Konya’nın ilk İngilizce gazetesi yayına başladı

Konya’nın ilk İngilizce gazetesi yayına başladı

Konya’nın ilk İngilizce gazetesi The Konya News yayın hayatına başladı. Dijital ortamda da yayın yapan the Konya News Gazetesi, Konya’nın dışarıya açılan penceresi oldu

Merhaba Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan’dan tarafından aylık olarak çıkarılmaya başlanan The Konya News, Konya’nın ilk İngilizce gazetesi olma özelliğini taşıyor. Geçtiğimiz ay yayın hayatına başlayan The Konya News Gazetesi, internet ortamından da yayın hayatına devam ediyor. Gazete hakkında bilgi veren The Konya News Gazetesi Sahibi Kerem İşkan, “Konya insan medeniyeti tarihinin en mümbit yerleşim yerlerinden biridir. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrimiz Selçuklular döneminde başkentlik yapmış dünyaya adını duyurmuş bir şehir. Günümüzde hem ticari hem de üzerinde yaşamış medeniyetlerin mirasçısı olarak dünyada dikkat çekmeye devam ediyor. Konya dünya ile ticaretini son dönem Cumhuriyet tarihinin tüm rakamlarını geçerek rekor kırmış bir şehir. Öte yandan bu toprakların en ünlü evladı diye bileceğimiz Hz. Mevlâna ve öğretileri sınırları aşmış. Tüm bunların ışığında şehre baktığımızda birkaç yemek ve turizm alanında dünyaya bu şehrin hikayesini anlatacak bir yayın aracı ve argümanın bulunmayışı bizi üzüyordu. Bu anlamda şehrin, tarihini, sporunu, turizmini, tarımını, yemeğini, ticaretini, değerlerini yani şehrin tümünü anlatacak İngilizce bir gazetenin şehre bu anlamda büyük bir hizmet vereceğini düşündük. The Konya News bu düşüncelerle yayın hayatına başladı” dedi.

adsiz-004.jpg

İLKLER HER ZAMAN BANA KEYİF VERİYOR

Daha önce de Merhaba Gazetesi bünyesinde Merhaba Arapça gazeteyi çıkardığını dile getiren İşkan, şunları söyledi: “Sürekli Sarı Basın Kartı Sahibiyim Televizyon Anchormanlığı ile birlikte bu meslekte birçok alanda çeşitli düzeylerde hizmet etmeye çalıştık. Türkiye’nin ilk Arapça Gazetesi ve bugünde Konya’nın ilk İngilizce Gazetelerini çıkartarak buralarda Genel Yayın Yönetmenliği yapma ayrıcalığını Cenab-ı Hakk nasip etti. Fırtınalı, koşuşturma ile dopdolu meslekte 35 yılımızı yaşıyoruz. Aslında ilkler le ilgili hep bir takıntım olmuştur. Yapılmayanı yapmak, o alanda ilk olmak, yol açmak bir anlamda keşif birliği gibidir. İlkler keyif verebilir hiç yapılmayanı denemek, keşfetmek bir bakıma o işin ilk karına da zararına da ortak olmak gibi. Hayatım da bu anlamda ilkler var. Mesela Konya’nın ilk savaş muhabiriyim hem Suriye Savaşı’nda hem Irak savaşında yerel bir gazeteci olarak sıcak çatışma bölgelerinde çok çalıştım. Türkiye’nin ilk Arapça Gazetesini çıkarttık. Ardından Konya’nın ilk İngilizce Gazetesine imza attık. Mesleğin daraldığı, bu meslekle ilgili her yıl binlerce okuldan mezun olan ve iş bulamayan meslektaşlarımız için bu İlkler, projeler, denemeler onlara alan açmak, yeni fikirlerle donatmak, yeni istihdam alanlarıyla birlikte kan kaybeden mesleği canlandırmaya yönelik faaliyetler.

 

DIŞARIYA YÖNELİK BİR GAZETE

İşkan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Genç bir ekibiz, editörlerimiz heyecanlı ve araştırmacı toplamda 5-6 kişilik dinamik, yeniliklere açık, dünyaya değerlerimizi tanıtmak, şehrin pozitif taraflarını ön planda tutmak için çabalayan bir kadro. Böyle bir ekibe öncülük etmekten onur duyuyorum. Dışarıya yönelik bir gazete. Şu anda dağıtım raporlarımız üzerinden bakarsak, Türkiye’de Büyükelçiliği bulunan tüm ülkelerin Büyükelçilerine, ticaret ataşelerine, dış temsilciliklere ulaştırmaya çalışıyoruz. Ayrıca ilk etapta Avrupa’nın büyük kentlerinin Ticaret Odası, Sanayi Odası gibi kuruluşlarına gönderiyoruz. Bunun yanında büyük dış ticaret firmalarına ve Konya’da dışarıyla iş yapan 500’ye yakın büyük fabrikaların dış ticaret servislerine gidiyor. Gazete aylık yayınlanıyor. www.thekonyanews.com haber sitesi ise günlük haberleri takip etmeye gayret ediyor. Şu an gazete tirajımız 1000 baskı. Haber sitesi günlük trafiğimiz ağırlığı yurt dışı olmak üzere 500’e ulaştığını görüyoruz. Beklentilerimizin çok üzerinde bir etkileşim aldık, bu kadar beğenileceği, bu alanda büyük bir boşluğu kapatacağını düşünemedik belki de ama gelen tepkiler harikaydı. Tüm yorgunluğumuzu ve endişelerimizi dağıttı, şevkimizi artırdı. Elbette en büyük çabamız ve ortak hayalimiz şehrin tanıtımına katkı sağlayarak, yatırımcıyı şehre çekmek. Bununla birlikte Konya’nın bu anlamda uluslararası arenada kazançlarını çoğaltması. Pandemiden sonra inşallah bu anlamda tüm Uluslararası fuarlarda The Konya News orada olacak.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.