaş Vergi Dairesi'ne ödeyeceği öğrenildi.

Konya ve bölgesine hizmet veren, çalışma alanı Konya ve bölgesi olan, gelirini Konya ve çevresindeki illere sağladığı hizmetlerin karşılığında elde eden fakat aldığı ücretin karşılığında hizmet sağlayamadığı için eleştirilen MEDAŞ'ın şimdi de şirket merkezini İstanbul'a taşıması 'Konya'dan kazanıp İstanbul'a yatırmak' olarak yorumlanıyor.

İSTANBUL'A NEDEN TAŞINDI?

Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (MEDAŞ)'ın vergi İstanbul'a neden taşındığı konusu kamuoyu nezdinde geniş yankı uyandırırken, kafalarda da birçok soru işareti kaldı. Konya'nın sanayi ve ticaret erbabının ileri gelenleri, MEDAŞ'ın vergilerini artık İstanbul'dan verecek olmasının Konya adına büyük bir kayıp olduğu değerlendirmesi yapıyor. Ayrıca Konya'dan gelir elde eden bir şirketin vergilerini başka bir ilden vermesinin de ticaret ahlakına yakışmayan bir durum olduğu vurgulanıyor.

KONYA GELİR KAYBEDECEK

Herhangi bir şirketin vermiş olduğu vergilerin bir kısmının o ildeki Büyükşehir Belediyesi'ne kaynak olarak aktarıldığını dile getiren Konya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İsmail Turan, MEDAŞ'ın vergisini Konya üzerinden değil İstanbul üzerinden vermesinin, Konya'nın gelir kaybetmesi anlamına da geldiğini ifade etti. İsmail Turan, “Alınan vergilerin bir kısmı o ilin belediyesine gelir olarak aktarılıyor. Şimdi Konya Büyükşehir Belediyesi, önemli bir gelirden mahrum kalmış olacak. Alınan verginin belli bir oranı şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılacak. Yapılan çalışma bu anlama geliyor” ifadelerini kullandı.

TİCARET AHLAKINA UYMUYOR!

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ise, MEDAŞ'ın vergilerinin Konya yerine İstanbul üzerinden verecek olmasının çok ciddi bir konu olduğunu, Konya'nın ciddi kayıplar yaşayacağını belirtti. Selçuk Öztürk, “Birincisi, Konya'da kazanılan kazancın vergisi Konya'da verilmelidir. Buradaki en büyük problem ahlaki problemdir. Konya'dan kazanıp, başka yerlerde vergi ödemek hiç de ahlaki bir durum değildir. Biz, bu konuyu ilk duyduğumuzda MEDAŞ yetkilileri ile görüştük. Onlara bu konudaki tavrımızı ilettik. Olayın bir diğer boyutu ise şu şekilde; Her yıl ekonomik istatistikler yayınlanır. Verilen vergilere göre yatırımlar alınır. Bu tip büyük şirketler vergi dairelerini başka illere taşırsa, sağlıklı bir istatistik sağlanamayacaktır” dedi.

ADALETSİZLİĞİN BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Konya'da faaliyet gösteren herhangi bir işletmenin, gelirlerini Konya'dan elde etmesine karşılık bunun vergisini başka bir ilde veriyor olmasının Konya'ya ve Konyalılara yapılmış büyük bir ihanet olacağını söyleyen Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım da, “MEDAŞ'ın vergilerini İstanbul üzerinden verecek olması demek, Konya'nın hakkı olan maddi kaynakların İstanbul'a aktarılması demek oluyor. Siz Konya'da hizmet veriyorsanız, gelirinizin devlete ödenecek olan payı da Konya üzerinden olmalıdır. Çok büyük bir adaletsizlik ve ahlaksızlık olarak yorumluyoruz bu durumu. Büyük firmalar genelde merkezlerini İstanbul'a taşıyor. Konya'nın çıkarları söz konusuysa bunu önlememiz gerekir. Burada sanayi ve ticaret odalarına, ilgili sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. MEDAŞ acaba Kurumlar Vergisi dalında birinci olduğunu bu nedenle mi sakladı. Bu soruyu da sormak gerekir” diye konuştu.

KAZAZOĞLU: AMACIMIZ UYUMSUZLUĞU ÖNLEMEK

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu ise MEDAŞ'ın Konya'daki çalışmalarının hiçbir şekilde aksatılmadan devam edeceğini, vergi sistemindeki değişikliğin Konya'yı hiçbir şekilde etkilemeyeceğini ifade etti. Önder Kazazoğlu, “Bağlı bulunduğumuz Alarko Holding için bu sistem bir uyumsuzluk oluşturuyordu. Bu uyumsuzluğu gidermek için böyle bir çalışma yapıldı” diye konuştu.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.